Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.03.23
1639 0 Печатать

Щодо операції “сторно” у ПРРО

Пунктом 7 розділу III Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №  547 (далі - Порядок N 547), визначено, що реєстрація видачі коштів у разі повернення товару (відмови від послуги, прийняття цінностей під заставу, виплати виграшів у державні лотереї та в інших випадках) або скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку здійснюється шляхом реєстрації від'ємної суми.

При цьому забороняється реєструвати через РРО від'ємні суми з використанням операції "сторно".

Пунктом 8 розділу IV Порядку встановлено, що у разі відмови клієнта від проведеної операції з торгівлі валютними цінностями, щодо якої зареєстрований розрахунковий документ, або формування розрахункового документа через ПРРО із помилковою сумою за розрахункову операцію, така операція скасовується шляхом наступної реєстрації операції "сторно" із реєстрацією такої операції на фіскальному сервері, формуванням фіскального номера розрахункового документа на таку операцію та зазначенням фіскального номера розрахункового документа, який сторнується. У таких випадках операція "сторно" здійснюється відповідно до нормативно-правових актів Національного банку України з питань торгівлі валютними цінностями в готівковій формі.

Таким чином, суб'єкти господарювання, які застосовують ПРРО, можуть використовувати операцію "сторно" лише у випадках, передбачених Порядком N 547.

Якщо сформовано розрахунковий документ через ПРРО із помилковою сумою за розрахункову операцію (у тому числі у разі відмови покупця від проведення розрахункової операції), така операція скасовується шляхом наступної реєстрації операції "сторно", однак до моменту реєстрації наступного розрахункового документа таким ПРРО, із реєстрацією такої операції на фіскальному сервері, формуванням фіскального номера розрахункового документа на таку операцію та зазначенням фіскального номера розрахункового документа, який сторнується.

Якщо операція "сторно" не може бути проведена до моменту реєстрації наступного розрахункового документа ПРРО, виконується реєстрація від'ємної суми шляхом роздрукування видаткового касового чека на ПРРО відповідно до Порядку № 547.

Форма та зміст видаткового чека, його обов'язкові реквізити затверджені наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. №  13 (далі - Наказ N 13).

Наказом № 13 затверджено Положення про форму та зміст розрахункових документів / електронних розрахункових документів. Положенням визначені обов'язкові реквізити таких розрахункових документів: фіскального касового чеку на товари (послуги), фіскального касового чеку видачі коштів (видаткового чеку), розрахункової квитанції, фіскального касового чеку за операціями з приймання готівки для подальшого її переказу через ПТКС, фіскального касового чеку за операцією з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів, фіскального касового чеку за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі.

Таким чином, обов'язкові реквізити документа з проведення операції "сторно" для ПРРО законодавством не визначені, тому розміщення реквізитів у такому документі визначається програмним забезпеченням ПРРО.

Порядком № 317 не визначено обов'язок та порядок складання акта про видачу коштів. У даному випадку необхідно користуватись положеннями Порядку N 547.

Таким чином, за фактом видачі коштів та скасування помилково проведеної через РРО/ПРРО суми розрахунку, помилкової форми оплати складаються акти. Так, якщо сума коштів, виданих при поверненні товару чи рекомпенсації раніше оплаченої послуги, перевищує 100 гривень, матеріально відповідальна особа господарської одиниці або особа, яка безпосередньо здійснює розрахунки, повинна скласти акт про видачу коштів.

Такий самий акт складається під час скасування помилково проведеної через РРО/ПРРО суми розрахунку або помилково вибраної форми оплати (готівка, картка, кредит тощо). В акті зазначаються дані про помилкову суму та реквізити розрахункового документа.

Зазначені акти передаються до бухгалтерії суб'єкта господарювання і зберігаються протягом трьох років. У разі відсутності у суб'єкта господарювання бухгалтерії зазначені акти слід зберігати у будь-який зручний та не заборонений законодавством спосіб.

По материалам ГУ ДПС у Вінницькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям