Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.05.24
498 0 Печатать

Бізнес закликає до подальшого пом'якшення валютних обмежень

Вчора відбулась робоча зустріч представників компаній Європейської Бізнес Асоціації з Головою НБУ Андрієм Пишним та його заступником Юрієм Гелетієм. Мова йшла про нещодавно прийняті послаблення валютних обмежень та подальші кроки у напрямку валютної лібералізації, питання відновлення кредитування тощо.

Так, Голова НБУ подякував за підтримку Європейською Бізнес Асоціацією нещодавно ухвалених кроків НБУ в напрямі валютної лібералізації. Йдеться, зокрема, про скасування валютних обмежень для імпорту робіт та послуг, репатріації “нових” дивідендів, надання можливості юридичним особам та фізособам-підприємцям переказувати кошти за кордон за договорами лізингу/оренди без додаткових обмежень щодо предмету лізингу/оренди, а також дати укладення договору (раніше такий дозвіл поширювався лише на лізинг/оренду транспортних засобів). Крім того, НБУ пом’якшив обмеження в частині погашення “нових” зовнішніх кредитів, можливості погашати відсотки за “старими” зовнішніми кредитами та в частині переказу іноземної валюти на користь материнських компаній.

Пан Пишний наголосив, що ризики таких кроків ретельно проаналізовані, оцінені та враховані в макроекономічному прогнозі, як і вигоди, які отримує бізнес та економіка загалом у вигляді можливостей виходу на нові ринки та залучення інвестицій.

Водночас представники бізнесу зауважили на необхідності здійснення наступних лібералізаційних кроків: поступово розширювати встановлені ліміти по дивідендах та переглянути умови щодо виплат дивідендів для ТОВ та великих компаній (адже наразі великі компанії, які затверджують свою фінансову звітність один раз на рік, фактично тільки з 2025 року зможуть здійснити виплату дивідендів). Також важливим є збільшення лімітів за корпоративними картками у гривні для операцій за межами України та надання дозволу перераховувати валюту на рахунки, відкриті у банках за кордоном. У той же час, по оплаті “старих” зовнішніх заборгованостей існує також низка обмежень, які не дозволять бізнесу скористатися інструментом обслуговування платежів за єврооблігаціями.

Наступні кроки регулятора в контексті валютної лібералізації базуються на передумовах, зазначених у Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування. Також пан Голова зазначив, можливості НБУ прямо залежатимуть й від рівня відповідальності бізнесу. Він розповів, що існують ініціативи окремих компаній про збільшення термінів повернення валютної виручки. Водночас неможливо одночасно рухатися у різних напрямах: пом’якшувати капітальні обмеження та розширювати терміни повернення експортної виручки. Перші створюватимуть додатковий попит на іноземну валюту, другі – позначаться на зменшенні пропозиції. Робити одномоментно різновекторні речі – дуже небезпечно. Андрій Пишний закликав бізнес до відповідальної діяльності, що пришвидшить кроки з валютної лібералізації для усіх. 

В контексті кредитування було наголошено, що 11 місяців поспіль зростає кредитний портфель, поступово зменшуються кредитні ставки, при цьому, облікова ставка НБУ наразі встановлена на рівні 13,5% й за останні 10 місяців була знижена на 11,5 в. п. Регулятор розуміє важливість кредитування як для роботи та розвитку бізнесу, так і для економіки країни. Тому, наразі Нацбанком розробляється Стратегія відновлення кредитування, представлення якої очікується наприкінці травня.

Крім того, триває робота над законопроєктом про страхування воєнних ризиків, який, ймовірно, буде представлений на обговорення у червні цього року.

Наприкінці зустрічі Голова зазначив, що важливо, аби правильний сигнал щодо валютної лібералізації був почутий та сприйнятий і на глобальній арені. Адже країні конче потрібен новий капітал. Тож регулятор готовий комунікувати та надавати роз’яснення усім бізнесам, материнських компаніям тощо, які цього потребують/яким необхідна така інформація, для продовження співпраці та притоку капіталу в Україну.

Від імені Європейської Бізнес Асоціації щиро дякуємо НБУ за зустріч. Сподіваємось на подальший діалог та наступні кроки в контексті валютної лібералізації.

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям