Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.02.23
7704 4

Кримінальна відповідальність за ухилення від мобілізації

Зараз багатьох лякають кримінальною відповідальністю за неявку до військкомату заповісткою, при виїзді за кордон у супроводі інваліда, якщо інвалід потім повертається без Вас, та з багатьох інших причин.

Ця стаття буде на тему, що така кримінальна відповідальність за неявку до військкомату, коли вона може настати. Також розповім про відзив одного чоловіка, який був за кордоном, і щодо якого погрожували порушити кримінальну справу за ухилення від мобілізації.

 

Також рекомендую своє відео на тему кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації за посиланням: https://youtu.be/IlZhjICKNe0 

 

Яка зараз існує кримінальна відповідальність за ухилення від мобілізації України

 

Якщо говорити саме про кримінальну відповідальність, а не про адміністративну, і саме за ухилення від мобілізації, чим найчастіше й лякають останнім часом, то вона можлива за ст. ст. 335, 336, 336-1, 337 КК України.

Залежно від того, що Ви є особою офіцерського складу, строковиком або резервістом, за диспозиціями даних статей Вам можуть дати до 3 років обмеження волі за ст. 335 КК України, від 3 до 5 років позбавлення волі за ст. 336 КК України, від 2 до 5 років позбавлення волі за ст. 336-1 КК України, або виписати штраф від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 грн. до 8500 грн.) або призначити виправні роботи на строк до одного року за ст. 337 КК України. Але статті 337 КК України, яка передбачає штраф та виправні роботи, застосовується більше не за саме ухилення від мобілізації, а за ухилення від військового обліку чи навчальних (спеціальних) зборів.

Ось така зараз існує кримінальна відповідальність за ухилення від мобілізації. Але кримінальна відповідальність застосовується далеко не за кожною неявкою і не в кожному випадку. Як зрозуміти, коли застосовується кримінальна, а коли адміністративна відповідальність розповім далі.

 

Скільки разів потрібно не з'явитися у військкомат за порядком денним, щоб настала кримінальна відповідальність за ухилення від призову

 

Дуже часто мені запитують, а як зрозуміти, що мені буде, якщо я не з'явлюся у військкомат на порядку денному, - кримінальна чи адміністративна відповідальність.

І справді зрозуміти досить просто.

Є повістки 4 типів: порядок денний для уточнення даних, порядок денний для проходження лікарської комісії, порядок денний-призов на військову службу та мобілізаційне розпорядження.

Як правило, якщо Ви 1-2 рази не з'явилися на порядку денному для уточнення даних (прийти у військкомат і показати документи) або від порядку денного для проходження військової комісії, то спочатку буде адміністративний штраф.

А ось за третю неявку вже можлива й кримінальна відповідальність.

Також не можна забувати і про можливість примусового приводу поліцією до військкомату у разі неявки за повісткою. Але привід це не означає, що Вас мають право відразу відправити воювати. Це не так. Спочатку медкомісія та звіряння даних, а потім воювати, навіть якщо Вас привели до військкомату поліцією.

А от якщо Вам вже вручили повістку-заклик на військову службу або мобілізаційне розпорядження, що зобов'язує Вас з'явитися з речами та вирушати на війну, то відразу, при першій неявці Вас можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Але важливо знати, що повістку-призов на військову службу чи мобілізаційне розпорядження Вам можуть вручити лише після проходження медкомісії та визнання Вас придатним до військової служби. Без цього такі повістки не вручають. А це означає, що як мінімум 1-2 рази до цього Ви вже мали бути у військкоматі за іншими повістками.

Ви запитаєте, а як зрозуміти, у мене повістка-заклик, мобілізаційне розпорядження, або просто просять з'явитися і паспорт показати.

А дуже просто. Якщо у Вашому порядку написано з'явитися з речами в конкретну дату за конкретною адресою або бути готовим з'явитися з речами протягом 24 годин після оголошення мобілізації, то у Вас саме страшні види повісток, за якими відправляють на війну, тобто. повістка-призов або мобілізаційне розпорядження.

А якщо ж у Вашому порядку нічого такого не написано, або написано з'явитися у військкомат з паспортом для уточнення даних, або на медкомісію, то за цим порядком на війну відправити не можуть, тільки перевірити документи, підстави для відстрочки від мобілізації або провести медкомісію.

Детальніше про види кримінальної та адміністративної відповідальності за незаконне перетинання кордону я розповідаю в іншому своєму відео на тему: «Відповідальність за незаконне перетинання кордону України» за посиланням: https://youtu.be/W3maWxRWoG4.

 

Відзив чоловіка про те, як його намагалися притягнути до кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації за те, що він за кордоном

 

Мені надходило відкликання від одного з передплатників, який виїхав за кордон як непридатний до військової служби. Термін непридатності, який був 2 місяці, давно скінчився. А він лишився за кордоном. Казав, що дзвонили з поліції та сказали, що порушують кримінальну справу про ухилення від мобілізації. На жаль, чи довели факт ухилення та чим закінчилася кримінальна справа, не знаю.

Але тут хочу звернути Вашу увагу на кілька важливих моментів:

- ця людина виїжджала з України не для супроводу інваліда, а сама по собі на визнання її непридатною до військової служби строком на 2 місяці. І він прострочив цей термін перебування за кордоном;

- немає інформації, чи вручалася до цього людині повістка і яка. Якщо не вручалася або вручалася повістка на повторне проходження лікарської комісії, то, на мій погляд, якщо це перша неявка, то це ніяк не кримінальна відповідальність. І або цю людину просто залякували, або порушили незаконно кримінальну справу, і цілком є шанси довести невинність.

Але знову ж таки, щоб робити якісь висновки, потрібно більше інформації.

 

Коли можлива кримінальна відповідальність за ухилення від мобілізації, якщо ти за кордоном

 

Справа в тому, що всі кримінальні статті за ухилення від мобілізації вимагають, щоб був доведений намір з боку обвинуваченого, що він усі свої дії вчиняв саме з метою ухилення від мобілізації. А намір довести найскладніше.

Його досить просто довести правоохоронним органом, якщо Ви самі скажете, що так, боявся, що мобілізують, і тому залишився за кордоном. Але тут все вирішується просто - не кажіть такого і ні в чому добровільно не зізнавайтеся.

І якщо мова йде про ухилення від мобілізації, потрібно пам'ятати, що Ви повинні підлягати такій мобілізації.

При цьому навіть якщо Ви нікуди не виїжджаєте і залишаєтеся за кордоном, сама по собі наявність у Вас батьків, інвалідів 1 або 2 групи, або батьків дружини, вже є підставою для відстрочки від мобілізації.

Такі ж нюанси є і з іншими родичами чи особами, за якими Ви здійснюєте догляд. Але часто потрібні додаткові документи для відстрочки.

Тому якщо у Вас є підстави для відстрочення від мобілізації, відповідно, кримінальна відповідальність за ухилення від неї для Вас неможлива. Не можна навмисне ухилятися від того, чого не може статися з Вами.

І тому я вважаю, що тим, хто виїхав за кордон для супроводу дружини-інваліда, чи своїх батьків чи батьків дружини, інвалідів 1 та 2 групи, кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації можна не боятися. Те саме стосується й інших осіб, які здійснюють догляд за інвалідами. Але тут можуть бути свої аспекти і необхідно дивитися, які умови для отримання відстрочки від мобілізації.

Причому кримінальної відповідальності для супроводжуючих тут немає навіть якщо вони допустять порушення закону та інвалід повернеться в Україну раніше за них самих. Це не скасовує наявність у них права на відстрочку і це вже інше порушення, за яке поки що відповідальності немає. Але поки що можуть щось і придумати. Потрібно бути на чеку.

При цьому в деяких випадках кримінальну справу все ж таки може бути порушено.

На мій погляд, під ризиком кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації не ті, хто виїхав для супроводу інваліда, а ті, хто виїхав як непридатний до військової служби та прострочив термін непридатності, або ті, хто виїхав у відрядження за кордон та прострочив його термін.

Але тут теж є шанси уникнути відповідальності навіть у разі порушення кримінальної справи. Адже для притягнення до кримінальної відповідальності за цією статтею важливий факт вручення повістки та зафіксований факт неявки, причому, як правило, 1-2. Про кількість неявок та види повісток, за якими може наступити кримінальна відповідальність одночасно, з 1 неявки, я говорила на початку цієї статті.

Вручити Вам повістку непросто, особливо, коли Ви за кордоном.

Теоретично, якщо у військкомату є поштова квитанція про відправку Вам повістки на адресу реєстрації, то порушити справу з неявки можна. Але знову ж таки, перебування за кордоном є поважною причиною, чому Ви не знали про порядок денний і не прийшли у військкомат. А здебільшого повістки взагалі кидають у поштову скриньку або передають родичам, що взагалі не є доказом вручення.

Тому, щоб притягнути Вас до кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації, Ви повинні не мати підстав для відстрочення від мобілізації, і Вам до цього повинні вручити повістку, Ви повинні з'явитися у військкомат, пройти медкомісію, на якій Вас повинні визнати придатним до військової служби, Вам мають вручити мобілізаційне розпорядження. І Ви після цього маєте терміново виїхати за кордон. Причому, як, незрозуміло. І лише після цього правоохоронці мають шанси притягнути Вас до кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації.

Як Ви розумієте, такий збіг обставин є малореальним. Тому розмови про те, що всім, хто зараз за кордоном і потім повернеться, масово малюватимуть кримінальні справи, скоріше залякування. Це все одно що говорити, що всіх таких осіб звинуватить у вбивстві чи крадіжці та повісять на них усі нерозкриті злочини за останній рік.

Також важливо пам'ятати, що притягувати до кримінальної відповідальності органи Держприкордонслужби не мають повноважень. Це має робити поліція.

 

У цій статті я розповіла про те, що така кримінальна відповідальність за неявку у військкомат, коли вона може настати за неявку у військкомат за повісткою, при виїзді за кордон у супроводі інваліда, якщо інвалід потім повертається без Вас, та з багатьох інших причин. Також вже опубліковано безліч відео та статей про те, яка на даний момент є відповідальність за незаконне перетинання кордону, про відгуки про виїзд з України та яка існує на даний момент відповідальність за ухилення від мобілізації. Раджу всім ознайомитись.

Також рекомендую своє відео на тему кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації за посиланням: https://youtu.be/IlZhjICKNe0 

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Татьяна
07.02.23 14:36

Скажіть будь-ласка,у нас не оголошений стан війни .як можлива така мобіізація та застосування відповідальності по всіх цим  статтям?

Ответить
  • Вера Тарасенко
07.02.23 22:58

Татьяна, согласна. То, что Вы говорите, действительно так. При этом это все нужно доказывать в судах.

Ответить
  • Лариса
08.02.23 12:42

Скажіть будь-ласка, якщо дружина інвалід(2 група) на відстрочку від мобілізації мають право і чоловік і син, чи хтось один?

Ответить
  • Вера Тарасенко
10.02.23 20:21

Лариса, cчитаю, что и муж, и сын. Но придется доказывать это в военкомате. А как это делать, рассказываю вот здесь: https://youtu.be/38x3zLnLtek

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям