Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.02.23
2981 0

Як отримати свідоцтво про смерть на померлих у зоні бойових дій та поза Україною

Зараз триває війна в Україні, багато хто вмирає в зоні бойових дій, на не підконтрольних Україні територіях, просто за кордоном, а також у Криму і навіть на території РФ.

У цих людей є родичі, які хочуть зареєструвати їхню смерть на території України, отримати свідоцтво про смерть та почати спадщину. І це часто буває непросто.

Як вирішити це завдання та отримати свідоцтво про смерть на померлих у зоні бойових дій і поза Україною, дізнаєтесь у цій статті. Також покажу офіційну відповідь РАГСу на мій запит, як реєструвати смерть родича у таких складних та нестандартних ситуаціях. І скажу одразу, це можна зробити навіть не приїжджаючи до України.

 

У цій статті Ви дізнаєтесь:

- реєстрація смерті України для померлих у зоні бойових дій та на непідконтрольних територіях, у чому труднощі;

- як отримати свідоцтво про смерть інструкція;

- реєстрація смерті за рішенням суду, які документи потрібні;

- свідоцтво про смерть отримав, що далі вступ у спадок.

 

Також рекомендую своє відео на тему реєстрації смерті на померлих поза Україною за посиланням: https://youtu.be/9lqwv2jF3Vw 

 

Реєстрація смерті Україна для померлих у зоні бойових дій та на непідконтрольних територіях, у чому труднощі

 

Здавалося б, а в чому проблема отримав довідку про смерть і зареєстрував смерть родича в РАГСі. Звичайна справа.

Але, як виявилося, не таке вже й звичайне, якщо йдеться про тих, хто помер у зоні бойових дій. Десь державні органи України не функціонували на момент смерті.

І в кращому разі родичі померлого мають свідоцтво про смерть або медичну довідку про смерть з печатками ДНР, ЛНР, Криму та республік, які не визнаються в Україні.

І, природно, у РАГСі такі довідки не приймуть. І відмовлять у реєстрації.

До речі, те саме стосується й реєстрації народження, про що є окреме відео на цьому каналі.

Ситуація часто ускладнюється ще й тим, що родичі загиблого часто навіть не мають змоги приїхати до України та зареєструвати його смерть через бойові дії. А це означає, що не можуть прийняти спадщину, термін на прийняття якої 10 місяців з дня смерті померлого у воєнний час, і ризикують взагалі втратити або вв'язатися в складні і довгі судові процеси.

Адже це докорінно неправильно. Загиблий родич є громадянином України, він не вибирав загинути від війни і в такій ситуації. І він чи його родичі не винні у тому, що трапилося. Як кажуть, просто потрапив не на той час і не на те місце.

Загалом, що там говорити, то все зрозуміло. Отже перейдемо до порядку дій.

Вирішення цієї ситуації є і воно досить просте.

 

Як отримати свідоцтво про смерть інструкція

 

Для тих, хто родич загинув на непідконтрольних Україні територіях, і хто не може зі зрозумілих причин зараз повернутися в Україну, вихід є. Отримати свідоцтво про смерть такого родича, а надалі й прийняти спадщину, можна.

Вам потрібно укласти договір про надання правової допомоги з адвокатом в Україні, надати йому документи, які б підтверджували смерть Вашого родича. Про їхній список поговоримо далі.

Після цього адвокат виступить заявником у суді від Вашого імені та звернутися до суду із заявою про встановлення факту смерті Вашого родича. Такі відносини зазвичай розглядаються досить швидко. І якщо всі документи гаразд, то він отримає рішення суду про встановлення цього факту.

І вже з рішенням суду, що набрало законної сили, де буде встановлено факт смерті Вашого родича в конкретному місці та в конкретний час, легко зареєструє його смерть у будь-якому РАЦСі України та отримає свідоцтво про смерть Вашого родича.

Яке потім адвокат передасть Вам зручним для Вас кур'єром чи перевізником.

І все, питання вирішено.

Також скажу відразу, що якщо Ваш родич помер просто десь за кордоном, не на території, непідконтрольній Україні, але й не в Україні, то Вам цілком можливо вдасться просто довідатися про його смерть, видану медичною установою тієї країни, де Ви знаходитесь зараз. Завірте її нотаріально, зробіть нотаріально засвідчений переклад українською мовою та подавайте до РАГСу. Її цілком можливо визнають і без будь-яких судових процедур. Ну а якщо у Вас складніший випадок, то звичайно, треба йти до суду.

 

Реєстрація смерті за рішенням суду, які документи потрібні

 

Нещодавно я написала офіційний запит до РАГСу, де уточнила, на підставі яких документів здійснюється реєстрація смерті в органах РАГС України та як провести реєстрацію смерті за рішенням суду.

І вони підтвердили, що якщо говорити про реєстрацію смерті за рішенням суду, адвокат також може її зареєструвати і без участі родичів померлого, за умови, що він виступав заявником у суді в даному питанні.

Те, що потрібне РАГСу – це рішення суду про встановлення факту смерті, що набрало законної сили, адвокатський договір із родичем померлого, ордер адвоката та свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю.

А ось суду на стадії встановлення факту смерті знадобляться такі документи:

- будь-які медичні довідки про смерть людини, навіть якщо вони з печатками не визнаних в Україні республік;

- будь-які свідчення про смерть людини, також навіть із печатками не визнаних в Україні республік.

Якщо Ви маєте дане свідоцтво про смерть або медичну довідку про смерть, навіть якщо вона не визнається в Україні, то це дає шанс, що справа швидше за все вирішиться досить швидко в українському суді.

А от якщо даних документів у Вас немає, тут вже набагато складніше. І швидше за все замість спрощеної процедури встановлення факту смерті доведеться визнавати людину в судовому порядку безвісти зниклою, а потім померлою. І це вже складніша процедура.

І звичайно у будь-якому випадку Вам на допомогу фото, відео, фотографії надгробних пам'яток, свідчення свідків та будь-які інші докази, які у Вас можуть бути.

Свідоцтво про смерть отримав, що далі вступ у спадок

 

А далі треба брати спадок, на час війни терміни продовжили, але лише на 4 місяці. У результаті заяву нотаріусу України про прийняття спадщини потрібно подавати не протягом 6 місяців з дня смерті родича, а протягом 10 місяців. Але не пізніше, інакше доведеться проходити судову процедуру та відновлювати пропущені терміни.

У деяких випадках, якщо Ви проживали з померлим на день його смерті за однією адресою, і Ви маєте докази цього, то Ви вважаєтеся таким, що автоматично прийняв спадок. І подавати окремо нічого не треба. Але я все ж таки раджу подавати. Тому що можуть виникнути суперечки з іншими спадкоємцями, проживав або не проживав, або ж докази Вашого проживання викликають у нотаріуса сумніви.

Подати заяву про прийняття спадщини в Україні, перебуваючи за кордоном, можна через консульство чи посольство України у будь-якій країні, де вона є. І також є можливість зробити це просто поштою, і навіть без нотаріуса та нотаріальних довіреностей. Але за це право треба поборотися. І тут Вам швидше за все знадобиться професійна допомога.

Після прийняття спадщини, коли мине 10 місяців з дня смерті родича, Вам потрібно буде вже фактично почати спадщину та її оформити. Тут терміном Ви не обмежені. Можете це зробити як одразу, так і через кілька років. Але так само через бойові дії все ж таки не раджу з цим затягувати.

Остаточно оформити спадщину Ви можете або особисто, приїхавши до України, або через консульство чи посольство України за кордоном, або уповноваживши на ці дії будь-кого в Україні. Але тут уже потрібна нотаріальна довіреність від Вас.

 

У цій статті я розповіла як зареєструвати смерть родича, який помер на непідконтрольній Україні території чи поза Україною, на території України, отримати свідоцтво про смерть і почати спадщину. І навіть не приїжджаючи до України. Також вже опубліковано безліч відео та статей про те, як зареєструвати народження дитини за подібних обставин, про останні зміни у вступі у спадок та багато іншої корисної інформації.

Також рекомендую своє відео на тему реєстрації смерті на померлих поза Україною за посиланням: 

https://youtu.be/9lqwv2jF3Vw

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям