Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.08.21
20826 80 Печатать

У тюрму за 8 тис. карантинної допомоги?!

Амброзяк Наталья юрист

Вітаю, друзі! Я – Наталя Амброзяк, юристка журналу «Податки та бухоблік».

Ситуація: 71-річного працівника музею притягли до кримінальної відповідальності за те, що він незаконно отримав карантинні 8 тис. грн.

Він подав заяву через портал «Дія». Музей знаходився на території «червоної» зони, вид діяльності, звісно, під забороною. Тож заява пройшла без будь-яких зауважень. Проте було одне «але» - цей працівник отримував за той період заробітну плату у повному обсязі.

Потім за нього узялися слідчі правоохоронних органів. Справа потрапила до суду і 71-річному чоловікові присудили не багато не мало, а 3 роки позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням строком на 1 рік. Кваліфікували його дії як шахрайство з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 3 ст. 190 ККУ). Звинувачення, скажімо так, досить серйозне. Якби не випробування, то була б у чоловіка ще й судимість строком у 6 років (п. 8 ст. 89 ККУ). Зауважимо: у разі встановлення строку випробування і успішного дотримання його вимог судимість знімається після спливу цього строку (п. 1 ст. 89 ККУ).

Повний текст рішення можна почитати тут.

Не можемо сказати, чи надавили на нього слідчі (можливо й так), але такий вирок – результат того, що обвинувачений визнав свою вину, підписавши угоду про визнання винуватості.

А от тепер пропоную розібратися у ситуації. Чи дійсно тут має місце саме злочин? І на які нюанси треба звернути увагу.

Эксклюзивный материал для подписчиков сайта
    Подписывайтесь и читайте полностью:
  • новости, эксклюзивные статьи, справочники
  • загружайте бланки
  • все это без рекламы
70
грн/
месяц
Уже оплатили? Войти
Подписчики PRO-доступа получают бесплатный доступ к порталу бонусом к подписке.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Наталия
28.08.21 12:51

Краса!!! І так усе в нашій країні...Через...

Ответить
  • Вера
30.08.21 08:52

Стесняюсь спросить, а что "Дия" -  симбиоз калькулятора и пишущей машинки? По деду не сдавали 1ДФ и ЕСВ?
Он же числился/работал/не увольнялся по месту второй работы.
Я так попала с бывшим военным, инвалидом, который у нас формально числился на 0,5 мин оклада и получал деньги, но прокуратура завела дело, как инв получал одновременно и пенсию и зарплату, а находился на "лечении" в диспансере и ел державную похлёбку. Ответили, что передавали ему конверты, он марки клеил. Пытались вызвать меня на допрос несколько недель, звонила с угрозами мажорка без стыда и совести.  Послала...

Ответить
  • Наталья
30.08.21 11:10

Вера, А где Вы увидели что он работал на 2ух работах?

Ответить
  • Вера
30.08.21 19:30

Наталья, изв. ошиблась. Но смысл тот же.

Ответить
  • Андрей
30.08.21 10:50

Вера,а в чем проблема с инвалидом?. Он же не получал больничные за счет Фонда ?

Ответить
  • Наталя
30.08.21 10:05

Вера,ну вот и я думаю, что дело шито белыми нитками. И заметьте: если бы не было "угоди" + если, думаю, привлекли адвоката, то все было бы немного иначе. А так... Надавили, пригрозили 3 годами тюрьмы (или чего похлеще, срок по этой статье от 3 до 8 лет лишения свободы) и все.

Ответить
  • Люмьер
28.08.21 13:13

Да, конечно!!! Депутатам, которые не законно получают компенсацию по 20тыс в месяц, ничего!!!!! 

Ответить
  • Тот
28.08.21 13:35

да, обогатился дедок. сейчас начнет себе виллы покупать и гражданства ЕС, как наши слуги. уже бы не позорились, сняли бы потихоньку деньги с ЗП и забыли. нет, надо показательно в суд обратиться. 
хотелось бы расшифровку компенсаций наших слуг посмотреть. сколько тысяч каждый получает в месяц?

Ответить
  • Валентина
28.08.21 15:22

Так этого и следовало ожидать, украл бы пару лимонов зеленых , стал бы депутатом , а тут цельное дело наши правоохоронцы накарябали , расследуют, аж пот не успевают вытирать - шахрайство в чистом виде , и Пенсионный не приделах... не ту страну  назвали Г......

Ответить
  • данет
28.08.21 16:07

он попросил 8 штук они дали  надо было не давать за что притягивать к ответственности  бред .

Ответить
  • Люба
30.08.21 07:45

На жаль і прикро, але в нашій країні будь-яка допомога - це рулетка з одним пустим отвором.
Но, промовчати і не підтримати чоловіка - це дозволити розпочати масові заходи проти усіх. І це жах. 
Як добре, що я всіх наших переконала не долучатись до "акції". Хоча на такий поворот не чекала. Жаль працівника музею. Люди, нічого не підписуйте без СВОГО адвоката!!!!!! Ніколи.

Ответить
  • Тетяна
30.08.21 14:33

Я не всіх своїх змогла переконати.... Нажаль.... Будемо чекати листів щастя. Згодна з вами - ТАКОГО не чекала.

Ответить
  • СержК
30.08.21 08:11

"Бойтесь данайцев, дары приносящих"...

Ответить
  • Оксана
30.08.21 08:46

Сподіваюся, що в нашій державі ще не все так сумно і в когось таки є здоровий глузд і цю чиюсь серйозну «помилку» виправлять.

Ответить
  • Ганна
30.08.21 09:02

Діду вирішив, що обіцяний «кінець епохи бідності» настав? Мабуть, обирав зелених покидьків до влади?
Жалко звісно людину. Знайшли кого наказати. 
Але ж хтось його навчив подати заяву. Я всіх батьків не можу переконати субсидію оформити, на яку вони мають законне право. Не хочуть зв’язуватись бо не довіряють державі. 

Ответить
  • Лора
30.08.21 10:37

Ганна, да у нас так людям "помогают хорошо, что зашибись, В нашем городке  в позапрошлом году был случай вопиющий мужичок заболел влез в долги за лечение ( операцию сделали) и не смог платить за воду водоканалу, ему отключили воду. Канализацией не мог пользоваться. Он живет на окраине города, там есть заброшенный пустырь.На пустыре выкопал типа выгребной ямы (предусмотрел чтобы закрывалась) и все ведрами таскал туда. Один дуролом чинуша ехал и увидел, вызвал комиссию   экологов ему впаяли штраф 840 грн., вместо того, чтобы человеку помочь погасить долг (в нормальной громаде выделили бы помощь) вот так и живем. Який міський голова, така і влада, Слава Богу, с прошлого года он перестал "царствовать"

Ответить
  • Руда
30.08.21 09:53

Мені його так шкода,навіть із моральної точки зору, 71 рік, науковий співробітник музею, поважна людина і така слава на всю країну.
Уявляю, що з ним робили в прокуратурі, що він підписав ту угоду, та ще й з адвокатом. Яка мерзенна вся ця ситуація. Сподіваюсь, дідусь переживе її як можна безболісніше.
Мені гидко від того, що відбувається в моїй країні і соромно.
Вирок однозначно несправедливий!!!

Ответить
  • Наталя
30.08.21 10:02

Руда, ну я можу припустити, що йому сказали: підписуй або сядеш на 3 роки. А так принаймні він буде просто протягом року ходити та відмічатися.
Також припускаю, що адвоката з ним не було... Бо насправді там можна було поборотися (аргументи написала у статті).Так, я б сказала, що вирок несправедливий. Тим більше є процедура повернення. Вважаєте що незаконно отримав - хай поверне та й по всьому. Навіщо ця трагикомедія з кримінальним провадженням?!

Ответить
  • Янина
30.08.21 20:55

Наталя, а начало приговора - это нормальная практика судебных решений (я уточняю) "За результатами досудового розслідування ОСОБА_1 обвинувачується в тому, що згідно наказу директора Нетішинського міського краєзнавчого музею №42-К від 29.10.2012 ОСОБА_1 працює на посаді молодшого наукового співробітника Нетішинського міського краєзнавчого музею." Человек обвиняется в том, что он работает, или я чего-то не понимаю? Где здесь фраза, что он обвиняется в присвоении бюджетных средств?

Ответить
  • Наталя
31.08.21 10:24

Янина,ну, смотрите: вначале в решении должно идти изложение обстоятельств дела. Соглашусь, что это неудачная какая-то формулировка решения.

Ответить
  • Еленаник
30.08.21 11:07

Наталя, можливо, комусь не вистачало "розкритої" справи, щоб чегову зірочку на погон начепити.

Ответить
  • Наталя
31.08.21 10:27

Еленаник, по этому поводу не хочу чего-то утверждать наверняка...

Ответить
  • Светлана
30.08.21 10:08

Конченые. Больные на голову. Не государство (.  

Ответить
  • Руда
30.08.21 10:10

Дякую Вам,Наталю, за допомогу і роз"яснення. Але ситуація, як на мене, все таки кричуща.

Ответить
  • Наталя
30.08.21 13:45

Руда,так я ж цього і не заперечую

Ответить
  • Тамара
30.08.21 10:15

а мне кажется, что кому-то нужно было устроить показательные выступления... типа... зоркое око бдит за всеми и не пытайтесь в будущем обманывать государство... чревато... п.с. глубокой осенью ожидают локдаун и, очевидно, очередные выплаты пособий...

Ответить
  • Андрей
30.08.21 11:38

Тамара, Вот меня тоже мысль посетила - готовятся к новому локдауну и хотят сделать так чтобы меньше обращались. Заказ власти выполнили

Ответить
  • Ирис
30.08.21 11:13

Тамара, бздят они не бдят, только запугивать и могут народ

Ответить
  • Віктор
30.08.21 10:21

На https://diia.gov.ua/8000  "Хто може отримати допомогу?
" немає вимоги про неотримання зарплати.

Ответить
  • Наталя
30.08.21 10:52

Віктор, так про це й мова!

Ответить
  • Віктор
30.08.21 10:24

Крім того там же сказано "Хто приймає рішення про призначення матеріальної допомоги?     Виплата здійснюється на підставі заяви на порталі Дія після перевірки вказаних вами даних. Мінцифра передає списки на виплату Пенсійному фонду України. Якщо всі дані заповнені правильно й людина відповідає умовам надання допомоги, визначених законом, — вона отримає виплату на рахунок, вказаний у заяві."
Якась перевірка (заповнення даних та на відповідність умовам) проводиться, значить відповідальні за надання неналежної допомоги повинні бути держ.органи, а не працівник музею.

Ответить
  • Юлія Володиирівна
30.08.21 10:27

Куди дивляться журналісти, преса, радіо, телебачення, відповідальні за права людини? Цю ситуацію потрібно озвучити у всіх ЗМІ. Щоб влада вибачилася перед ти працівником.

Ответить
  • Анна
30.08.21 11:12

Юлія Володиирівна, тю, так они же с ними за одно

Ответить
  • Виктор Фёдорович
30.08.21 10:34

Народ устал от пустой болтовни. Сколько можно тепрпеть этот беспредел?

Ответить
  • Охохо
30.08.21 10:31

При вас, Юлия Владимировна, такого не было...

Ответить
  • Marina
01.09.21 16:54

Охохо, ??? таки да... всё было по крупному! на валюте нагреть всех, это тебе не дедушку обидеть...

Ответить
  • Вадим
30.08.21 10:33

кто-то звездочки на погоны получил... Поймал ТАКОГО преступника!..

Ответить
  • Наталья
30.08.21 10:36

Вы представляете сколько наемных работников получили эту помощь и получили зарплату, т.к. в условиях не было сказано, что работник не имеет право получать зарплату...неужели дойдет до такого масштаба?

Ответить
  • Надежда
31.08.21 17:02

Наталья, Не, мест в цугундере на всех не хватит.

Ответить
  • Наталія
30.08.21 10:36

Всім причетним до такої ганьби включно з суддями дати догану та звільнити по статті.

Ответить
  • Читач
30.08.21 10:43

Амброзяк Наталя, поширте цю статтю в соц.мережах, щоб інформація дійшла до КМУ, Мінцифри, ПФУ, Офісу Президента 

Ответить
  • Наталя
30.08.21 11:02

Читач, хочу зауважити, що ця стаття є не тільки на одному з найбільших (!) бухпорталів. Вона розлетілася ще й іншими новосними стрічками. І не тільки бухгалтерського спрямування...

Ответить
  • Марина
30.08.21 10:49

А як правоохоронні органи дізналися, що той працівник отримав допомогу? Адже на порталі ДІЯ пише: "Послуга доступна протягом року, в тому числі для тих, хто отримував матеріальну допомогу минулого року. Допомогу не потрібно повертати державі або платити з неї податки. Також не потрібно хвилюватися з приводу перевірок вашого підприємства. Підприємець не може звільнити співробітника, який отримав допомогу. Більше того, ми нікому не передаємо інформацію про отримувачів допомоги."

Ответить
  • Наталя
30.08.21 10:53

Марина, можу припустити, що хтось поскаржився...

Ответить
  • Руда
30.08.21 11:48

Наталя, ось і мені таке здається, що хтось із його колег це зробив

Ответить
  • Еленаник
30.08.21 12:55

Руда, скоріш за все, так і було. На цьому сайті неоднорозово читала: подавали на допомогу всі працівники (або купка ФОПів), але комусь прийшли ті 8тис., а комусь не прийшли. От хтось ображений і наскаржився.

Ответить
  • Ирис
30.08.21 11:14

всем работникам прокуратуры и суда ПОЗОР. Как можно такое допустить? Где их человечность?????

Ответить
  • Надежда
31.08.21 17:08

На автостоянках, на виллах и, конечно, в клиниках красоты
Прокурорши с ума сходят, не знают куда деньги девать. 
Морды делают как у negrov (альбиносов).

Ответить
  • Влад
30.08.21 16:51

Ирис, о чем вы вообще говорите?

Ответить
  • Ольга
30.08.21 13:30

Вот и отлично, что есть такой грамотний автор статьи.  Мог бы помоч деду с апеляцией и сюда написать о том как государство проиграло деду, которому помогли специалисты ДК.

Ответить
  • Наталя
30.08.21 13:48

Ольга,с апелляцией момент уже практически упущен (это первое). А второе - представлять интересы кого-либо в этой ситуации может только адвокат

Ответить
  • *
30.08.21 13:42

Зачем ковыряться и много букоф. Ответственность должен понести не дет. Его дело попросить. А привлечь нало того, кто НАРУШИЛ закон, т.е. НАЗНАЧИЛ пособие, не проверив данные. У меня знакомые предприниматели тоже подавали заяву на 8 тыс. Им отказали. так и должно быть. При чем тут дед? Кто вел дело? Того уволить с запретом занимать должность. 

Ответить
  • Валерія
30.08.21 14:41

Чомусь всі собі уявили бідного нещасного приниженого пенсіонера, а якщо там зарплати +шалені премії, більші за оклад, а людина ще й на допомогу подає. а якщо б це був ФОП, працює та ще й на допомогу подав.

Ответить
  • ірина
06.09.21 13:17

Валерія,ти чо? В музеї щалені премії?Ти де живеш?

Ответить
  • Вера
30.08.21 19:38

Валерія, А шоб ти до конца дней работала в музее.

Ответить
  • Людмила K
30.08.21 15:16

Валерія, питання не в тому, хто там був, пенсіонер, чи ФОП і скільки він прицьому отримав з/п та доходу. Питання в тому, як у нас Закони пишуться, ч-з Ж. І на місці цього пенсіонера міг би бути будь-хто. І що в нас одні білі плями в законодавстві, а потім на цих плямах призначають цапів-відбувайлів і не себе-законотворців, а простих мирян. Так би мовити, одним пострілом двох зайців вбити: показуха, стосовно, яке в нас "справедливе" керівництво та остару нагнати на народ, щоб іншим не повадно було і сиділи, як миші! Із себе б почали, хоч би одного мордоворота-депутата засудили за розкрадання бюджету.! Так мільярди, вони ж  не замітні, а 8тис.одразу в око кидається!! Позорище!!! Скоро відстрілювать почнуть, як в сталінські часи, за мішок пшениці!!

Ответить
  • Руда
30.08.21 15:05

Валерія,співробітник музею в далекій периферії? ми з вами в одній країні живемо?

Ответить
  • Наталя
30.08.21 14:53

Валерія,от щось мені підказує, що це далеко не особа з "шаленою премією". Він принаймні б запросив адвоката у такому випадку. А судячи з тексту рішення суду він у нього навряд був.Та якщо тут немає складу кримінального правопорушення, то судити про те, чи вартий він покарання через розмір його доходу, думаю, некоректно. Все-таки закон має бути один для всіх...Та й це проблема законодавця: коректно прописати умови отримання допомоги. Якщо вони хотіли відсіяти тих, хто з "шаленими статками", то потрібно було в умовах чітко зазначити яким чином роботодавець мав оформити цю всю ситуацію.Наприклад, через простій. Або обумовити моменти, пов'язані із ситуацією, коли роботодавець працює але частково і т.д.

Ответить
  • Людмила K
30.08.21 15:18

Дякую за статтю та грамотне роз*яснення! Зберегла собі на всяк випадок, якщо хтось із знайомих вляпається, будемо відбиватися в суді! 

Ответить
  • Наталя
30.08.21 15:25

Людмила K,сподіваюся, що Ви або Ваші знайомі з цим таки не стикнуться! І у такому випадку бажано все-таки мати адвоката для представництва інтересів. Бо тут ще важливо які пояснення давати. Кожне слово може зіграти проти обвинуваченого...

Ответить
  • Людмила K
30.08.21 16:23

Наталя, так, будемо надіятися, що до суду не дійде:-)

Ответить
  • Людмила K
30.08.21 16:23

Наталя, на жаль, ми не заробляємо на адвокатів((  І ті, хто отримува по 8000, теж.  Самі собі адвокати. Думаю, що і цей чоловік, такий самий, як і ми((( 

Ответить
  • Наталя
30.08.21 16:42

Людмила K, як варіант можна звернутися за безоплатною первинною правовою допомогою. Не всі просто про це знають.Посилання на сайт: https://www.legalaid.gov.ua/

Ответить
  • Людмила
31.08.21 12:32

Наталя, дякую

Ответить
  • Наталя
30.08.21 16:44

Також можна отримати й вторинну правову допомогу (тобто представництво у судах та інших держорганах).За цим посиланням визначено категорії осіб, які можуть звернутися щодо цього:https://www.legalaid.gov.ua/kliyentam/chy-mayu-ya-pravo-na-bezoplatnu-vtorynnu-pravovu-dopomogu/

Ответить
  • Ирина
30.08.21 16:45

нужно сажать этих ментов и судью, вот настоящие враги .. за народные деньги гнобят народ

Ответить
  • Янина
30.08.21 20:40

Начала читать приговор: За результатами досудового розслідування ОСОБА_1 обвинувачується в тому, що згідно наказу директора Нетішинського міського краєзнавчого музею №42-К від 29.10.2012 ОСОБА_1 працює на посаді молодшого наукового співробітника Нетішинського міського краєзнавчого музею. А потом все остальное... Я далека от юриспруденции, но мне кажется, что что-то нестыкуется...

Ответить
  • Наталя
31.08.21 10:21

Янина, это неудачная формулировка решения. Начали с этого, т.к. вначале нужно было описать обстоятельства дела.

Ответить
  • Ия
30.08.21 21:02

если 8 тысч вкрав, то в тюрьму, а если миллиард, то на Канары

Ответить
  • Янина
30.08.21 21:14

Ия, он не украл, ему их дали

Ответить
  • Людмила
31.08.21 12:34

Янина, тем более)))) Если бы украл, то заставили бы вернуть и всё

Ответить
  • Cоф'я
31.08.21 12:42

Кошмар! Вважаю, що дідусю обов'язково треба подавати апеляцію. З моральним відшкодуванням - по місячній заробітній плати від кожного, хто знущався з діда.

Ответить
  • Наталя
31.08.21 14:24

Cоф'я,проблема у тому, що момент з апеляцією уже практично втрачено. Тим більше там явно адвокат має представляти його інтереси, бо оскарження вироків на підставі угоди має багато нюансів

Ответить
  • Марина
31.08.21 16:24

Чому мовчить Уповноважена ВРУ з прав людини пані Людмила Денісова?

Ответить
  • Віктор Андрійович
31.08.21 16:26

Марина, а посольства США та країн Євросоюзу куди дивляться? Це ж грубе порушення прав людини, яке має тягнути за собою серйозні санкції

Ответить
  • Виктор
02.09.21 09:19

Не "тюрма", а "в'язниця" 

Ответить
  • Наталя
02.09.21 16:13

Виктор, я могла б також використати у заголовку термін "за ґрати" і це також було б нормально.

Ответить
  • Наталя
02.09.21 16:11

Виктор,http://www.inmo.org.ua/sum.html?wrd=%D0%A2%D1%8E%D1%80%D0%BC%D0%B0

Ответить
  • Алла
02.09.21 13:08

Не справедливо!!! Якщо хтось має змогу, допоможіть даній людині, будь ласка!!!

Ответить
  • Наталя
02.09.21 16:16

Алла, строк для подання апеляційної скарги сплив. На жаль... Добре, що у цього чоловіка випробування. Тобто він зараз насправді не "сидить".
Якщо він протягом року не вчинить нове кримінальне правопорушення і буде ходити "відмічатися", то ніякої судимості в нього не буде і сидіти у в'язниці він надалі також не буде.

Ответить
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям