Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.05.23
1545 0 Печатать

Відповідальність за порушення граничних строків розрахунків у сфері ЗЕД

Нацбанк має право встановлювати:

  • граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів;
  • винятки та (або) особливості запровадження цього заходу захисту для окремих товарів та (або) галузей економіки за поданням КМУ;
  • граничні суми операцій з експорту та імпорту товарів, на які поширюються встановлені відповідно до Закону України від 21.06.2018 р. № 2473-VIII «Про валюту і валютні операції» граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів (ч. 1 ст. 13 Закону № 2473).

Відповідно до частини 2 ст. 13 Закону № 2473 у разі встановлення НБУ граничного строку розрахунків за операціями резидентів з експорту товарів грошові кошти підлягають зарахуванню на рахунки резидентів у банках України у строки, зазначені в договорах, але не пізніше строку та в обсязі, встановлених НБУ.

Згідно з частиною 3 ст. 13 Закону № 2473 у разі встановлення Нацбанком граничного строку розрахунків за операціями резидентів з імпорту товарів їх поставка має здійснюватися у строки, зазначені в договорах, але не пізніше встановленого Нацбанком граничного строку розрахунків з дня здійснення авансового платежу (попередньої оплати).

Водночас, частиною 5 ст. 13 Закону № 2473 встановлено, що порушення резидентами строку розрахунків, встановленого згідно із ст. 13 Закону № 2473, тягне за собою нарахування пені за кожний день прострочення в розмірі 0,3 % суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару) у національній валюті (у разі здійснення розрахунків за зовнішньоекономічним договором (контрактом) у національній валюті) або в іноземній валюті, перерахованій у національну валюту за курсом НБУ, встановленим на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару). 

У разі порушення граничного строку розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів нарахування пені розпочинається з першого дня після закінчення такого строку та здійснюється за кожний день прострочення, включаючи день завершення валютного нагляду відповідно до п. 9 розд. ІІІ Інструкції про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, затвердженої постановою НБУ від 02.01.2019 р. № 7.

Відповідно до частини 8 ст. 13 Закону № 2473 центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, за результатами перевірки стягує у встановленому законом порядку з резидентів пеню, передбачену частиною 5 ст. 13 Закону № 2473.

Водночас, Законом України від 12.05.2022 р. № 2260-ІХ, який набрав чинності 27.05.2022 р., статтю 16 Закону № 2473 доповнено пунктом 13 такого змісту: «Відповідальність, передбачена ч. 5 ст. 13 цього Закону, не застосовується до резидентів - суб'єктів господарювання, що вчинили відповідне правопорушення, якщо імпортні операції не можуть бути завершені внаслідок дії постанови КМУ «Про застосування заборони ввезення товарів з російської федерації» від 09.04.2022 р. № 426 (далі - Постанова № 426)».

Постановою № 426, яка набрала чинності 11 квітня 2022 року, запроваджено заборону ввезення на митну територію України товарів з російської федерації.

Отже, до резидентів, які під час проведення імпортних операцій з резидентами рф допустили порушення законодавчо-встановлених строків розрахунків за операціями з імпорту товарів, відповідальність, передбачена ч. 5 ст. 13 Закону № 2473, не застосовується з 27 травня 2022 року.

По материалам Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям