Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.04.23
1541 6 Печатать

У Раді обговорюють перспективи запровадження акцизного податку на солодкі газовані напої

У Верховній Раді України зареєстровано два законопроєкти: № 9032-1 и № 9033-1.

Перший – вносить зміни до Податкового кодексу. На мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин встановлюється ставка податку у розмірі 0,1 євро (4 грн) на один літр напою.

Другий – визначає, що 50% виручених коштів спрямовуються на реалізацію програм профілактики та лікування захворювань, які виникають від регулярного вживання солодких газованих напоїв. Ще 50% буде спрямовано на програму дитячого харчування в школах, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська.

Головна мета законопроєктів – зменшити кількість українців, які регулярно вживають солодкі газовані напої. Відповідно менше наших громадян захворіють на діабет чи захворювання кишково-шлункового тракту. А також спрямувати кошти від нового податку на лікування таких захворювань.

Американська торговельна палата, до складу якої входять виробники солодких газованих напоїв, ініціювала зустріч щодо запровадження акцизного податку. Були запрошені голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький, податкової та митної політики, представники Міністерства охорони здоров’я, Мінфіну, Мінекономіки, Мінагрополітики.

Представники виробників солодких газованих напоїв відзначили, що через війну значно скоротилися обсяги виробництва. За їхніми словами, ринок безалкогольних напоїв за 2022 рік впав на 40%, а продукція подорожчала на 41%. Також вони застерігають від можливих корупційних ризиків, коли інспектор перевірятиме вміст цукру в напої, та стверджують, що запровадження подібних податків в інших країнах не призводить до зменшення кількості хворих.  

Михайло Радуцький зазначив, що введення акцизного податку на солодкі газовані напої – це узгоджена позиція команди Президента.

«Під час зустріч повідомив, що наш Комітет завжди був та залишається дискусійною платформою для всіх стейкхолдерів галузі. Ми активно обговорюємо законодавчі ініціативи із членами Американської торговельної палати та іншими бізнес-асоціаціями. Ми готові створити робочу групу, в межах якої обговорити деталі механізму запровадження акцизного податку на солодкі газовані податки. У той же час є певні принципові аспекти цього питання», — наголосив Голова Комітету з питань здоров‘я нації.

Перший, за його словами: неприпустимо виробникам напоїв продовжувати працювати в росії.

Михайло Радуцький наголошує, що деякі із виробників солодких газованих напоїв продовжують продавати продукцію в країні-агресорі та сплачувати податки, на які фінансується війна в Україні. Він додав, що під час війни компанія мала давно визначитися, чи вона на боці України та всього цивілізованого світу, чи ні.

Другий, зазначає Михайло Радуцький: є позитивні приклади впровадження такого акцизу.

За даними МОЗ, у 107 кранах світу введено обмеження чи податки на вживання доданого цукру. Є рекомендації ВООЗ щодо запровадження акцизу на солодкі газовані напої, є приклади країн, де такий податок зменшував кількість хворих на діабет та серцево-судинні захворювання, ожиріння. Наприклад, у Мексиці податок призвів до зменшення на 39% кількості дітей, які страждають від ожиріння. А у Великій Британії податок змусив виробників зменшити рівень цукру в солодкій газованій воді вдвічі, щоб не сплачувати додаткові кошти до бюджету.

«Тож ми не плануємо обговорювати надалі доцільність запровадження податку, а готові дискутувати над його механізмом», — повідомив він.

Третій: пропонується мінімальна ставка акцизу.

За попередніми розрахунками, за рахунок акцизного податку на солодкі газовані напої планується додатково залучити 6 млрд грн, які підуть на лікування захворювань та здорове харчування у школі.

«Ми пропонуємо встановити акцизний збір у розмірі 0,1 євро на літр такого напою. Наприклад, у Бельгії він складає 0,53 євро, у Польщі – 0,19 євро. Тобто, це мінімальний розмір акцизу. Це невеликі гроші, якщо брати за одну пляшку, але колосальна сума для бюджету НСЗУ та реформи здорового шкільного харчування», — зазначив Михайло Радуцький.

По материалам ВРУ
Теги:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Александр
25.04.23 05:51

Больше нигде сахара нет? В селе люди после 70 ходить не могут, а дело в сахаре от крахмала, картопля на завтрак обед и ужин убивает. Если бы у людей были деньги они ели разные продукты, забирая у людей ещё один налог они станут ещё беднее, и ещё больше будут болеть сахарным диабетом. Большинство ноющих своими болячками суставов, ног и рук даже не догадываются что это сахар в крови.
Конфетики, тортики, хлеб, картопля, буряк даже в колбасе есть сахар. 
Чем вода от всей другой такой же самой отравы особая?

Ответить
  • Елена
25.04.23 09:44

Да уже все обложите акцизом.... Все что есть на рынках и в супермаркетах.... А сравнение с польшей и Бельгией начинайте с доходов граждан и мин.ЗП, и  прожит. минимума.
Почему ЗП депутатов не зависит от этих двух показателей в нашей стране? Она должна быть в прямой зависимости

Ответить
  • Ната
25.04.23 13:09

Елена, eще воздух не обложили акцизом. Дышать тоже очень вредно. Особенно тем загрязненным воздухом, которым мы дышим в городах

Ответить
  • i!
25.04.23 09:47

Знову за своє взялись... Не йметься щось стягнути, заборонити "врегулювати". В поточних законах, НП-актах досі лад не наведено!

Ответить
  • Светлана
25.04.23 10:18

Будемо пити компоти

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
27.04.23 11:42

Светлана, у компотах теж є цукор. Тому тільки помідорні чи огіркові розсоли 😉

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям