Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.02.23
9544 0 Печатать

Повідомлення про виплату лікарняних: подаємо у 2023 році

Автор: Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці.

До 1 січня 2023 року кожен роботодавець знав — про виплату страхових коштів слід обов’язково відзвітувати перед ФСС (подати до фонду Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам). Однак з 01.01.2023 функції та обов’язки ФСС перейшли до Пенсійного фонду. Чи продовжувати подавати Повідомлення в такому разі? І якщо так, то як це зробити? Зараз розкажемо.

Повідомлення не скасовано

Передача Пенсійному фонду функцій та обов’язків ФСС з 1 січня 2023 року викликала багато запитань.

По-перше, не всі нормативні документи були підготовлені до таких змін.

Так, були заздалегідь підкориговані Закон про соцстрахування* та інші непрацездатні нормативні документи, які затверджував Кабмін.

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Проте підготувати свою заміну Порядку № 12* (вимагає подання страхувальниками Повідомлення про виплату страхових коштів) ПФУ не встиг.

Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів ФСС, затверджений постановою ФСС від 19.07.2018 № 12.

По-друге, на початку року склалася ситуація, коли частина страхувальників отримала фінансування від ФСС (до 01.01.2023), а частина — від ПФУ (після 01.01.2023).

Эксклюзивный материал для подписчиков сайта
    Подписывайтесь и читайте полностью:
  • новости, эксклюзивные статьи, справочники
  • загружайте бланки
  • все это без рекламы
70
грн/
месяц
Уже оплатили? Войти
Подписчики PRO-доступа получают бесплатный доступ к порталу бонусом к подписке.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям