Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.11.22
6601 0

Відгуки про виїзд з України за новими правилами

Виїзд чоловіків з України останнім часом відбувається по-новому, правила виїзду вже кілька разів змінювалися з 27.09.2022р. Чи то необхідність спільної реєстрації запровадили, чи то акти встановлення факту здійснення догляду, які не так просто отримати на практиці, то довідку МСЕК скасували.

Все, що потрібно для законного перетину кордону за новими правилами, вже освячено та опубліковано багато статей та відео. Але теорія — теорією, а практика — практикою.

Ця стаття буде про відгуки про виїзд з України. І вона – це насамперед результат Ваших численних прохань та відгуків про Ваш перетин кордону. Тому ця інформація - багато в чому і Ваша заслуга.

 

У цій статті Ви дізнаєтесь:                  

- яка межа відкрита, яка ситуація на кордоні та де легше виїхати;

- чи підходить довідка МСЕК для виїзду;

- чи підходить довідка ВПО для підтвердження спільної реєстрації чи інформація з Дія;

- як отримати акт встановлення факту здійснення догляду за інвалідом;

- Виїзд студентів;

- виїзд за внутрішніми паспортами;

- виїзд з батьками інвалідами 1 та 2 групи;

- виїзд із батьками дружини, інвалідами;

- виїзд із дитиною інвалідом;

- виїзд з дідусями, бабусями та більш далекими родичами;

- чи потрібні довідки з військкомату;

- відповідальність, якщо інвалід повернеться, а той, хто супроводжує, залишиться за кордоном.

 

Також рекомендую своє відео на тему відгуків реальних людей про перетин кордону за посиланням: https://youtu.be/5O1PB8JSifk 

 

Який кордон відкритий, яка ситуація на кордоні та де легше виїхати

 

Завдяки Вашим відгукам підібрала назви пропускних пунктів, про які люди відгукувалися, коли перетинали кордон вдало.

Судячи з Ваших відгуків, як і було раніше, Молдовський кордон перетнути простіше, ніж Польський. Але все дуже суб'єктивно.

Також позитивні перетину кордону відбувалися передплатниками через такі пункти пропуску: Рава Руська – багато добрих відгуків, Староказаче – теж одне з перших за добрими відгуками, Могилів-Подільський, Грушів, Краковець, Устилуг-Зосін, Медика.

Є відгук про виїзд через пункт пропуску в Чернівцях, Піддубне-Сірет. Виїзд вдалий, але проблемний.

 

Чи підходить довідка МСЕК для виїзду

 

Нещодавно довідку МСЕК як підстави для підтвердження інвалідності для виїзду інваліда скасували. Донедавна по ній випускали, але зараз усі вже по ній не випускають і ніяк. Шансів 0, тому заздалегідь подбайте про інші документи, що підтверджують інвалідність, пенсійне, посвідчення інваліда та інші.

Ось відгук одного з підписників із цього приводу:

"Доброго дня. Я виїхав довідками ВПО з батьком інвалідом 2 групи. Мав при собі: 1. Закордонний паспорт, 2. Свідоцтво про народження, 3. Довідка ВПО (одна адреса з батьком). Батько мав при собі: 1. Закордонний паспорт, 2. Довідка МСЕК, 3. Пенсійне посвідчення (бо інвалідського не було), 4. Довідка ВПО (зроблено тиждень тому) !!!!! Дуже важливо!!!!! Якби не було пенсійного за довідкою МСЕК вже не випустили б. Їхав на потязі через Медику».

І відгук ще одного:

«Виїжджав.18.10.2022 за довідкою, посвідчення навіть не показував. Повертався автобусом 03.11.2022, багато людей зайшло в автобус на кордоні, яких не випустили».

 

Чи підходить довідка ВПО для підтвердження спільної реєстрації або інформація з Дія

 

Нагадую, що для деяких категорій спорідненості, наприклад, для перетину кордону з батьками інвалідами 1 та 2 групи, або батьками дружини, потрібне підтвердження спільної реєстрації. І якщо вона є, це дає Вам право перетинати кордон без актів встановлення факту здійснення догляду або довідок про отримання компенсації з догляду.

І один із передплатників на ім'я Павло не полінувався і навіть зробив офіційний запит до Держприкордонслужби на тему, що є спільною реєстрацією, якими документами вона підтверджується і чи є реєстрація ВПО за однією адресою спільною.

І отримав вичерпну відповідь.

Документами, якими підтверджується спільне проживання з інвалідом, можуть бути:

- штамп у паспорті про реєстрацію місця проживання;

- витяг із реєстру територіальної громади, що видається органом реєстрації або Центром надання адміністративних послуг (ЦНАП);

- інформацією про реєстрацію в мобільному додатку «Дія»;

- довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Відповідно, довідка ВПО як підтвердження спільної реєстрації годиться, і інформація із додатку «Дія» також.

 

Як отримати акт встановлення факту здійснення догляду за інвалідом

 

Нагадую, що цей акт з'явився як альтернатива довідці про отримання компенсації з відходу з 27.09.2022р.

При цьому, судячи з відгуків людей, які до мене звертаються, більшість органів місцевої влади ухиляються від його видачі.

Вони кажуть, що вони не мають форми, якої й не повинно бути, оскільки в законі зазначено, що він має бути у вільній формі. Кажуть, що не отримали роз'яснень із Києва, хто цим займатиметься і як, що взагалі фактично є ухиленням від виконання їхніх посадових обов'язків. Або ж надсилають людей до УСЗН за отриманням довідки про компенсацію з догляду, що є зовсім іншим документом і не актом, за яким до них звернулися. Особливо хитрі під виглядом цього акта роблять акт про спільне проживання, але акт здійснення догляду не встановлюють, і цей документ на кордоні не годиться.

Поки що лише кільком людям із тисячі вдалося отримати цей самий акт встановлення факту здійснення догляду. Хтось казав, що його видають у Львові, але інформацію не підтверджено. Більшість же йдуть ні з чим.

Шляхи боротьби з цим – скарги та суди. Щоправда, є надія, що роз'яснення з Києва незабаром надійдуть і акти почнуть видавати

 

Виїзд студентів

 

Так само, категорично не випускають. Шлях для виїзду студента зараз такий: письмова відмова на кордоні та довгий суд. Більше ніяк.

Ось відгуки деяких передплатників з цього приводу:

"Студентів іноземних вузів тупо не випускають".

«Студент польського вишу, є всі необхідні документи, вступив ще у січні. Є студентський, і довідка-дозвіл із військкомату за місцем прописки на перетин кордону, плюс відстрочка з навчання звідти ж, немає тільки візи. Виїхати неможливо! Було вже 4 спроби на різних пунктах безрезультатно».

 

Виїзд за внутрішніми паспортами

 

Інформація настільки суперечлива, що всім, у кого немає закордонного паспорта, я перед виїздом раджу дзвонити до Держприкордонслужби та уточнювати, чи випустять Вас.

І ось 2 суперечливих відгуку:

«Мені з Києва вчора написали, що вже не пропускають із внутрішнім, але може дивлячись у які країни».

І ось: «Доброго дня, вчора прийшла відповідь з Києва, та пропускають із внутрішніми паспортами (інвалідів, дітей)».

Знову ж таки, чула, що продовжують пропускати з внутрішніми паспортами тих, хто їде із зони бойових дій.

Якийсь із перевізників відповів, що це можливо лише якщо це перший в'їзд до країн ЄС.

І ось один подібний відгук:

«Спасибі велике Віра за допомогу людям! Виїхали із сином, я інвалід 2 групи. На кордоні Мсек не взяли, сказали не потрібно, питання були прописки, питали хто ще прописаний в будинку, через 5 хвилин пропустили. Рава Руська. За внутрішнім паспортом пропускають лише людей, які їдуть з території бойових дій та з окупованих територій».

 

Виїзд із батьками інвалідами 1 та 2 групи

 

Тут за наявності всіх основних документів для виїзду відгуки переважно позитивні. І ось деякі з них:

«Привіт усім, перетинав цього тижня пропускний пункт Грушів. У тата 2 група інвалідності. Проїхав за 30 хвилин, запитали свідоцтво про народження, довідку МСЕК, пенсійне, де зазначено, що інвалід, документи сфотографували на планшет. Запитали якийсь раз ми їдемо, відповіли що перший (перевіряли). Переночували в Польщі, наступного ранку тато сам перетнув назад, запитань йому не ставили....»

Цей відгук хочу від себе прокоментувати – довідка МСЕК уже не годиться, мають бути інші документи, ще можуть попросити спільну реєстрацію, і тата, звичайно, впустили назад в Україну, але такі дії з 27.09 порушення та питання можуть бути до сина.

Ось ще відгуки:

«Дякую Вам, Віро! Завдяки вашим відео мій чоловік виїхав із України з його мамою інвалідом 2 групи. P.s. виїжджали до 27».

Ось відгук про вдалий виїзд, але трохи проблемний:

«Тиждень тому виїжджав з батьком інвалідом за кордон через митницю в Чернівцях, Піддубне-Сірет. але не вийшло у неї)) Отже для виїзду з інвалідом Вам потрібно: 1) Сам інвалід 2) Довідку з МСЕК про інвалідність 3)Свідоцтво про народження (для підтвердження спорідненості з інвалідом,можна повторне) 4) "Витяг з реєстру територіальної громади" робиться у ДІЇ за 5 хвилин 5) Закордонні паспорти».

А один із передплатників взагалі розписав свій шлях дуже докладно:

«Внести ясність та зняти переживання, особливо за законних підстав – дуже допомагає реальний досвід. Сам прочитав тут реальні кейси та хочу поділитися своїм. Виїхав на машині (до родини) 06.11.22 з України до Польщі зі своєю мамою – інвалідом 1 групи через Устилуг-Зосін. Черга машин перед в'їздом на кордон величезна - під'їхав о 9-30, через кордон почав проходити о 15-00. Беріть бутерброди, каву. Іноді деякі особи пропонують продати місце ближче в черзі, якщо поспішаєш, ціну не знаю. Дівчина – наш прикордонник взяла наші закордонні паспорти, пенсійне матері без обкладинки, моє свідоцтво про народження, техпаспорт. Я дав додатково роздрук з Дії про однакову адресу прописки з матір'ю. Бачив, що прикордонник уважно звіряє інформацію у свідоцтві про народження та дивиться пенсійне. За 3-5 хвилин мені віддали документи і все. Щодо провезення речей та митниці Польщі – цікавляться паливом, цигарками, алкоголем. На сумки з речами, міксер, комбайн, гриль не звертають уваги. Поводяться ввічливо і мило, шкодую, що побоявся взяти кохану кохану. До явно побутових речей не чіпляються абсолютно.

 

Виїзд із батьками дружини, інвалідами

 

Тут теж переважно відгуки про виїзд позитивні.

І ось один із них:

«Хочу вам написати про вдалий виїзд з інвалідом 2гр. Виїжджав із тестем, через пункт пропуску Старокозацьке. Все пройшло гладко. Ніхто зайвих питань не ставив, нічим не лякав. Виїжджав за новими правилами 08.10.22 оформляв перед виїздом прописку тестю на мою адресу проживання. Але в результаті її навіть не питали. Якщо чесно, то більше допитували молдовани, але насправді вже й не боялися. Дякую вам за інформацію та допомогу!)».

 

Виїзд із дитиною інвалідом

 

Найрізноманітніший і неврегульований у деяких моментах виїзд, на мій погляд. Але відгуки про нього позитивні. Ось такі:

«Спасибі велике Віра за допомогу людям! Виїхали з сином, я інвалід 2 групи.

За внутрішнім паспортом пропускають лише людей, які їдуть з території бойові дії та з окупованих територій».

«Ми привезли нашого тата-/чоловіка до Німеччини. Нагадаю, дитина інвалід (діабет). Ми заїхали в Україну та назад виїхали різними машинами. Тато із сином, я окремо. Документи були все гаразд, тата ні про що не питали. Велике спасибі. Виїжджали через Краковець.

"Добрий день! Пишу свій відгук. Ми з чоловіком та дитиною інвалідом проїхали кордон. Все було швидко. Дякую вам за допомогу та підтримку.»

Я уточнила, чи була група інвалідності вказана у документах дитини. І отримала відповідь: Ні. Були документи, що дитина інвалід. І не було навіть посвідчення (книжки) кілька довідок лише показали їм і все. Якщо що межа Краківця».

І ось ще один виїзд, негативний, але не про виїзд із дитиною інвалідом, а скоріше про проблему виїзду без дитини:

«Щоб виїхати без дитини інваліда, потрібно стати на консульський облік, а щоб стати на цей облік потрібен закордонний паспорт, який не отримаєш (у Німеччині неможливо взяти так званий термін на його отримання). А якщо є закордонний паспорт, то мама з дитиною просто переїжджає кордон і забирає батька».

 

Виїзд з дідусями, бабусями та більш далекими родичами

 

Щодо цього відгуки позитивні за умови, що є або акт встановлення факту здійснення догляду за інвалідом, або довідка про отримання компенсації з догляду.

І ось деякі з них.

Виїзд онука з дідусем:

"Доброго дня! Підкажіть, чи вдалося виїхати чи потрібна довідка з соц. служби?»

«Так, ми виїхали, запитали всі довідки і з соц. виплат.»

«Доброго вечора, ми виїхали з України, через Молдавію, на кордоні одразу попросили документи: на дідуся, МСЕК, ЛКК. інвалідне посвідчення.

 

Чи потрібні довідки з військкомату

 

За Правилами перетину державного кордону України для виїзду для супроводу інвалідів довідки з військкомату не потрібні. Звісно, ​​людський чинник ніхто не виключав. Тому в разі чого будьте готові відстоювати свою точку зору на кордоні.

При цьому поки ніяких скарг на те, що при виїзді у супроводі інваліда вимагали довідки з військкомату, у мене не було. Все було щодо цього нормально.

І ось один із відгуків з цього приводу:

«Виїжджав як супроводжуючий, за військкомат ніхто нічого не питав. Ми їхали автобусом як біженці, зібрали у всіх документи і все, з автобуса ми не виходили. Запитань ніяких, якщо на руках усі документи.

 

Відповідальність, якщо інвалід повернеться, а той, хто супроводжує, залишиться за кордоном

 

Із цього приводу є окреме відео на даному каналі на тему: «Відповідальність за незаконне перетинання кордону Україна» за посиланням: https://youtu.be/W3maWxRWoG4, де про відповідальність, якщо інвалід повертається, а супроводжуючий ні, я теж розповідаю.

Якщо коротко, то відповідальності на сьогоднішній день немає, але можуть запровадити будь-якої миті і за можливості намагатимуться на кордоні її придумати.

І ось відгук одного з підписників із цього приводу:

«Доброго дня, в одному із коментарів, вас запитували про відкриття судових справ, якщо у певний термін не повернутися з-за кордону (чоловікам призовного віку). Мені знову дзвонили з Києва, так і так, заводять кримінальні справи, так що якщо виїжджати, то в один кінець, ну або чекати закінчення війни.

Не хочу наводити паніку, оскільки поки що такі відгуки поодинокі. Масовості не спостерігаю. Але при цьому змушують замислитися багато про що.

 

У цій статті я розповіла про відгуки про виїзд із України. Також вже опубліковано безліч відео про нові правила виїзду та іншу корисну інформацію. Раджу ознайомитись.

Також рекомендую своє відео на тему відгуків реальних людей про перетин кордону за посиланням: https://youtu.be/5O1PB8JSifk 

 

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям