Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо друкування "Z-звіту" при цілодобовому режимі роботи та оприбуткування готівки (лист ДФС від 16.11.2018 р. № 4864/6/99-99-14-05-01-15/ІПК)

Щодо друкування "Z-звіту" при цілодобовому режимі роботи та оприбуткування готівки (лист ДФС від 16.11.2018 р. № 4864/6/99-99-14-05-01-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 16.11.2018 р. № 4864/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула запит ТОВ щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) повідомляє.

Щодо друкування "Z-звіту" при цілодобовому режимі роботи та оприбуткування готівки (питання 1 та 2).

Вимоги щодо роздрукування на реєстраторі розрахункових операцій (далі - РРО) фіскальних звітних чеків визначені у п. 9 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року N 265 "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (далі - Закон N 265), а саме:

суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Ця норма враховує особливості роботи РРО, які повинні забезпечувати друкування таких звітів за кожний робочий день.

Відповідно до п. 2 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій РРО, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.2002 р. N 199 (далі - Вимоги), "Z-звіт" - це денний звіт з обнулінням інформації в оперативній пам’яті та занесенням її до фіскальної пам’яті РРО.

Зміна - це період роботи РРО від реєстрації першої розрахункової операції після виконання попереднього "Z-звіту", до виконання наступного "Z-звіту".

У примітках до формату і розрядності даних, що зберігаються у фіскальній пам’яті (додаток до Вимог), зазначено, що максимальна тривалість зміни РРО не повинна перевищувати 24 години.

У даному випадку слід розрізняти тривалість зміни роботи РРО та тривалість зміни роботи персоналу суб’єкта господарювання.

Відповідно до п. 7 Вимог усі режими роботи реєстратора (крім тих, що забезпечують усунення причин блокування) повинні блокуватися, зокрема у разі перевищення максимальної тривалості зміни роботи РРО.

Враховуючи викладене, якщо суб’єкт господарювання працює цілодобово і робоча зміна закінчується наступного календарного дня (наприклад о 08 год. 00 хв.), то фіскальний звітний чек ("Z-звіт") повинен роздруковуватися кожного дня після закінчення робочої зміни тобто після 08 год. 00 хв. але не пізніше 24 годин, які минули від реєстрації першої розрахункової операції після виконання попереднього "Z-звіту".

Одночасно звертаємо увагу на вимоги п. 11 розділу І Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29.112.2017 р. N 148, а саме: готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі.

Оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

Оприбуткуванням готівки в касах фізичних осіб - підприємців, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх товарними чеками (квитанціями) і веденням книги обліку доходів і витрат (або книги обліку доходів), є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у книзі обліку доходів і витрат (або книзі обліку доходів) на підставі товарних чеків (квитанцій).

Оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, а також у касах фізичних осіб - підприємців, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО або КОРО без ведення касової книги, є здійснення обліку готівки у повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО/занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО.

Таким чином, уразі якщо суб’єкт господарювання працює цілодобово (робоча зміна розпочинається одного календарного дня о 08 год 00 хв, а закінчується наступного календарного дня до 08 год. 00 хв.), оприбуткування готівки здійснюється у повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків ("Z-звітів" і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО. При цьому дата оприбуткування готівки у КОРО має відповідати даті роздрукування фіскальних звітних чеків РРО ("Z-звіт" має роздруковуватися після завершення робочої зміни до 08 год. 00 хв).

Щодо проведення операцій в основній касі (питання 3).

У разі, якщо розрахунки в основній касі проводяться з застосуванням РРО, то при проведенні інкасації з місця проведення розрахунків виконується операція "службова видача" на суму, що вилучається з скриньки РРО для формування "інкасаторської сумки".

Разом з тим, для підготовки відповіді з зазначеного питання просимо надати конкретний приклад щодо необхідності проведення операції "службова видача" та де саме застосовується РРО, у касі чи господарській одиниці.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям