Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо уточнення податкових зобов'язань з плати за землю (лист ДПС від 15.05.2020 р. № 2032/6/99-00-04-03-03-06/ІПК)

Щодо уточнення податкових зобов'язань з плати за землю (лист ДПС від 15.05.2020 р. № 2032/6/99-00-04-03-03-06/ІПК)

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 15.05.2020 р. № 2032/6/99-00-04-03-03-06/ІПК

Про плату за землю

Державна податкова служба України на звернення Товариства щодо уточнення податкових зобов'язань з плати за землю (далі - Плата), керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Товариство, посилаючись на податкову консультацію ДПС від 28.02.2020 N 837/6/99-00-04-03-03-06/ІПК, надану Товариству за його зверненням, у якій зроблено висновок, що у Товариства не виникає обов'язок із декларування земельного податку за земельну ділянку, правовстановлюючі документи на яку у нього відсутні, просить роз'яснити порядок уточнення податкових зобов'язань з Плати за попередні податкові періоди та повернення сум грошових зобов'язань.

Щодо порядку коригування сум земельного податку, нарахованих (задекларованих) у податкових деклараціях з плати за землю, поданих до контролюючих органів за попередні роки

Платники плати за землю самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями (п. 286.2 ст. 286 Кодексу).

Платники плати за землю також мають право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє їх від обов'язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.3 ст. 286 Кодексу).

У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 Кодексу) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 Кодексу), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Форма податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.06.2015 N 560.

У складі звітної або звітної нової декларації платник має можливість уточнити лише один минулий податковий (звітний) період.

У разі необхідності уточнення показників за декілька податкових (звітних) періодів платник може виправити помилки шляхом подання окремих уточнюючих декларацій за кожний податковий (звітний) період, що уточнюється.

Отже, при складанні уточнюючих розрахунків до раніше поданих податкових декларацій Товариству доцільно дотримуватися вище наданих рекомендацій.

У разі виникнення додаткових запитань щодо порядку складання уточнюючих розрахунків до раніше податних податкових декларацій, Товариство має право звернутися до контролюючого органу за місцем реєстрації за отриманням відповідних роз'яснень.

Щодо порядку повернення помилково перерахованих коштів

Порядок та умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань визначено ст. 43 Кодексу.

Зокрема, обов'язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов'язання є подання платником податків заяви про таке повернення протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми (п. 43.3 статті 43 Кодексу).

З метою визначення суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань платник податку має право відповідно до норм Кодексу звернутися до контролюючого органу за місцем реєстрації за проведенням звірки розрахунків з державним та місцевими бюджетами на предмет наявності переплати перед бюджетами та державними цільовими фондами, або відповідно до п. 421.2 ст. 421 Кодексу в своєму електронному кабінеті пройти звірку розрахунків з державним та місцевими бюджетами, а також одержати документ, що підтверджує стан розрахунків, який формується автоматизовано шляхом вивантаження відповідної інформації з електронного кабінету із накладенням кваліфікованого електронного підпису посадової особи контролюючого органу та кваліфікованої електронної печатки контролюючого органу.

Щодо можливості сторнувати (видалити, анулювати, визнати недійсними тощо) податкові декларації з плати за землю, подані до контролюючого органу за попередні роки

Нормами Кодексу не передбачено механізму сторнування (видалення, анулювання, визнання недійсними тощо) податкових декларацій, поданих до контролюючого органу за попередні роки, за виключенням проведення таких дій за рішенням суду.

Разом з цим, платник податку, який виявив помилку у раніше поданій податковій звітності, має право скористатися правом, визначеним статтею 50 Кодексу, та відкоригувати нараховані податкові зобов'язання шляхом подання уточнюючих розрахунків.

Крім того повторно інформуємо, що використання земельних ділянок без належного оформлення прав є порушенням норм земельного законодавства, зокрема в частині невиконання принципу платного використання таких земельних ділянок.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям