Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про туристичний збір (лист ДФС від 01.03.2019 р. № 842/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

Про туристичний збір (лист ДФС від 01.03.2019 р. № 842/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 01.03.2019 р. № 842/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Про туристичний збір

Державна фіскальна служба України на звернення Підприємства, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Підприємство поінформувало, що є податковим агентом зі справляння туристичного збору (далі - Збір), має готельний комплекс без реєстрації відокремленого підрозділу, який є невід’ємною частиною Підприємства, але розташований поза місцезнаходженням Підприємства (у іншому районі м. Запоріжжя). Туристичні послуги надаються готельним комплексом. Підприємство запитує хто за вказаних обставин є податковим агентом зі справляння Збору і до якого бюджету має сплачуватися Збір.

При розгляді питання також використані облікові дані Підприємства із Єдиного банку даних платників податків - юридичних осіб.

Відповідно до ст. 15 Кодексу платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об’єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об’єктом оподаткування згідно з Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов’язок із сплати податків та зборів згідно з Кодексом.

З метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку) (п. 63.3 ст. 63 Кодексу).

Відповідно до пп. 268.5.2 п. 268.5 ст. 268 Кодексу згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад (далі - Рада), справляння Збору може здійснюватися такими податковими агентами:

а) юридичними особами, філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами юридичних осіб згідно з підпунктом 268.7.2 пункту 268.7 цієї статті, фізичними особами - підприємцями, які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 268.5.1 цієї статті;

б) квартирно-посередницькими організаціями, які направляють неорганізованих осіб з метою їх тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом "б" підпункту 268.5.1 пункту 268.5 цієї статті, що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

в) юридичними особами, які уповноважуються сільською, селищною, міською радою або радою об'єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

Перелік податкових агентів та інформація про них розміщуються та оприлюднюються на офіційному веб-сайті Ради.

Податковий агент, який має підрозділ без статусу юридичної особи, що надає послуги з тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі) не за місцем реєстрації такого податкового агента, зобов’язаний зареєструвати такий підрозділ як податкового агента туристичного збору у контролюючому органі за місцезнаходженням підрозділу (пп. 268.7.2 п. 268.7 ст. 268 Кодексу).

Отже, готельний комплекс Підприємства, як відокремлений підрозділ (філія), який знаходиться у іншому ніж Підприємство районі м. Запоріжжя, для цілей справляння Збору має перебувати на податковому обліку у контролюючому органі за місцезнаходженням цього готельного комплексу.

Філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій (ст. 95 Цивільного кодексу України).

У разі відсутності у платника податків, що є філією, відокремленим підрозділом юридичної особи, майна, достатнього для погашення його грошового зобов’язання або податкового боргу, джерелом погашення грошового зобов’язання або податкового боргу такого платника податків є майно такої юридичної особи.

За даними обліку Підприємства як платника податків встановлено, що одним із видів діяльності підприємства є діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розмішування. Тобто готельний комплекс Підприємства, який розташований поза місцезнаходженням Підприємства, виконує частину функцій Підприємства І відповідає визначенню філії.

Крім того, за даними обліку встановлено, що:

Підприємство має місцезнаходження в Олександрівському районі м. Запоріжжя та перебуває на обліку за основним місцем в контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (Головне управління ДФС у Запорізькій області, Олександрівське управління у м. Запоріжжі, Олександрійська ДНІ);

подало повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф. N 20-ОПП з відомостями про Готель з місцезнаходженням у Вознесенському районі м. Запоріжжя та станом "будується/готується до введення в експлуатацію".

Підприємство перебуває на обліку за неосновним місцем обліку в контролюючому органі за місцезнаходженням готельного комплексу (Головне управління ДФС у Запорізькій області, Вознесенівське управління у м. Запоріжжі, Вознесенівська ДНІ).

Враховуючи викладене, податковим агентом туристичного збору у контролюючому органі за місцезнаходженням готельного комплексу є:

Підприємство, яке перебуває на обліку за неосновним місцем обліку, до реєстрації готельного комплексу філією Підприємства;

Готельний комплекс після його реєстрації у статусі філії Підприємства.

Згідно п. 52.2. ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям