Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.03.23
2478 0 Печатать

Нацбанк переглянув деякі валютні обмеження

Національний банк актуалізував низку валютних обмежень з метою, зокрема, забезпечення безперебійної діяльності волонтерського руху України та надання можливості громадянам підтримати постраждалих людей від землетрусів у Туреччині.

З 2 березня 2023 року

  • з огляду на оновлення митного законодавства уточнено перелік кодів товарів, які мають змогу купувати волонтери  фізичні особи за кордоном для підтримання обороноздатності України.

Так, з 1 січня 2023 року набрав чинності новий закон "Про митний тариф України", яким, зокрема, виокремлено новий код для безпілотних літальних апаратів (БПЛА). Ураховуючи це, НБУ додав новий код БПЛА до переліку кодів товарів оборонного призначенняякі мають змогу купувати волонтери  фізичні особи за кордоном для сприяння підтримання обороноздатності України.

До відповідного переліку також раніше було включено: тепловізори, рації, бронежилети, каски, шоломи, військову та тактичну форму, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги.

Нагадаємо, що з 6 серпня 2022 року фізичні особи-волонтери мають змогу без обмежень розраховуватися гривневими платіжними картками за товари з визначеного Національним банком переліку, придбані за кордоном, а фізичні особи, які фактично займаються волонтерською діяльністю,  ще з 4 квітня 2022 року можуть купувати валюту та переказувати її за кордон для придбання відповідних товарів з метою сприяння підвищенню обороноздатності України (у межах щомісячного ліміту 400 тис. грн в еквіваленті);

  • надано можливість перераховувати іноземну валюту фонду, створеному Посольством Турецької Республіки в Україні для підтримки постраждалих від землетрусів у Туреччині.

Національний банк надав можливість резидентам та нерезидентам перераховувати кошти в іноземній валюті на рахунки благодійного фонду “ТЮРКІЄ ДЖУМХУРІЄТІ БЮЮКЕЛЬЧІЛІГІ ДАЯНИШМА” (Фонду солідарності Посольства Турецької Республіки в Україні), створеного для акумуляції коштів з метою підтримки людей, що постраждали від землетрусів у Туреччині.

Крім того, вищезазначеному фонду надано можливість купувати іноземну валюту та переказувати її за кордон. Такий переказ фонд здійснюватиме на користь Гуманітарної місії AFAD Міністерства внутрішніх справ Туреччини, Турецького Червоного Півмісяця та Міністерства закордонних справ Туреччини.

Наведені зміни, а також інші оновлення передбачені постановою Правління Нацбанку від 1 березня 2023 року № 12 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18", що набирає чинності з 2 березня 2023 року.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям