Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.05.24
849 0 Печатать

Скорочення штату: що врахувати роботодавцю

Фахівець Держпраці зазначила вимоги до строків кожного етапу проведення вивільнення: звернення до профспілки щодо проведення консультацій із питань скорочення чисельності або штату працівників, необхідності повідомлення Державної служби зайнятості України про заплановане масове вивільнення, дотримання попереджувального строку, виплати всіх сум, що належать працівникам від установи.

Перелічено категорії працівників, звільнення яких не допускається: працівник в період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування у відпустці (основній щорічній, а також інших видах відпусток, що надаються працівникові як із збереженням, так і без збереження заробітної плати), а також якщо він перебуває на навчальних військових зборах; вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років (до 6 років), одиноких матерів при наявності дитини віком до 14 років або дитину-інваліда.

Якщо працівник звільняється раніше, ніж виповниться повний робочий рік, у рахунок якого він одержав відпустку, за дні відпустки, взяті авансом, відрахування не здійснюються.

У день звільнення працівнику видаються належно оформлена трудова книжка, копія наказу про звільнення, а також письмове повідомлення про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні, зі зазначенням окремо кожного виду виплати (основна та додаткова заробітна плата, заохочувальні та компенсаційні виплати, інші виплати, на які працівник має право згідно з умовами трудового договору і відповідно до законодавства, у тому числі при звільненні).

У разі припинення трудового договору згідно з пунктом 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю працівникові виплачується вихідна допомога в розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Звернуто увагу, що змінено строки звернення працівника до суду щодо вирішення трудових спорів: про звільнення працівник має право звернутися до суду в місячний строк з дня вручення копії наказу (розпорядження) про звільнення; про виплату всіх сум, що належать працівникові при звільненні, — у тримісячний строк з дня одержання ним письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені йому при звільненні.

По материалам Південно-Східне міжрегіональне управління Держпраці

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям