Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.05.23
3868 4

Відзив про виїзд з України для супроводу особи без інвалідності, яка потребує постійного догляду

Я вже публікувала досить багато відео та статей, де ми говоримо про правила виїзду за кордон, відстрочку від мобілізації і те, які документи для цього потрібні, які є проблемні моменти. 

Одним зі складних моментів є ситуація, коли в особи, яку Ви супроводжуєте, немає інвалідності, але є висновок ЛКК про те, що вона потребує постійного стороннього догляду.

З цієї підстави часто на кордоні виникає нерозуміння, і якраз у даній статті ми обговоримо реальний відгук підписника, який виїжджав за цією підставою. 

У цій статті Ви також отримаєте відповіді на свої запитання, які можливі проблеми при виїзді за цією підставою, який кордон і пункт пропуску кращий, чи потрібно вимагати письмову відмову і чи можна перетнути кордон через інший пункт пропуску, якщо в одному дали письмову відмову.

 

            Також рекомендую моє відео про відзив про виїзд з особою по ЛКК за посиланням: https://youtu.be/SWzYKXc7X5g  

            

Відзив підписника про виїзд за кордон для супроводу особи без інвалідності, яка за висновком ЛКК потребує постійного догляду

 

Нагадаю, що виїзд з України можливий не тільки для супроводу інвалідів 1 або 2 групи, а також він можливий і для супроводу осіб, які не мають інвалідності, але які через якісь свої фізичні особливості потребують стороннього догляду та мають висновок лікарської комісії про те, що вони потребують постійного стороннього догляду.

У людини, яка перетинала кордон України за цією підставою, якраз був подібний випадок. І в неї під час виїзду за кордон при собі був повний перелік необхідних для цього документів:

- висновок ЛКК про те, що той, кого супроводжують, потребує постійного стороннього догляду;

- акт органів місцевої влади про те, що супроводжуючий здійснює догляд за цією особою;

- закордонні паспорти.

І супроводжуючий і той, кого супроводжують, поруч.

 

Спочатку він перетинав кордон України на пропускному пункті Краковець. Там довго перевіряли його документи і не хотіли пропускати, говорили, що документів недостатньо для виїзду.

Він зателефонував мені, поцікавився, як поводитися і що їм відповісти.

Я сказала, щоб він відповів, що в нього при собі повний перелік документів згідно з п. 2-1 постанови КМУ від 27.01.1995 р., тобто згідно з Правилами перетинання державного кордону громадянами України.

І щоб якщо вони не згодні, попросити пояснити причину незгоди і дати письмову відмову.

У деяких випадках це спрацьовує і людину пропускають. Але в цьому випадку не спрацювало. Людині видали письмову відмову із загальним формулюванням, що недостатньо документів для перетину кордону. Більше нічого у відмові написано не було.

Але в усній формі прикордонник невпевнено сказав, що у Вас у довідці ЛКК підкреслено, що людина потребує постійного стороннього догляду, а має бути написано від руки.

Скажу відразу, те, що він сказав, - це аби до чогось причепитися. Практично всі довідки ЛКК про те, що людина потребує стороннього догляду, видаються в такому вигляді - де ці слова підкреслюються, а не пишуться. Тому слова прикордонника були необґрунтовані. 

Якщо в людини немає підстав, щоб вона потребувала стороннього догляду - їй просто не видають цю довідку. І оскільки вона є і відповідні висновки в ній підкреслені - то це нормальний документ. На ньому є печатка, підпис лікарів із лікарської комісії. І цього достатньо.

Але прикордонник на пропускному пункті Краковець чомусь вирішив інакше.

Після чого я порадила людині, яка отримала письмову відмову, спробувати перетнути кордон за тими ж самими підставами і документами, але вже на іншому пункті пропуску.

Він був на машині, тому вирішив спробувати це зробити того ж дня.

І на пункті пропуску Рава Руська прикордонники так само, перевірили всі документи і спокійно випустили його за кордон.

Ось так чоловік виїхав.

 

У цій історії хочу звернути Вашу увагу на кілька ключових моментів.

 

Перше - наявність письмової відмови в перетині кордону - це не вирок. І це не заважає Вам спробувати виїхати ще раз десь ще.

Прикордонники часто з метою уникнути обов'язку якось аргументувати свою відмову кажуть людям, що якщо ми зараз Вам письмово відмовимо, то все, більше Вас ніде не випустять. А якщо Ви просто підете, наче Вас і не було, то, можливо, десь у Вас вийде.

Насправді це робиться з метою уникнути зайвої аргументації своїх відмов. Будь-який прикордонник розуміє, що легше, коли людина просто пішла. У разі виникнення з її боку якихось претензій у такому разі достатньо сказати, що її тут і не було. А ось у випадку з письмовою відмовою такого вже не скажеш, а ще можливі суди і скарги. Тому й вводять людей в оману.

Тому за будь-якої ситуації завжди вимагайте письмову відмову.

Як бачите, в даному випадку людина спокійно її отримала і її випустили через інший пункт пропуску за тими ж самими документами. І його письмова відмова не була цьому перешкодою.

 

Друге - судячи з цього відкликання, у пункті пропуску Краковець повели себе незаконно, а в пункті пропуску Рава Руська - згідно із законом. Але потрібно розуміти, що це дуже суб'єктивна оцінка. І це не означає, що це завжди буде так. На мій погляд, це більше людський фактор і на якого прикордонника потрапиш.

 

Третє - завжди, перетинаючи кордон, навіть якщо всі документи в порядку, потрібно бути готовим до несподіванок. Але навіть якщо Вам з першого разу не пощастило, потрібно уточнити, в чому причина.

І якщо нормальної логічної та законної причини відмови немає, або Вам здається, що щось дивне говорить прикордонник, то пробуйте знову через інший пункт пропуску.

До речі, це вже не перший відгук, де за одними й тими самими документами в одному пункті пропуску людині відмовили у виїзді, а в іншому випустили.

 

У цій статті я розповіла про відгук підписника про ситуацію, коли він супроводжував на кордоні особу, яка не має інвалідності, але має висновок ЛКК про те, що вона потребує постійного стороннього догляду. Також уже опубліковано безліч відео та статей про те, які документи потрібні для виїзду за кордон у кожному конкретному випадку, чи потрібен військкомат для виїзду за кордон, як оформити відстрочку від мобілізації у військкоматі та про багато іншого. Раджу всім ознайомитися.

Також рекомендую моє відео про відзив про виїзд з особою за ЛКК за посиланням: https://youtu.be/SWzYKXc7X5g 

 

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Алиса
19.05.23 15:58

відзив? 

Ответить
  • Вера Тарасенко
30.05.23 21:02

Алиса, да, верно, отзыв подписчика

Ответить
  • Юлія
21.06.23 13:47

в цей історії найцікавіше - як пану вдалося оформити Акт здійснення догляду, бо це практично неможливо. Але ця інформація не розкрита((

Ответить
  • Микола
29.06.23 09:45

Якщо на одному пункті дали письмову відмову, на інших це бачать в іх системі і також відмовляють. Це з реальній історії.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям