Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.04.20
16504 56 Печатать

Урядом прийнято механізм надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину для МСБ

22 квітня на засіданні Уряду прийнято постанову про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину для МСБ.

Цією постановою визначено механізм надання допомоги суб’єктам малого та середнього підприємництва для виплати її працівникам (за виключення осіб, які отримують пенсію та працюють за сумісництвом) у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок зупинення (скорочення) діяльності.

Для отримання допомоги роботодавець звертається до територіального органу ДСЗ протягом 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності та має надати наступні документи:

  • заяву у довільній формі (у якій також зазначається інформація про належність роботодавця до суб’єктів малого або середнього підприємництва, та до якої додаються копії підтверджуючих документів, завірених в установленому порядку, щодо середньої кількості працівників та доходу роботодавця за календарний рік, що передує року подання до територіального органу документів, передбачених цим пунктом);
  • відомості про працівників (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків);
  • довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, виданою ДПС.

У разі, якщо суб’єкт господарювання належить одночасно до різних категорій суб`єктів підприємництва за різними критеріями, належність до відповідного суб’єкта підприємництва в цілях застосування цього Порядку визначається за річним доходом від будь-якої діяльності за звітний рік.

Показник річного доходу суб’єкт підприємництва від будь-якої діяльності визначається на підставі офіційних звітних даних за останні чотири квартали (для суб’єкта підприємництва, що подає квартальну звітність) або за останній звітний рік (для суб’єкта підприємництва, що подає річну звітність).
Середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) визначається за даними відповідної статистичної звітності, де зазначається цей показник.

Остання норма з`явилась за результатами консультацій Федерації з розробником на етапі погодження проекту акту. Так, переважна більшість суб’єктів підприємництва належать до змішаного типу, приміром: за наймом – до середнього, за річним доходом – до малого. Тому ФРУ пропонувала визначити один критерій з двох, відповідно до якого здійснюватиметься віднесення до певної категорії - річний дохід від здійснення будь-якої діяльності.

Виходячи з практики віднесення Державною податковою службою суб’єктів підприємництва до певної групи суб’єктів, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, де застосовуються подібні критерії, належність до суб’єктів підприємництва визначається ДПС за річним доходом від здійснення будь-якої діяльності. Це надасть змогу усунути вільне розуміння і неоднакове застосування положення щодо віднесення бізнесу до тієї чи іншої категорії, як місцевими ДСЗ, так і роботодавцями.

Також була надана пропозиція щодо підтверджуючих документів як підстав віднесення до тієї чи іншої категорії.

Рішення про надання допомоги приймається територіальним органом ДСЗ протягом 3-х робочих днів, після чого у 3-денний строк укладається договір, в якому визначаються права та обов’язки сторін, порядок перерахування роботодавцю коштів Фонду та виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину, гарантії зайнятості такого працівника, відповідальність сторін, строк дії договору.

Територіальний орган ДСЗ здійснює перерахування роботодавцеві коштів для виплати допомоги працівникам протягом 3-х робочих днів після зарахування відповідних коштів на рахунок територіального органу.

Федерація при відпрацюванні даного проекта акта наполягала на наданні права роботодавцеві на повторне звернення у разі прийняття рішення про відмову у наданні допомоги, а також передбачення порядку досудового вирішення спорів Державною службою зайнятості, що знайшло своє відображення у постанові.

Згідно зі Законом України «Про зайнятість населення» допомога по частковому безробіттю на період карантину встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, із розрахунку 2/3 тарифної ставки (окладу). Розмір допомоги визначається виходячи з фінансових можливостей Фонду і не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом. В самій постанові зазначено, що фінансування допомоги може здійснюватись в межах коштів, передбачених на такі цілі в бюджеті Фонду, а також за рахунок інших джерел, передбачених законодавством.

Виплата працівникам допомоги здійснюється роботодавцем з першого дня скорочення тривалості їх робочого часу у межах строку зупинення (скорочення) діяльності, але не більше 30 календарних днів після завершення карантину.

Ця допомога не надається працівникам, які отримують оплату часу простою, а також при освоєнні нового виробництва (продукції) відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України.

Територіальний орган ДСЗ контролює цільове використання коштів, що перераховуються роботодавцю для виплати працівникам шляхом проведення відповідної перевірки протягом 90 календарних днів після останньої виплати такої допомоги.

Також роботодавцем періодично надаються відомості по працівників та розмір фактично виплачених коштів.

На наступному засіданні Уряду анонсовано прийняття порядку використання коштів за цією програмою. Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», прийнятого парламентом 13 квітня, у складі Держбюджету створено фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками, на період дії карантину, установленого Урядом з метою запобігання поширенню на території України зазначеної хвороби. Кошти цього фонду спрямовують у тому числі на надання фінансової допомоги (на поворотній або безповоротній основі) Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. За попередніми розрахунками передбачається виділення 9 млрд. грн.

Текст документа ще не опублікований. Про публікацію повідомимо додатково.

По материалам Федерація роботодавців України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Бух
23.04.20 07:04

А что такое "МСБ"? Откуда такая неизвестная аббревиатура? Видимо эта Федерация на Луне находится и  там же защищает права работодателей!

Ответить
  • бублик
23.04.20 17:02

Бух, только из-за расшифровки новой аббревиатуры пришлось открыть сей опус!

Ответить
  • Галина
23.04.20 08:41

МСБ, я так понимаю, малый и средний бизнес

Ответить
  • Бух
23.04.20 09:55

Галина, в украинском законодательстве есть субъекты малого и среднего предпринимательства/малые и средние предприятия. Малого и среднего бизнеса в украинском законодательстве НЕТ. Отсюда вывод: Федерация работодателей Украины не знает украинского законодательства.

Ответить
  • ВИКА
23.04.20 08:54

Малий та середній бізнес - МСБ

Ответить
  • ВИКА
23.04.20 08:55

Только не понятно,если остановились 18 марта , как на протяжении 30 дней, до 18 апреля подать заявление

Ответить
  • Елена
23.04.20 12:31

ВИКА, и вот это в данной ситуации самый главный вопрос! Все, не успели в течении месяца со дня начала карантина, идите гуляйте))). И сразу же снимается проблема, где государству деньги взять на весь этот аттракцион неслыханной щедрости!

Ответить
  • Иришка_75
23.04.20 09:23

самое интересное,это как получить во время карантина "довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, виданою ДПС.довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, виданою ДПС",ради интереса пересмотрела все справки в эл.виде в медке и эл.кабинете,не нашла

Ответить
  • XXL
23.04.20 10:45

, Центр зайнятості має доступ до ЄСВ-звітності, вони начебто і самі все бачать, для чого з ДПС довідка?

Ответить
  • Ольга
23.04.20 10:22

Иришка_75, Эта справка выдается только при личном посещении ДФС

Ответить
  • Гарри К.
23.04.20 10:07

Иришка_75,.. а одном хитро-мудром онлайнсеминаре один из экспертов предложил самим (!?) стряпать подобные справки, с последующим заверением//проверкой достоверности сведений после окончания карантина.. ну то таке.. а вот скажите мне: медики уже получили свои 300% надбавки к окладам?? Пенсионеры уже порадовались обещанной тысяче в кармане?? Отож..то же будет и с этой "допомогой МСБ"..

Ответить
  • Елена
27.04.20 14:37

Гарри К., я получила 1000 грн на карту 22.04.2020

Ответить
  • Вікторія
24.04.20 09:23

Гарри К., медики "круто" получили.
Хирург высшей категории аванс за апрель 2167. Отоларинголог (хирург) высшей категории, стаж 24 года, 2369 грн. Врач-анестезиолог - аванс 1986 грн. Медестра в поликлинике примерно те же цифры . Еще и интернам сказали, что с 01.04 без зарплаты, но на работу ходить надо.

Ответить
  • Aks
23.04.20 17:44

Гарри К., кстати, свою тысячу я сегодня получила на карточку...

Ответить
  • ^^^
24.04.20 11:01

Aks, да, мне тоже сегодня пришла 1000, начали постепенно выплачивать.

Ответить
  • Иришка_75
23.04.20 10:19

Гарри К.,так никто и не говорит,что верит,что получит ее,лично мне просто стало интересно,насколько это вообще выполнимо в каком-нибудь будущем

Ответить
  • Анна
23.04.20 10:00

Для Иришка_7523.04.20 09:23

Эта довідка   не из налоговой. У нас тоже была мысль о том, что надо в налоговой брать, а потом выяснилось, что налоговая такие довідки дает только тем, кто участвует в тендере. Такую справку делаете сами, как бухгалтерскую.

Ответить
  • Ирина
23.04.20 10:10

Анна,для тендеров дается справка об отсутствии задолженности по налогам и сборам на определенную дату,которая действительна 10 дней,а эта по упоате ЕСВ за последние полгода и в этой статье прописано" виданою ДПС", ради интереса позвонила в наш ЦОП(Херсон),подтвердили,что запрос в произвольной форме можно подать либо в ящик в ЦОП, либо отправить скан по электронке, эл.формы к сожалению не существует(((И мой центр занятости утверждает,что это должна быть справка именно из налоговой

Ответить
  • Елена
23.04.20 11:56

Хотелось бы увидеть оригинал Постанови. На сайте КМУ за 22.04, такого документа нет или я не нашла. Может кто-то уже нашел?

Ответить
  • Наталія
23.04.20 12:01

І знову головна біль на бухгалтерів.

Ответить
  • бух
23.04.20 12:28

Сейчас  ФЗ отсылает читать Стаття 47' 1. Допомога по частковому безробіттю на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України (Закон,  ВР Украины, от 05.07.2012,  № 5067-VI "О занятости населения", Действующий)

Ответить
  • Анна
23.04.20 12:35

А юрлицо, относящееся к микропредприятиям???

Ответить
  • ЕленаНик
23.04.20 14:32

Анна, а нас (микропредприятий) для них просто не существует.

Ответить
  • бух
23.04.20 12:37

9. Розмір, порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, визначаються Кабінетом Міністрів України.  (статтю 47 1 доповнено частиною дев'ятою згідно із Законом України від 13.04.2020 р. N 553-IX)

Ответить
  • Елена
23.04.20 12:41

А кто-нибудь может объяснить надо ли будет удерживать и платить в бюджет налоги (НДФЛ, ВС и ЕСВ) с этой  "Допомоги по частковому безробіттю"?

Ответить
  • XXL
23.04.20 17:19

Елена, и там скоріше за все допомога надійде (ну умовно надійде, якшо надійде....) у грязному вигляді, з якої треба буде утримати і сплатити податки, виплата працівнику допомоги за мінусом податків, ну а ЄСВ, певно як завжди, за рахунок роботодавця. Щось по аналогії як із дотаціями. Я думаю якшо вже точиться така дискусія навколо цієї допомоги, то таки шось має вирішити, бо інакше для чого було починати, всі засміюють!!! Головне: не мовчати, а питати!!!

Ответить
  • бух
23.04.20 13:01

Если можно, поделитесь образцом приказа к п."2) копію наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) виробництва та переліком заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України"

Ответить
  • XXL
23.04.20 14:15

а ФОПи (підприємці) відносяться до малого бізнесу? чи вони мікробізнес

Ответить
  • Все Ясно
23.04.20 15:23

Механизма реализации этой допомоги нет. Кто и как будет высчитывать степень уменьшения занятости??? Если, например, вместо 8 часов работешь 7 часов - это нужен еще пакет документов: приказы на неполный рабочий день, ведомости начисления заработной платы, штатное расписание и справка из налоговой, формы которой не существует (об уплате ЕСВ за 6 месяцев). И зачем им справка из налоговой, если есть персонификация???

Ответить
  • Наталія
23.04.20 16:14

А в результаті отримаємо можливо як медпрацівники. Більшість підприємств оформили безплатні відпустки на квітень. Може це робиться навмисно, щоб ми нарахували виплати,оплатили податки а вони або не повернуть, а якщо повернуть потім прийдуть на перевірку до чогось докопаються і заберуть в дво або в трьохкратному розмірі.А бухгалтери який великий об"єм роботи зроблять.Якщо вони так хотіли бізнесу помогти то податки від з-ти на карантинні місяці відмінити .

Ответить
  • Наталья
23.04.20 16:47

Я так и не поняла,кто же может получить данные выплаты :
 - в отпуске без содержания     -   НЕТ
 - в оплачиваемом отпуске       -   НЕТ
 - при оформленном простое   -   НЕТ
 - неполное рабочее время по желанию работника  -  НЕТ
 - неполное рабочее время по инициативе работодателя - не осуществимо т.к. надо было предупредить работников за 2 мес. до
начала карантина . У нас работодатели приравниваются к экстрасен-
сам ?????
Так кто же может воспользоваться таким добром ???????

Ответить
  • Елена
23.04.20 21:50

Наталья,я теж не зрозуміла

Ответить
  • Наталія
23.04.20 20:17

Краще б дозволили торгівлю овочами,а то в фермери змушені продукцію знищувати. Пішло по цепочці від роздрібної до оптової-немає збуту бо ринки всі закриті.не у всіх населених пунктах є супермаркети. 

Ответить
  • Олена
23.04.20 20:21

Я так зрозуміла, що якщо працівники у відпустці без збереження - тоо не маєть право на таку допомогу?

Ответить
  • Lilya
23.04.20 20:28

Олена, ні, не мають

Ответить
  • Елена
23.04.20 21:42

Lilya, дякую дуже за відповідь!  Тобто, мають право лише ті, кому щось виплачувалось? Якісь суми за те, що підприємство не працювало? Дві треті тобто якщо платили? Щось я зовсім запуталась (чи опвний оклад мали платити?)

Ответить
  • Liiya
24.04.20 09:03

Елена, ні, якщо простій і 2/3, то також не мають права до допомогу. Мають лише ті підприємства, які якимось незрозумілим чином за ініціативою роботодавця з попередженням за 2 місяці до початку карантину перевели працівників на період карантину на неповний робочий час. Тоді роботодавець платить працівникам за фактично відпрацьований час, а центр зайнятості допомогу за недопрацьовані години.
Але чи є на практиці такі підприємства, які за 2 місяці до початку карантину вгадали, що він почнеться і попередили працівників, про переведення не повний робочий час....
Я таких не зустрічала.
Тож, або той, хто це придумав в очі кодекс законів про працю не бачив, або одне з двох.

Ответить
  • Ой лишенько
23.04.20 20:53

А де ж прочитати про профиль предприятия? Все так же только производители имеют право на эту помощь? Услуги мимо?

Ответить
  • Liiya
24.04.20 09:04

Ой лишенько, нет, услуги тоже имеют право

Ответить
  • XXL
23.04.20 21:29

А по телебаченню говорять: малі та середні роботодавці, тобто виходить і юрособи та ФОПи; на допомогу претендують, якщо працівники пішли у відпустку без збереження зарплати або у вимушений простій. Якшо із відпусткою без зарплати зрозуміло, то щодо вимушеного простою ні: тобто роботодавець виплачує простій і може собі компенсувати ці витрати? виходить ніби так... не буде ж двічі 2/3 зарплати від роботодавця + 2/3 але не більше мінімалки від держави із Центру зайнятості....?!

Ответить
  • Liiya
24.04.20 09:07

XXL, відпустка за свій рахунок - ні, простій - ні. Тільки переведення за ініціативою роботодавця на неповний робочий час. 
Не вірте телебаченню. 

Ответить
  • Елена
23.04.20 21:44

XXL, про відпустку без збереження пишуть - що ні, не мають права на відшкодування

Ответить
  • XXL
23.04.20 22:03

Елена, новини на телеканалі Україна за вчора, послухайте з 13-ї хвилини https://www.youtube.com/watch?v=_ixCgT2PST8  Як це розуміти?!...

Ответить
  • Абзац
23.04.20 22:59

Постанова стосується суб"єктів малого та середнього підприємнитва, а як щодо суб"єктів мікропідприємництва???
Постанова проект № 3725, пункт 4.8 http://materialy.kmu.gov.ua/3b35ee1b/fb7bcfd6.html
Поняття згідно Господарського кодекса: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#n380

Ответить
  • Светлана
24.04.20 11:05

Абзац,этих как всегда оставили на обочине.Ведь они по любому критерию микро

Ответить
  • Елена
24.04.20 11:22

Кто-то смог заказать в ДПС справку об оплате ЕСВ за 6 месяцев? Наша налоговая говорит, что таких справок не дает, только об отсутствии задолженности по всем налогам и сборам на определенную дату.

Ответить
  • Анна
28.04.20 15:33

Я смогла взять справку из ДФС по уплате ЕСВ за последних пять лет, но она к сожалению, уже не подходит!
Пишите письмо в произвольной форме на имя начальника налоговой: прошу выдать справку предприятию НАЗВАНИЕ код ЕГРПОУ ****** про отсутствие задолженности по уплате ЕСВ за период (допустим 01.10.2019 - 31.03.2020) для подачи в такой-то центр занятости на выполение ЗУ про занятость населения.
Письмо кидаете в ящичек в налоговой (канцелярия закрыта), через 2 дня звоните в отдел (заранее в налоговой узнайте контакты) который отвечает на эти письма и просите сделать справку как можно быстрее (на письма в произвольной форме у них срок обработки до 30 дней).

Ответить
  • Кома
24.04.20 12:35

Допомогу надають виключно роботодавцям з числа суб’єктів малого і середнього підприємництва. Згідно з ч. 3 ст. 55 ГКУ «мікро» — це підвид «малих». Мікропідприємництво також має право на таку допомогу!!!

Ответить
  • Алла
24.04.20 14:08

А якщо підприємство полюбовно домовиться з працівниками і переведення на неповний робочий час, буде за ініціативою працівників, попередження за 2 місяці, наскільки я знаю, не потрібно. 

Ответить
  • Людмила
24.04.20 17:01

Мы подали заявление на пособие 17-го апреля, т.е. по срокам успели. Справку про "незаборгованість" по зарплате делали сами в произвольной форме (так нам в Фонде сказали).22 апреля нам отказали, так как "станом на 22,04,2020 порядок Кабінетом Міністрів України не визначено"

Ответить
  • Тетяна
24.04.20 23:44

Людмила,подскажите ,а вы занимаетесь производством или торговлей. Я почитала ст47.1 там написано если производство.И если закрыт рынок то не будут платить,только если сокращеный день

Ответить
  • Ирина
24.04.20 18:21

Людмила, а ви щрюось в цей період оплачувати своїм працівникам?  Якісь години, неповний робочий день?

Ответить
  • Кома
26.04.20 18:38

У п. 1.2 Порядку, викладеного у проєкті постанови КМУ2, зазначено: "...зупинення (скорочення) діяльності через карантин — зупинення (скорочення) діяльності роботодавця,  яке призвело до часткового або повного скорочення тривалості робочого часу його працівників через карантин " У тому самому проекті Порядку (п. 3.7) сказано: допомога по частковому безробіттю на період карантину не надається працівникам, які отримують оплату часу простою. Що ж мається на увазі під повним скороченням робочого часу — чи не відпустки за власний рахунок? http://materialy.kmu.gov.ua/3b35ee1b/docs/cd6f7bb5/Proekt_ postanovi.pdf

Ответить
  • Елена
27.04.20 08:47

А текста постанови так и нет

Ответить
  • Кома
27.04.20 14:24

Елена, прибрали, відчувають шо недопрацювали....

Ответить
  • Світлана
28.04.20 19:18

Постанова вже є , ае в ній немає чіткого роз'яснення по мікробізнесу . Також немає пояснення чи належить така допомога при повному зупиненні діяьності (за васний рахунок на час карантину) через карантин . І саме головне термін 30 днів з початку карантину тоді , коли постанову прийнято 24.04.2020р. А де якісь перехідні положення?І доречі ДПІ відмовляється надавати довідку про сплату ЄСВ. ОТ ВАМ І ДОПОМОГА!!!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям