Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.05.23
1728 0 Печатать

Бізнес просить внести зміни до оподаткування благодійної допомоги

Кілька тижнів тому Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав законопроєкт № 9177 щодо змін до ПКУ щодо стимулювання надання благодійної допомоги на користь неприбуткових організацій.

Варто зауважити, що з початком повномасштабного вторгнення рф в Україну український бізнес мобілізував свої фінансові та трудові зусилля для допомоги силам оборони, здійснюючи прямі закупівлі та фінансуючи придбання необхідних товарів, робіт та послуг, тощо.

Проте, за законодавством, до цього часу благодійна допомога, яку надають компанії, підлягала оподаткуванню. Законопроєктом № 9177 же пропонується не оподатковувати благодійну допомогу, яку компанії надають країні (якщо вона не перевищує 10% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року). Водночас, враховуючи, що попередній звітній рік був для майже всіх компаній збитковим, норма про збільшення % від прибутку не для всіх компаній може бути релевантною.

Тому, бізнес просить розглянути можливість додаткового критерію для не оподаткування благодійної допомоги, наприклад 2% відсотка від чистого доходу, який компанія може витрачати на допомогу ЗСУ без необхідності оподаткування.

Європейська Бізнес Асоціації звертається з проханням до Верховної Ради України прийняти законопроєкт в 1 читанні, але доопрацювати його між 1 та 2 читаннями, щоб закон покращив норми Податкового кодексу з урахуванням обставин воєнного часу та особливостей надання благодійної допомоги нашим військовим, а не посилював законодавчі суперечності.

Окремо бізнес-спільнота просить Кабінет Міністрів України прийняти перелік товарів, які можуть бути передані ЗСУ безоплатно. Адже наразі Податковим кодексом передбачено дуже обмежений список товарів, зокрема, це бронежилети, каски, тощо.

При цьому ПКУ вже більше року передбачено, що повний перелік має бути затверджений КМУ – чого наразі, на жаль, досі не зроблено.

Тож компанії, передаючи, наприклад, засоби зв’язку (телефони, планшети, рації, тощо), автомобілі, тощо безкоштовно мають додатково сплачувати ще і податок, що видається не зовсім справедливим.

Щиро сподіваємось голос бізнесу буде почуто, адже вже більше ніж рік компанії продовжують підтримувати країну та ЗСУ і вкрай важливо, аби і країна йшла на зустріч важливим та справедливим ініціативам.

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям