Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.03.23
1002 0 Печатать

Бізнес закликає народних депутатів прийняти законопроєкт щодо контрольованих іноземних компаній

Першого травня 2023 року настає час подавати звіти до ДПС по контрольованим іноземним компаніям (якщо не враховувати декілька виключень, то базовий термін для подання звіту з КІК – до 1 травня).

Водночас, у 2022 році було зареєстровано законопроєкт № 8137, яким уточнюються декі норми ПКУ в частині контрольованих іноземних компаній. Зокрема, одна з найбільш важливих, відтерміновується термін подання звітності по КІК (а звітувати за поточний рік пропонується в наступному, тобто, 2024).

Зазначені зміни ПКУ є вельми важливими для подальшої роботи компаній. Адже, за інформацією від бізнесу, не всі компанії встигли переорієнтувати та підготуватись до нових вимог (прийнятих у 2020, але в частині КІК набрали чинності лише у 2022) законодавства щодо КІК. Водночас, штрафи за неправильно подану звітність, некоректно надану інформацію – шалені. Наприклад, за неподання повідомлення про КІК (створення, придбання, ліквідація, продаж) штраф складає 300 прожиткових мінімумів для працездатної особи на 1 січня звітного року (805 200 грн).

За неподання звіту з КІК – 268 400 грн, за невідображення контрольованих операцій – 3% від доходу КІК або 25% скоригованого прибутку, в залежності від того, яка сума більша, але не більше 2 684 000 грн.

За побоюваннями бізнесу, це може створити поле для зловживань службовими повноваженнями з боку контролюючих органів, чого жодним чином не варто допустити. Адже наразі ключовим завданням для країни є формування чесних, прозорих та зрозумілих правил; формування довіри до країни з боку глобальних компаній – аби останні інвестували та таким чином залучались до процесу відбудови.

Водночас, варто зауважити, що, на жаль, частина депутатів опинилась не на стороні доброчесного бізнесу,  у зв’язку з чим законопроєкт наразі передано на повторне перше читання.

Проте, деякі норми ПКУ все ж конче потребують відтермінування, уточнення чи скасування. Тобто, прийняття законопроєкту №8137 є вкрай необхідним.

Тому, Європейська Бізнес Асоціація звертається до народних депутатів ВРУ та закликає якнайшвидше розглянути та прийняти проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування контрольованих іноземних компаній» № 8137.

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям