Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.05.24
2027 2 Печатать

ФОПа мобілізовано: що з його працівниками?

Звільнення працівників у зв’язку із мобілізацією фізичної особи – підприємця (далі – ФОП), який використовує найману працю є правом, а не обов’язком ФОП.

У разі, якщо ФОП – роботодавець бажає розірвати трудові договори з найманими працівниками, у нього є можливість припинити трудові відносини з найманими працівниками на підставі п. 10 ст. 40 КЗпП.

Так, згідно із зазначеною статтею – трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані роботодавцем у випадку призову або мобілізації роботодавця — фізичної особи під час особливого періоду. Дана норма може застосовуватися тільки під час особливого періоду та у разі мобілізації ФОП – роботодавця.

Законодавством не передбачено обов’язку ФОП – роботодавця заздалегідь попередити працівника про припинення трудового договору за п. 10 ст. 40 КЗпП. Також, не передбачена виплата вихідної допомоги найманим працівникам у випадку такого звільнення.

Роботодавець зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у ст. 116 КЗпП, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

Відсутність ФОП не є перешкодою для продовження діяльності найманих працівників відповідно до їхніх функціональних обов'язків за відповідними посадами. Для розв'язання питання щодо підписання звітності та інших документів, ФОП має визначити уповноважену особу згідно зі ст. 237 Цивільного кодексу України та, якщо ФОП, як платник податків, веде справи, пов'язані зі сплатою податків, особисто або через свого представника згідно з п. 19.1 ПКУ.

Заступник начальника відділу управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області.

По материалам Південно-Східне міжрегіональне управління Держпраці

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Володимир
14.05.24 10:16

"Відсутність ФОП не є перешкодою для продовження діяльності найманих працівників відповідно до їхніх функціональних обов'язків за відповідними посадами.." І то вірно. ФОПи вони в все одно лежать цілими днями на канапах та тільки і слухають, як телефон диркає, коли бабки заходять. Яка різниця, де бути: в окопі чи на канапі? Бізнес іде ж сам собою. А особливо, якщо у ФОПа буде податкова няня! Тоді взагалі він може і не повертатися.

Ответить
  • ТТ
14.05.24 14:21

ФОП має визначити уповноважену особу.. Чудово: запропоную уповноваженому інспектору взяти на себе ці обов'язки і стати уповноваженою особою...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям