Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо виконання функцій служби охорони праці (лист Держпраці від 31.05.2018 р. № 2619/3/4.4-зв-18)

Щодо виконання функцій служби охорони праці (лист Держпраці від 31.05.2018 р. № 2619/3/4.4-зв-18)

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПРАЦІ

ЛИСТ

від 31.05.2018 р. № 2619/3/4.4-зв-18

Державна служба України з питань праці розглянула Ваше звернення та повідомляє.

Єдиний порядок організації охорони праці в Україні встановлено Законом України "Про охорону праці" (далі - Закон).

З метою створення на робочому місці в кожному структурному підрозділі безпечних умов праці, а також забезпечення додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці роботодавець забезпечує функціонування на підприємстві системи управління охороною праці, створює відповідні служби та призначає посадових осіб, які забезпечують вирішення конкретних питань охорони праці, затверджує інструкції про їх обов'язки, права та відповідальність за виконання покладених на них функцій, а також контролює їх додержання (стаття 13 Закону).

Статтею 15 Закону визначено, що на підприємстві з кількістю працюючих 50 і більше осіб роботодавець створює службу охорони праці відповідно до типового положення, що затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці.

На підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку.

На підприємстві з кількістю працюючих менше 20 осіб для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають відповідну підготовку.

Служба охорони праці підпорядковується безпосередньо роботодавцю.

Відповідно до статті 36 Закону повноваження в галузі охорони праці асоціацій, корпорацій, концернів та інших об'єднань визначаються їх статутами або договорами між підприємствами, які утворили об'єднання. Для виконання делегованих об'єднанням функцій в їх апаратах створюються служби охорони праці.

Враховуючи зазначене, служби з охорони праці в апаратах об'єднань підприємств створюються для виконання делегованих підприємствами, що входять у відповідні об'єднання, окремих повноважень в галузі охорони праці, які можуть здійснюватися компетентними зовнішніми службами.

 

Заступник Голови

І. Шумелюк

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям