Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо заповнення повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. N 20-ОПП (лист ДФС від 19.08.2019 р. № 3892/6/99-99-08-02-01-15/ІПК)

Щодо заповнення повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. N 20-ОПП (лист ДФС від 19.08.2019 р. № 3892/6/99-99-08-02-01-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 19.08.2019 р. № 3892/6/99-99-08-02-01-15/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула заяву на отримання індивідуальної податкової консультації, щодо заповнення повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. N 20-ОПП (далі - повідомлення за ф. N 20-ОПП), та керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Пунктом 63.3 статті 63 Кодексу встановлено, що з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Об'єктами оподаткування і об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків та зборів.

Платник податків зобов'язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з Порядком обліку платників податків, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 N 1588, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.12.2011 за N 1562/20300 (зі змінами) (далі - Порядок).

Пунктом 8.1 розділу VIII Порядку встановлено, що платник податків зобов'язаний повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подання повідомлення за ф. N 20-ОПП.

Розділ 3 "Відомості про об'єкти оподаткування платника податків" повідомлення за ф. N 20-ОПП заповнюється із дотриманням пам'ятки для заповнення цього розділу (додаток до повідомлення за ф. N 20-ОПП), згідно з якою графи 6 - 7 "Адміністративна одиниця відповідно до КОАТУУ, де знаходиться об'єкт оподаткування", заповнюються відповідно до Класифікатора об'єктів адміністративно-територіального устрою України (далі - КОАТУУ), що розміщений на офіційному вебсайті Державної служби статистики України.

У графі 8 "Місцезнаходження об'єкта оподаткування" повідомлення за ф. N 20-ОПП зазначаються вулиця, номер будинку/офісу/квартири, де знаходиться об'єкт оподаткування.

Інформація щодо назви населеного пункту, області, району, вулиці, номерів будинку/офісу/квартири, де знаходиться об'єкт оподаткування, повинна відповідати даним, що зазначені у документах на право власності (користування) об'єктом оподаткування.

Графа 12 "Реєстраційний номер об'єкта оподаткування (зазначити у разі наявності)" заповнюється у разі реєстрації об'єкта оподаткування у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера (наприклад, таким номером є: кадастровий номер - для земельної ділянки, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна - для нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки тощо).

Структура кадастрового номера земельної ділянки включає, зокрема, код одиниці адміністративно-територіального устрою України (перші 10 знаків кадастрового номера).

Отже, у разі якщо структурна одиниця підприємства, про який суб'єкт господарювання повідомляє у повідомленні за ф. N 20-ОПП як про об'єкт оподаткування, знаходиться за межами населеного пункту, наприклад на автодорозі територіального значення, то для заповнення КОАТУУ у повідомленні за ф. N 20-ОПП доцільно обрати КОАТУУ населеного пункту (місце розміщення об'єкта оподаткування), що розташований в межах сільської (селищної) ради, КОАТУУ якої відповідає кадастровому номеру земельної ділянки.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

 

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям