Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.01.23
42706 14

Що буде, якщо інвалід повернувся, а я лишився за кордоном

А що мені буде, якщо я виїхав із інвалідом, той повернувся, а я залишився за кордоном. А чи впустять інваліда назад. А чи можу я повернутись і що мене чекає на кордоні. Усіми цими питаннями буквально заполонили всі месенджери. І зовсім недавно я отримала відзив одного з підписників про те, як він повернувся в Україну без інваліда, а інвалід при цьому виїхав раніше. Він розповів у деталях, що з ним було на кордоні і я думаю це оповідання буде корисним багатьом. Наші державні органи на питання, що чекає на таких осіб після повернення в Україну, відповідають достатньо, розмито словами, що на них чекає відповідальність. А яка й за що незрозуміло. Спробуємо розібратися.

 

У цій статті Ви дізнаєтесь:

- яка відповідальність за те, що залишився за кордоном без інваліда, а інвалід повернувся;

- відзив чоловіка про те, що буде на кордоні при поверненні до України без інваліда, у супроводі якого виїжджав;

- чи впустять інваліда без супроводжуючого назад до України;

- як поводитися на кордоні, якщо виникають претензії з приводу повернення в Україну, якщо інвалід виїхав раніше;

- закон зворотної сили не має, і чи правда, що за це нічого не буде;

- чи існує база прикордонників для відстеження, хто, коли і чому виїхав і коли повернувся;

- коли можлива кримінальна відповідальність.

 

Також рекомендую відео на тему повернення інваліда без супроводжуючого за посиланням: https://youtu.be/6QX7pumLnxw 

                                                                                     

Яка відповідальність за те, що залишився за кордоном без інваліда, а інвалід повернувся

 

Після останніх змін у Правилах перетину державного кордону громадянами України з 27.09.2022р. стало обов'язковим правило, що якщо перетин кордону стався для супроводу інваліда, і інвалід повертається до України, то супроводжуючий також пізніше цього ж дня зобов'язаний повернутися до України. Далі повторно виїхати знову із цим інвалідом теж можна, але повернутися супроводжуючий зобов'язаний.

Так чи є шанси обійти цю норму? І це питання виникає у багатьох.

Дуже багато хто виїжджає за кордон для супроводу інваліда, разом з інвалідом поруч, а сам інвалід, мати чи батько, чи стороння людина потім не хоче жити за кордоном і повертається в Україну назад. А супроводжуючий залишається за кордоном.

Величезна частина тих, хто виїхав, надходить саме таким чином. Іноді спеціально, використавши інваліда як основу для виїзду, а іноді й волею долі. Коли справді хотів сховати маму чи тата від війни, а їм не до душі припали нова країна чи спільне життя із сином та невісткою. І вони захотіли повернутись.

І одразу у всіх виникає питання, а що за це буде, чи взагалі законно це чи ні, і як потім повертатися в Україну.

Тут треба розуміти, що так, якщо з 27.09.2022 інвалід, у супроводі якого Ви виїжджали, повернувся до України, а Ви залишилися за кордоном, то виходить, що виїхали з України Ви законно, але з дня повернення інваліда перебуваєте за кордоном вже незаконно .

Однак, парадокс, але відповідальності за таке незаконне перебування за кордоном на даний момент немає, жодної, ні адміністративної, ні кримінальної.

А немає відповідальності – значить, Вам навіть штраф за таке порушення ніхто виписати не може, не те, щоб посадити.

Вся відповідальність, і кримінальна, і адміністративна, яка існує на даний момент, стосується незаконного перетину кордону України.

При цьому, перетнули то Ви її законно, з інвалідом та документами для його супроводу.

А відповідальності за те, що інвалід повернувся без Вас, на даний момент немає.

Тому фактично на даний момент часу у Вас є всі шанси безкарно повернутися в Україну без інваліда або продовжувати там перебувати. Але не поспішайте робити поспішні висновки, оскільки є багато але, які теж потрібно врахувати. І ризик у таких порушеннях також є. А який я розповім далі.

 

Відзив чоловіка про те, що буде на кордоні при поверненні до України без інваліда, у супроводі якого виїжджав

 

Нещодавно один із підписників поділився зі мною своїм відгуком про свій досвід повернення за кордон без інваліда.

І я цьому дуже вдячна, тому що подібних відгуків у мене ще не було. Зазвичай, коли люди виїжджають за кордон, а інвалід повертається без них, то вони вже сидять за кордоном до останнього, чекають на закінчення війни та якихось новин. Ситуації повернення у разі бувають рідко. І ось одна з них.

Чоловік у цьому випадку виїжджав за кордон для супроводу своєї матері, інваліда 2 групи, яка незадовго після виїзду повернулася до України без нього. А він лишився за кордоном. І ось настав той день і час, коли йому потрібно було приїхати в Україну.

Для поїздки він вибрав поїзд Пшемисль-Київ, оскільки сказав, що в ньому прикордонники більш-менш нормальні, свавілля та «місцевих царів» зазвичай немає, і все відбувається в основному за законом.

Повернувшись в Україну на кордоні, у нього поцікавилися, а як він виїжджав. Він брехати не став, сказав, що виїжджав разом із матір'ю інвалідом. Тоді спитали, а де ж мати. І тут він теж сказав правду, що вона повернулася в Україну раніше за нього.

Звичайно, на кордоні після цього у нього запитали, чи знає він, що це порушення і що він не мав права залишатися за кордоном без матері. Він вдав, що не знав. Відповів, що постанов у них виходить дуже багато щодня, і за всіма змінами не встежиш. І мило посміхнувся. Сказав, що якщо вважаєте за потрібне, можете виписати мені штраф.

Після чого на кордоні кудись забрали перевірити його документи, повернулися і побажали хорошого шляху.

Жодного адміністративного штрафу навіть не виписали. Про жодну кримінальну відповідальність теж не йшлося.

Ось такий відгук про повернення досить обнадійливий.

 

Чи впустять інваліда без супроводжуючого назад до України

 

Багато хто, хто виїхав з інвалідом, який тепер хоче повернутися до України, переживають не лише за своє повернення, а ще й на тему повернення інваліда.

Багато хто боїться того, що інваліда тепер не впустять назад в Україну без супроводжуючого. Або що такого інваліда оштрафують чи посадять навіть.

Щодо цього можу сказати точно. Інваліда впустять назад до України без проблем. І жодних штрафів, відповідальності і, швидше за все, навіть неприємної розмови на кордоні йому не загрожує.

Справа в тому, що інвалід – громадянин України. А громадянина України ні в якому разі не мають права не впустити в Україну. Тож інваліда точно затримувати на кордоні не будуть. І сказати, щоб він ішов шукати супроводжуючого, а потім виїжджав із ним, теж не можуть.

Понад те, навіть якщо на громадянина України заведено в Україні 10 кримінальних справ, його все одно зобов'язані впустити, а потім уже розбиратися в його кримінальних справах.

Щодо інваліда, за те, що він виїхав у супроводі когось за кордон, а потім повернувся сам, відповідальності ніякої немає, ані адміністративної, ані кримінальної. Тож інваліди можуть не переживати за свої пенсії, майно та доходи. І якщо хочуть, мають повне право повернутись до України.

 

Як поводитися на кордоні, якщо виникають претензії з приводу повернення в Україну, якщо інвалід виїхав раніше

 

Беріть приклад із нашого чоловіка, який залишив свій відгук про подібне повернення без інваліда.

Не ведіть себе грубо з прикордонникам. Відповідайте на запитання чітко та коректно.

А при виникненні претензій, чому інвалід виїхав раніше, а Ви залишилися, вибачтесь, скажіть, що так, порушив. Можете виписати за це штраф.

Тільки попросіть все зробити офіційно і виписати протокол про правопорушення.

І про диво, швидше за все, прикордонники зроблять серйозний вигляд, перевірять Ваші документи і повернуть Вам назад.

А чому, здивуєтеся Ви? Тому, щоб хоча б виписати Вам штраф, потрібна відповідна стаття до КУпАП, яка передбачала б штраф чи якусь відповідальність за такі Ваші порушення. Такої статті наразі немає. Тому й виписати вам нічого не можуть.

Звісно, людський чинник не виключений. І цілком можливо, що хтось може зіткнутися на кордоні з некоректною поведінкою прикордонників, з погрозами, а можливо навіть із викликом поліції. У такому разі раджу зберігати спокій, всі дії по можливості фіксувати на фото, відео, аудіо, будь-які звинувачення просити оформити письмово і надати Вам у вигляді документа. Також не соромтеся зателефонувати або навіть викликати адвоката. На це Ви маєте повне право.

І пам'ятайте, що закон на вашому боці. І викладені вище дії органів Держприкордонслужби, якщо вони раптом відбудуться, будуть суттєвим порушенням Ваших прав.

 

Закон зворотної сили не має, і чи правда, що за це нічого не буде

 

Як тільки 27.09.2022 ввели обов'язок повертатися в Україну та інваліда, який супроводжує в один день, ті, хто вже за кордоном, і чий супроводжуючий давно повернувся в Україну, стали в один голос говорити, що закон зворотної сили не має.

Інша частина стала активно намагатися виїхати доки за це не запровадили якоїсь відповідальності. З надією, що коли запровадять, вони вже встигли виїхати і їх це не торкнеться.

Чи це так, давайте розберемося.

Так, загалом і в цілому я згодна, що закон зворотної сили не має. І що навіть якщо завтра в нас запровадять якийсь серйозний штраф чи якусь кримінальну відповідальність за неповернення разом з інвалідом, то це має стосуватися лише тих, хто вчинить таке неповернення, починаючи з дати ухвалення закону про якусь відповідальність.

Але не все так просто. І як поводитимуться наші органи Держприкордонслужби, невідомо.

На практиці можу припустити, що виписуватимуть штрафи або притягатимуть до відповідальності всіх підряд, і тих, у кого раніше повернувся інвалід, і тих, у кого він повернеться потім. Можливо, навіть надсилати на адресу реєстрації подібні постанови людині, не чекаючи її повернення в Україну, просто базами виїзду. А вже сама людина, якщо не згодна, буде змушена йти до суду та оскаржувати подібні рішення, посилаючись на те, що закон зворотної сили не має. І шанси на таке оскарження будуть високі. Але лише за активної участі у суді цього громадянина. Усі, хто не піде до суду і пустить ситуацію на самоплив, швидше за все виявляться винними. Зазвичай і буває.

Тому для тих, хто вже порушив вимогу закону і не повернувся в Україну з інвалідом чи думає про подібне порушення, раджу бути на чеку, відстежувати будь-які законодавчі зміни щодо відповідальності з цього приводу.

 

Чи існує база прикордонників для відстеження, хто, коли і чому виїхав і коли повернувся

 

Точної відповіді на це питання я не маю. Але, судячи з ситуації, поки що система виїздів, в'їздів та їх причин не систематизована. Тому десь на якомусь пункті контролю при в'їзді можливо її побачать, а можливо ні.

Але річ у тому, що навіть якщо Вам пощастить, і єдиних баз, коли виїхали Ви, чому і коли повернувся в Україну Ваш інвалід, якого Ви супроводжували, у прикордонника не буде, то все одно, не факт, що це Вас врятує від неприємної розмови на кордоні. А надалі, якщо за це з’явиться якась відповідальність, то від відповідальності.

Все одно, при Вашому поверненні, Вас найімовірніше запитають, а як Ви виїжджали і на якій підставі. І Вам доведеться озвучити, що виїжджали Ви для супроводу інваліда, а не якось незаконно, за що може бути реальна відповідальність. І після того, як Ви озвучите, що виїжджали з інвалідом, виникне друге питання, а де цей інвалід. І на нього теж доведеться відповісти.

Пам'ятайте, що всю інформацію, яку Ви повідомляєте про свій перетин кордону та про її перетин кордону інвалідом, можна перевірити. Коли розслідуються серйозні кримінальні справи, слідчі за досить швидко дізнаються, хто колись виїхав до України, а коли повернувся, і скільки разів він це робив. Тому якщо Ваша розповідь буде неправдоподібною, прикордонник має право її перевірити, навіть якщо на цю перевірку піде якийсь час. І даними про в'їзди та виїзди найімовірніше він отримає.

 

Коли можлива кримінальна відповідальність

 

Кримінальна відповідальність можлива за незаконний виїзд з України, якщо його було здійснено за підробленими документами, за допомогою хабара, або якщо Ви були організатором такого незаконного перетину кордону.

Детальніше про види кримінальної та адміністративної відповідальності за незаконне перетинання кордону я розповідаю в іншому своєму відео на тему: «Відповідальність за незаконне перетинання кордону України» за посиланням: https://youtu.be/W3maWxRWoG4.

Зупинимося окремо на кримінальній відповідальності за ухилення від мобілізації за ст. ст. 335, 336, 336-1, 337 КК України, якою всіх так сильно лякають.

Справа в тому, що всі ці статті вимагають, щоб було доведено намір з боку обвинуваченого про те, що він усі свої дії здійснював саме з метою ухилення від мобілізації. А намір довести найскладніше.

І, як правило, кримінальну відповідальність за ухилення від мобілізації у разі, коли інвалід повернувся в Україну раніше за Вас, довести вкрай складно.

Чому складно?

Насамперед із двох причин:

- як правило, у тих, хто виїхав з України для супроводу інваліда вже таким чином, навіть якби він не виїхав, є відстрочка від мобілізації, батьки інваліди 1 та 2 групи, або батьки дружини інваліди, чи дружина інвалід, чи інші підстави. А відстрочка від мобілізації як така виключає факт ухилення від мобілізації;

- також для того щоб говорити про ухилення від мобілізації, потрібно не тільки не мати відстрочку, а ще повинні бути докази вручення Вам повістки, і не один раз, а, як мінімум, кілька, або ж вручення Вам один раз повістки, але не звичайної для уточнення даних або на медкомісію, а мобілізаційного розпорядження з так званим запрошенням прийти з речами, що видається тільки після проходження медкомісії.

Вручити повістку людині за кордоном досить проблематично, варіант покласти в поштову скриньку або зателефонувати - не доказ і легко оскаржити його в суді. І навіть якщо військкомат підійде до цього питання зі знанням справи, з чим я до речі ще жодного разу не стикалася, відправить поштою на адресу реєстрації повістку, зберігши квитанцію про відправлення, то людина матиме поважну причину – вона не могла про це знати і була за кордоном.

Детальніше тему кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації розберу в однойменному ролику, який вийде вже дуже скоро на каналі. Там розберу і відкликання передплатника, якого намагалися притягнути до відповідальності за цією статтею. Слідкуйте за випусками. Буде цікаво.

Також важливо пам'ятати, що притягувати до кримінальної відповідальності органи Держприкордонслужби не мають повноважень. Це має робити поліція.

 

У цій статті я розповіла, що буде, якщо інвалід повернувся, а супроводжуючий залишився за кордоном. Також на цьому каналі є відео про те, яка зараз є відповідальність за незаконне перетинання кордону, про відгуки про виїзд з України, і яка існує на даний момент відповідальність за ухилення від мобілізації. Раджу всім ознайомитись.

Також рекомендую відео на тему повернення інваліда без супроводжуючого за посиланням: https://youtu.be/6QX7pumLnxw 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Буржуй
30.01.23 08:15

Я правильно понимаю, что для выезда с матерью -инвалидом(1,2 группа) или женой- инвалидом-3 группа достаточно оригинала справки мсек, свидотство о рождении или браке, или потребуют что то еще?

Ответить
  • Вера Тарасенко
30.01.23 18:50

Буржуй, справка МСЕК уже не годится. Нужно или удостоверение инвалида с указанием группы, или пенсионное. Второй документ - свидетельство о браке или о рождении, как Вы и написали. Третьи - документы о совместной регистрации (регистрация как ВПО по одному адресу тоже годится. 
Если совместная регистрация есть - больше ничего не нужно.
Если нет в случае с женой не обязательно, но с матерью нужен акт органов местной власти об установлении факта осуществления Вами ухода за ней.
Более подробно о выезде и документах для этого вот здесь: https://youtu.be/yc9MaYv1FQ8 

Ответить
  • Светлана
30.01.23 10:33

Достатньо цих документів та ще посвідчення людини з інвалідністю. Військовий квиток чи приписне.

Ответить
  • Вера Тарасенко
30.01.23 18:51

Светлана, Удостоверение инвалида да + то, что я написала выше. А вот военный билет с целью выезда не нужен. И приписное тоже. В списке документов для выезда их нет и на таможне они не нужны. Они нужны в военкомате, но не при пересечении границы.

Ответить
  • Классический Либерал
02.02.23 19:05

Мені 21 в мене тітка має інвалідність 2 ступеня (шизофренія) вона немає дітей і не розведена чи можу я с нею виїхати якщо маю акт про догляд висновок ллк пенсійне і всі документи що підтверджують наше споріднення?.

Ответить
  • Вера Тарасенко
03.02.23 19:37

Классический Либерал, да, при наличии данных документов можете. Причем степень родства доказывать не обязательно. Документов об инвалидности (пенсионного), 2 группы, и акта про уходу достаточно.

Ответить
  • Классический Либерал
02.02.23 19:08

вибачаюсь розведена

Ответить
  • Іванна
28.02.23 00:24

Скажіть, будь ласка, якщо в батька інваліда є 3 сина.Хто з них може мати відстрочку?

Ответить
  • Сергій
01.03.23 17:14

Іванна,той хто проживає за однію адресою з батьком
(наприклад коли роблять документи по уходу то там треба щоб доглядач ніде офіційно не працював, може і тут так хз)

Ответить
  • АЛИНКА.
09.05.23 13:48

Підскажіть будь-ласка.
А якщо чоловік мае маму інваліда 2 группи,але з нею не прописан,та сина інваліда дитинства 9 років,з ним живе разом.
Відіслав документи по дитині до війскомату 5 днів назад,а вчера на вулиці дали повістку на завтра.
Дадуть там відсрочку,чи поки не прийде відповідь від війскомату краще туда не йти.Дякую.

Ответить
  • Олег
14.07.23 11:09

Добрий день. 
У мого батька інваліда,  два сина. Обидва живуть з ним по прописці. Чи може інвалід перетинати кордон із  другим супроводжуючим повторно, якщо попередньо вже перетнув кордон і перший супроводжуючий не повернувся, а інвалід повернувся сам?

Ответить
  • Неля
29.08.23 13:10

Доброго дня, підскажіть якщо супроводжуючий виїхав зінвалідом 2групи і інвалід повернувся сам. То чи може інвалід побуть в Україні певний час і вже сам без супроводжуюччого заїхать назад, а потім повернуться вже в Україну назад з супроводжуючим?

Ответить
  • Світлана
11.09.23 12:18

Доброго дня! Скажіть будь ласка чоловік перетнув кордон з матір'ю яка має 2г. інвалідності. Мати повернулася а чоловік ні але його сім'я чекає на народження 3-ої дитини. Що у такій ситуації?

Ответить
  • Петро
22.03.24 10:26

Доброго дня, може хтось знає чи не виникне ніяких проблем якщо інвалід з яким я виїжджав поїде в Україну і за декілька днів повернеться назад?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям