Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.04.24
530 0 Печатать

Учасник бойових дій - працівник. На що розраховувати?

Сайт Бухгалтер 911 пропонує відео про те, що треба пам’ятати роботодавцю, якщо працівник має статус учасника бойових дій. А ви знаєте, які гарантії та пільги йому належать від роботодавця? Їх мінімум 5.

1. Прийняття на роботу. УБД, які брали участь в АТО та обороні України і її населення від військової агресії РФ, мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (п. 8 ч. 1 ст. 14 Закону про зайнятість). Але трудову квоту для працевлаштування осіб із додатковими гарантіями скасовано. І звіт про її виконання також.

2. Звільнення. При звільненні за скороченням штату через зміни в організації виробництва та праці учасники бойових дій мають перевагу залишитись на роботі. Спочатку порівнюють кваліфікацію та продуктивність праці. Якщо у певних працівників вони рівні, то дивляться чи є серед претендентів на скорочення ті, що мають переважне право залишитись на роботі (ч. 2 ст. 42 КЗпП). Серед них і у УБД. Водночас, якщо працівника звільнили через такі організаційні зміни і роботодавець знову набирає працівників, то учасники бойових дій так само мають перевагу при повторному прийнятті на роботу. Але лише протягом року після звільненні (ст. 421 КЗпП).

3. Відпустки: (1) Щорічна відпустка в зручний час. (2) Щорічна основана відпустка повної тривалості у перший рік роботи до відпрацювання 6 місяців. Умова: працівника прийняли протягом 3 місяців після звільнення з військової служби. (3) Додаткова оплачувана відпустка на 14 календарних днів. Неподільно – одразу два тижні відпочинку. Також її не можна перенести на наступний календарний рік, якщо не використати в поточному, і не можна компенсувати грошима. Повний перелік особливостей бойової відпустки ви можете знайти у статті журналу Оплата праці за посиланням.

4. Лікарняні. Лікарняний лист УБД, як ветеранів війни, оплачують в розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу. Пункт 5 ч. 1 ст. 17 Закону про загальнообов’язкове державне соціальне страхування: 100-відсотковий лікарняний надають ветеранам війни. У свою чергу до ветеранів війни належать і УБД.

5. Податкова соціальна пільга. Помилково вважати, що всім УБД надають підвищену та максимальну ПСП. Але насправді таке право мають лише ті, хто брав участь у бойових діях на території інших країн у період після Другої світової війни (п.п. «е» п.п. 169.1.3 ПКУ та п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ). Отже, працівникам, які воювали у нашій країні, не надають підвищену та максимальну ПСП, як УБД. Але вони цілком можуть розраховувати на звичайну пільгу в сумі 1514 грн, якщо їх місячна зарплата не перевищує 4240 грн.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям