Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо отримання готівки від кур'єрської служби доставки у разі її перерахування, як післяплати за товар (лист ДФС від 22.03.2019 р. № 1180/6/99-99-14-05-01-15/ІПК)

Щодо отримання готівки від кур'єрської служби доставки у разі її перерахування, як післяплати за товар (лист ДФС від 22.03.2019 р. № 1180/6/99-99-14-05-01-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 22.03.2019 р. № 1180/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула звернення ФОП [...] та [...] (вх. ДФС N [...] від [...]) щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) повідомляє.

Щодо використання реєстратора розрахункових операцій (далі - РРО) при перевищенні платниками єдиного податку у календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень (питання 1 та 2)

Відповідно до пункту 296.10 статті 296 Кодексу РРО не застосовуються платниками єдиного податку: першої групи; другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

У разі перевищення у календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку другої групи (фізичної особи - підприємця) є обов'язковим з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення.

Статтею 2 Закону N 265 визначено, що розрахункова операція - це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або у разі повернення товару (відмови від послуги) - оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Отже, якщо оплата за реалізовані Вами товари (послуги), згідно з договором здійснюється виключно у безготівковій формі через установи банку, застосування РРО є необов'язковим. Але у разі, якщо оплата за реалізовані товари (послуги) буде здійснюватись готівкою, то застосування РРО є обов'язковим згідно з вимогами пункту 296.10 статті 296 Кодексу.

Щодо отримання готівки від кур'єрської служби доставки у разі її перерахування, як післяплати за товар (питання 3)

Якщо Ви отримуєте готівку у відділенні кур'єрської служби доставки, за раніше відправлений товар, і споживач через службу доставки перерахував післяплату за придбаний товар, зазначена операція не потребує проведення через РРО.

Разом з тим, Ви обов'язково зобов'язані у день отримання оплати відображати у відповідній книзі суму доходу, отриманого від реалізації товару.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям