Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо реєстрації операції з видачі готівки через РРО або з видачею розрахункової квитанції держателю електронного платіжного засобу (лист ДФС від 28.12.2018 р. № 5449/6/99-99-14-05-01-15/ІПК)

Щодо реєстрації операції з видачі готівки через РРО або з видачею розрахункової квитанції держателю електронного платіжного засобу (лист ДФС від 28.12.2018 р. № 5449/6/99-99-14-05-01-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 28.12.2018 р. № 5449/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула запит ТОВ "[...]" від [...] N [...] (вх. ДФС N [...] від [...]) щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) повідомляє.

Щодо реєстрації операції з видачі готівки через реєстратор розрахункових операцій (далі - РРО) або з видачею розрахункової квитанції (далі - РК) держателю електронного платіжного засобу (питання 1 та 3).

Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року N 148, розроблено відповідно до Закону України "Про Національний банк України" (далі - Положення N 148) і визначає порядок ведення касових операцій у національній валюті України юридичними особами (крім банків) та їх відокремленими підрозділами незалежно від організаційно-правової форми та форми власності (далі - підприємства), органами державної влади та органами місцевого самоврядування під час здійснення ними діяльності з виробництва, реалізації, придбання товарів чи іншої господарської діяльності (далі - установи), фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність (далі - фізичні особи - підприємці) (далі разом у тексті - суб'єкти господарювання), фізичними особами.

Пунктом 9 розділу II Положення N 148 зазначено, що підприємство / фізична особа - підприємець, яке/яка відповідно до законодавства України приймає до обслуговування електронні платіжні засоби з метою проведення оплати вартості товарів чи послуг і оснащене платіжним терміналом (у тому числі з'єднаним чи поєднаним з РРО), має право за рахунок готівкової виручки або готівки, отриманої з банку, надавати держателю електронного платіжного засобу (якщо така послуга передбачена правилами відповідної платіжної системи) послуги з видачі готівки з друкуванням квитанції платіжного термінала (або розрахункового документа) та відображенням таких операцій у книзі обліку розрахункових операцій (далі - КОРО) або РК.

Національний банк України має право встановлювати обмеження з видачі готівки за електронними платіжними засобами.

Обмеження з видачі готівки за електронними платіжними засобами можуть установлюватися платіжною організацією відповідної платіжної системи та банками - членами цієї системи.

Пунктом 27 розділу III Положення N 148 передбачено, що підприємство, яке надає держателям електронних платіжних засобів послуги з видачі готівки за допомогою платіжного термінала (імпринтера) на підставі квитанцій платіжного термінала (сліпів), реєструє у встановленому порядку ці операції в розрахункових документах РРО або РК, складає видатковий касовий ордер на загальну суму проведених операцій за день та здійснює запис у касовій книзі.

Разом з тим, п. 8 розділу 4 Порядку реєстрації та ведення РК, КОРО, який затверджено наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 N 547, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.07.2016 за N 920/29050 (далі - Порядок N 547), визначено, що за бажанням суб'єкта господарювання у графах 5 - 10 розділу 1 КОРО, зареєстрованої на РРО, можна створювати додаткові графи для зазначення сум розрахунків, суми податку на додану вартість, суми акцизного податку або іншого податку (збору) та виданих при поверненні товару коштів, які отримані (видані) з використанням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо. Крім того, у цьому розділі КОРО на РРО або в КОРО на господарську одиницю можна виконувати додаткові записи, що підсумовують дані за розрахунками за день чи за місяць.

Отже, суб'єкт господарювання відповідно до п. 9 розділу II Положення N 148 та п. 8 розділу 4 Порядку N 547 зобов'язаний при проведенні операції з видачі готівки держателю електронного платіжного засобу такі операції відображати у відповідному розділі КОРО та діяти відповідно до Положення N 148.

Щодо відображення операції з видачі готівки держателю електронного платіжного засобу у касовому чеку РРО (питання 2).

Пунктом 6 розділу II Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 N 13 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.02.2016 за N 220/28350 (далі - Положення N 13), визначено, що у разі застосування при проведенні розрахунків з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) платіжного терміналу, з'єднаного або поєднаного з РРО, касовий чек повинен додатково містити такі обов'язкові реквізити:

ідентифікатор еквайєра та торгівця або інші реквізити, що дають змогу їх ідентифікувати;

ідентифікатор платіжного пристрою;

суму комісійної винагороди (у разі наявності);

вид операції;

реквізити електронного платіжного засобу (платіжної картки) (допустимі правилами безпеки платіжної системи), перед якими друкуються великі літери "ЕПЗ";

напис "Код авт." та код авторизації або інший код, що ідентифікує операцію в платіжній системі, крім випадків, коли правила розрахунків платіжної системи передбачають складання розрахункових документів із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток) без виконання процедур авторизації;

підпис касира та підпис держателя електронного платіжного засобу (платіжної картки) (якщо це передбачено правилами платіжної системи) в окремих рядках, перед якими друкуються відповідно написи "Касир" та "Держатель ЕПЗ".

Враховуючи зазначене, при відображенні операції з видачі готівки держателю електронного платіжного засобу у видатковому касовому чеку РРО має бути зазначено "Видача готівки" та відповідні реквізити такого касового чеку.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям