Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо питань, пов’язаних з обрахунком та заповненням звіту про суми податкових пільг (лист ДФС від 19.08.2019 р. № 3883/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Щодо питань, пов’язаних з обрахунком та заповненням звіту про суми податкових пільг (лист ДФС від 19.08.2019 р. № 3883/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 19.08.2019 р. № 3883/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо питань, пов’язаних з обрахунком та заповненням звіту про суми податкових пільг (далі - звіт), і, керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу України (далі - ПКУ), повідомляє.

Згідно з пунктом 2 Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року N 1233 (далі - Порядок N 1233), суб'єкт господарювання, що не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та складає звіт за формою згідно з додатком.

У разі коли суб'єкт господарювання пільгами не користується, звіт не подається (пункт 3 Порядку N 1233).

Відповідно до пункту 8 Порядку N 1233 податкові пільги визначаються за операціями з постачання товарів та/або послуг, що є об'єктами обкладення ПДВ і відповідно до ПКУ та міжнародних договорів України, ратифікованих Верховною Радою України, звільнені від оподаткування або оподатковуються за нульовою ставкою.

Згідно з пунктом 4 Порядку N 1233 у звіті:

у графах "Код податку, збору" та "Найменування податку, збору" код та найменування податку та збору зазначається відповідно до Класифікації доходів бюджету, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011 р. N 11 "Про бюджетну класифікацію" (коди з ПДВ становлять, зокрема, 14060100 Податок на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг); 14060400 - Податок на додану вартість із імпортованих на територію України робіт, послуг);

у графах "Код пільги згідно з довідником пільг" та "Найменування податкової пільги" - код та найменування податкової пільги за кожним видом податкових пільг відповідно до довідника пільг (станом на 01.07.2019 р. ДФС затверджено Довідник N 93/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, та Довідник N 93/2 інших податкових пільг).

Пунктом 4 розділу І Порядку визначення сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, затвердженого наказом ДПА України від 29.03.11 р. N 167, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18.04.2011 р. за N 483/19221 (далі - Порядок N 167), визначено, що суми ПДВ, не сплачені платником до державного бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, розраховуються залежно від особливостей оподаткування (звільнені від оподаткування ПДВ, оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою та ставкою 7 відс.).

Зокрема, відповідно до підпункту 2 пункту 2 розділу II Порядку N 167 не внесені платниками до державного бюджету суми ПДВ через застосування нульової ставки розраховуються шляхом визначення суми податку на додану вартість за встановленою основною ставкою податку від обсягів операцій з експорту товарів (супутніх послуг) та/або операцій з постачання товарів (послуг) на митній території України, оподатковуваних за нульовою ставкою, зменшених на обсяги операцій з придбання товарів (послуг), які використані в операціях з експорту товарів (супутніх послуг) та/або в операціях з постачання товарів (послуг) на митній території України, які оподатковуються за нульовою ставкою.

Розрахунок не внесених до державного бюджету сум ПДВ через застосування нульової ставки здійснюється за алгоритмом, визначеним підпунктом 3 пункту 2 розділу II Порядку N 167, а саме:

СП = (V пост, нульов. - V прид.) х розмір ставки податку, де:

СП - сума пільг;

V пост, нульов. - обсяги операцій з експорту товарів (супутніх послуг) та/або операцій з постачання товарів (послуг) на митній території України, оподатковуваних за нульовою ставкою, - з розділу І "Податкові зобов'язання" податкової декларації ПДВ;

V прид. - обсяги операцій з придбання товарів (послуг), які використані в операціях з експорту товарів (супутніх послуг) та/або в операціях з постачання товарів (послуг) на митній території України, які оподатковуються за нульовою ставкою.

Отже, платник ПДВ, який не сплачує суми ПДВ до державного бюджету у зв’язку із застосуванням нульової ставки, повинен подати звіт, в якому розрахунок таких сум здійснюється за алгоритмом, визначеним підпунктом 3 пункту 2 розділу II Порядку N 167. У разі якщо з початку звітного року платник податків не користувався пільгами, звіт не подається.

Враховуючи те, що не внесені платниками до державного бюджету суми ПДВ через застосування податкових пільг розраховуються шляхом визначення обсягів операцій з постачання товарів (послуг), оподаткування яких відбулося з урахуванням пільгових режимів, зменшених на обсяг операцій з придбання товарів (послуг), які використані в цих пільгових операціях, незалежно від звітного податкового періоду їх придбання, то в результаті правильного застосування алгоритму розрахунку суми ПДВ, не сплаченої платником до державного бюджету, від'ємне значення виникати не повинно.

Якщо з будь-яких причин за результатами застосування алгоритму розрахунку сума ПДВ, не сплачена платником до державного бюджету, у тому числі через застосування нульової ставки, має від’ємне значення, то платник надає звіт, в якому зазначає, зокрема:

у підграфах "усього" та "у тому числі з державного бюджету" графи "Сума податкових пільг, гривень", - "0";

у графах "Код податку, збору" та "Найменування податку, збору" - код та найменування ПДВ відповідно до бюджетної класифікації;

у графах "Код пільги згідно з довідником пільг" та "Найменування податкової пільги" - код та найменування застосованої податкової пільги відповідно до чинного на сьогодні довідника податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, або довідника інших податкових пільг.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 розділу II ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям