Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (лист ДФС від 25.07.2018 р. № 3262/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

Про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (лист ДФС від 25.07.2018 р. № 3262/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 25.07.2018 р. № 3262/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Державна фіскальна служба України на запит Товариства про надання податкової консультації, надісланий Головним управлінням ДФС у Дніпропетровській області, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Товариство поінформувало, що в Реєстрі речових прав на нерухоме майно за ним зареєстровано право власності на об'єкт незавершеного будівництва (торгово-офісний центр), та запитує, чи є ця нерухомість об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі - Податок).

Відповідно до пп. 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 Кодексу платниками Податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості.

Об'єктом оподаткування Податком є об'єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка (пп. 266.1.1 п. 266.1, пп. 266.2.1 п. 266.2 ст. 266 Кодексу).

Права власності підлягають державній реєстрації (п. 1 ст. 4 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", далі - Закон).

Для об'єктів незавершеного будівництва передбачена окрема процедура державної реєстрації прав (ст. 4, ст. 271 Закону).

У разі проведення державної реєстрації права власності на новостворений об'єкт нерухомого майна, щодо якого в Державному реєстрі прав відкрито розділ як на об'єкт незавершеного будівництва, відповідний розділ та реєстраційна справа щодо об'єкта незавершеного будівництва закриваються, реєстраційний номер такого об'єкта скасовується. Для новоствореного об'єкта нерухомого майна відкривається новий розділ у Державному реєстрі прав та формується нова реєстраційна справа, присвоюється новий реєстраційний номер такому об'єкту.

Записи про речові права та їх обтяження щодо об'єкта незавершеного будівництва переносяться до розділу Державного реєстру прав, відкритого для новоствореного об'єкта (п. 4 ст. 14 Закону).

Отже, в розумінні Закону об'єкт незавершеного будівництва не вважається об'єктом нерухомого майна.

Таким чином якщо у Реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровано право власності на об'єкт незавершеного будівництва з відкриттям розділу як на об'єкт незавершеного будівництва, то таке майно не є об'єктом оподаткування Податком.

Водночас зазначаємо, що до делегованих повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить облік відповідно до закону об'єктів нерухомого майна незалежно від форм власності (пп. 10 п."б" ст. 30 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні").

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям