Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.05.23
5646 2 Печатать

Щодо блокування банківських рахунків фізосіб

Народний депутат Ніна Южаніна надає розширену інформацію щодо блокування банківських рахунків фізичних осіб, на проведення операцій за якими накладено арешт у виконавчих провадженнях.

Арешт є однією із форм примусового виконання боржником своїх зобов'язань, серед яких - сплата аліментів, штрафів, стягнення заробітної плати, відшкодування майнової шкоди у кримінальних правопорушеннях, заборгованості за надані житлово-комунальні послуги тощо.

Найпоширенішою підставою для застосування арешту виконавчими органами є рішення суду.

На період воєнного стану ще 15 березня 2022 року було введено заборону на накладання арешту на здійснення видаткових операцій з банківських рахунків фізичних осіб за умови, що розмір заборгованості боржника не перевищує 100 тисяч гривень.

Законом № 3048 з 6 травня 2023 року прив'язка до розміру заборгованості була знята, можливість накладання арешту на банківські рахунки відновлена – знімати кошти з рахунку можна лише в сумі 13400 гривень протягом календарного місяця (і такий рахунок має бути єдиним для кожного боржника – інші будуть заблоковані до погашення заборгованості).
 
Щодо заборгованості громадян за житлово-комунальні послуги (ЖКП).

На період воєнного стану Закон зупиняє вчинення виконавчих дій (в тому числі блокування банківських рахунків) при наявності заборгованості за ЖКП на територіях, де ведуться активні бойові дії та окупованих територіях (їх перелік встановлюється Мінреінтеграції), а також за ЖКП у пошкоджених чи зруйнованих квартирах та будинках, які є постійним місцем проживання фізичних осіб.

Вчинення виконавчих дій (в тому числі блокування банківських рахунків) при наявності заборгованості за ЖКП на інших територіях здійснюється лише на підставі судового наказу, який видається судом за заявою надавача ЖКП, що розглядається без судового засідання і повідомлення заявника та боржника.

Таким чином, у разі звернення до суду надавача ЖКП щодо стягнення із боржника заборгованості за оплату ЖКП його рахунки будуть заблоковані до повного погашення суми заборгованості, визначеної в судовому рішенні.

По материалам Народний депутат Ніна Южаніна

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Маргарита
11.05.23 22:00

Капець.А те,як ці  надавачі послуг борги малюють нікого не цікавить?

Ответить
  • Елена
12.05.23 12:36

Да, и в суд не подашь, т.к. не будет чем расплатиться за судеб.издержки, об юр. помощи вообще не заикайся.
Нотариальные надписи за неправильно оформленный договор отменили, но как всегда с той даты которой принят закон, а старые надписи только через суд.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям