Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.04.24
662 0 Печатать

У Звіті про КІК не зазначили перелік операцій КІК із нерезидентами-пов’язаними особами: чи є відповідальність?

Чи застосовується відповідальність до ФО - контрольованої особи відповідно до п. 120.7 ПКУ, у разі не зазначення у Звіті про КІК за 2022, 2023 роки переліку операцій КІК із нерезидентами-пов’язаними особами?

Підпунктом 392.5.2 ПКУ передбачено, що контролюючі особи зобов’язані подавати звіт про контрольовані іноземні компанії (далі – Звіт) до контролюючого органу одночасно з поданням декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22.05.2003 р. № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» та від 05.10.2017 р. № 2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».

До Звіту в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної компанії за звітний (податковий) рік.

Підпунктом 392.3.2. ПКУ передбачено, що для розрахунку скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії враховуються особливості, визначені, зокрема, п.п. 392.3.2.4.

Відповідно до абзацу сьомого п.п. 392.3.2.4 ПКУ у Звіті відображається перелік операцій із нерезидентами - пов’язаними особами, нерезидентами, що зареєстровані у державах (на територіях), що включені до переліку держав (територій), затвердженого КМУ відповідно до п.п. 39.2.1.2 ПКУ, а також з нерезидентами, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого КМУ відповідно до п.п. «г» п.п. 39.2.1.1 ПКУ.

Водночас п. 54 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлені такі особливості застосування положень про оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії протягом перехідного періоду, зокрема, п.п. 392.3.2.1 - 392.3.2.4 ПКУ застосовуються щодо звітних періодів, що розпочинаються з 1 січня 2023 року.

Пунктом 392.5 ПКУ встановлені вимоги щодо складання та подання Звіту. Зокрема, п. п. «ж» п.п. 392.5.3 ПКУ передбачено, що у Звіті зазначається перелік операцій контрольованої іноземної компанії із нерезидентами - пов’язаними особами, нерезидентами, що зареєстровані у державах (на територіях), що включені до переліку держав (територій), затвердженого КМУ відповідно до п.п. 39.2.1.2  ПКУ, а також з нерезидентами, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого КМУ відповідно до п. п. «г» п.п. 39.2.1.1 ПКУ.

При цьому, п. 120.7 ПКУ передбачено, що невідображення контролюючою особою у Звіті відомостей щодо наявних контрольованих іноземних компаній та/або невідображення інформації, визначеної п.п. «г» - «з» п.п. 392.5.3 ПКУ, щодо наявних контрольованих іноземних компаній тягне за собою накладення штрафу в розмірі 3 % суми доходу контрольованих іноземних компаній або 25 %, скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії за відповідний рік, не відображених у Звіті, залежно від того, яке з таких значень є більшим, але не більше 1000 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожен факт невідображення контрольованої іноземної компанії та/або за всі невідображені суми.

Таким чином, до контролюючої особи застосовується відповідальність, передбачена п. 120.7 ПКУ, у разі не зазначення переліку операцій із нерезидентами-пов’язаними особами у Звіті тільки за 2023 звітний рік.

По материалам Категорія 103.29 "ЗІР"

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям