Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.06.23
1521 0 Печатать

Подання ліквідаційної податкової декларації з податку на прибуток підприємства

Підпунктом 16.1.10 ПКУ визначено, що платник податків зобов’язаний повідомляти контролюючим органам за місцем обліку такого платника про його ліквідацію або реорганізацію протягом трьох робочих днів з дня прийняття відповідного рішення (крім випадків, коли обов’язок здійснювати таке повідомлення покладено законом на орган державної реєстрації).

Підставами для зняття з обліку у контролюючих органах юридичної особи, її відокремлених підрозділів та самозайнятих осіб є, зокрема, повідомлення чи документальне підтвердження державного реєстратора чи іншого органу державної реєстрації про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, відокремленого підрозділу юридичної особи (п.п. 67.1.1 ПКУ).

Згідно з п. 137.4 ПКУ податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п. 137.5 ПКУ, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком.

Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду.

Якщо платник податку ліквідується (у тому числі до закінчення першого податкового (звітного) періоду), останнім податковим (звітним) періодом вважається період, на який припадає дата ліквідації (п.п. 137.4.3 ПКУ).

Форма подання Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затверджена наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897.

У п. 9 “Особливі відмітки” заголовної частини Податкової декларації з податку на прибуток підприємств робиться відмітка, зокрема при ліквідації :

- “платника податку, що подає декларацію за останній податковий(звітний рік) у періоді, на який припадає дата його ліквідації”.

Строки подання Податкової декларації з податку на прибуток підприємств для платників, які використовують базовий звітний період квартал або рік встановлені п. 49.18 ПКУ.

Отже, якщо дата ліквідації підприємства припадає на початок або середину такого звітного (податкового) кварталу (року), платник податку на прибуток підприємств може подати останню (ліквідаційну) Декларацію до закінчення звітного (податкового) кварталу (року), але не пізніше строків встановлених п. 49.18 ПКУ.

Додатком до такої Декларації та її невід’ємною частиною є комплект річної фінансової звітності (за період з початку року по дату ліквідації).

По материалам ГУ ГУ ДПС у Вінницькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям