Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Стосовно питань розрахунків за надані послуги банківською карткою та програми лояльності банку (отримання бонусів) (лист ДПС від 10.07.2020 р. № 2774/6/99-00-07-05-01-06/ІПК)

Стосовно питань розрахунків за надані послуги банківською карткою та програми лояльності банку (отримання бонусів) (лист ДПС від 10.07.2020 р. № 2774/6/99-00-07-05-01-06/ІПК)

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 10.07.2020 р. № 2774/6/99-00-07-05-01-06/ІПК

Державна податкова служба України розглянула лист приватного підприємства щодо надання індивідуальної податкової консультації стосовно питань розрахунків за надані послуги банківською карткою та програми лояльності банку (отримання бонусів) і в порядку ст. 52 Податкового кодексу України надає індивідуальну податкову консультацію.

Відповідно до запиту підприємство перебуває на третій групі єдиного податку і при проведенні розрахунків застосовує реєстратор розрахункових операцій та термінал АТ КБ [...]. Підприємство планує укласти з банком договір щодо участі у програмі лояльності [...]. Умовою зазначеної програми є те, що при оплаті послуг карткою [...] клієнт банку має можливість отримати на свій рахунок бонуси у розмірі 1% від загальної вартості послуги.

1. Яка сума до сплати має відображатися у касовому чеку реєстратора розрахункових операцій при проведенні розрахунку банківською карткою за умови участі у програмі лояльності (отримання покупцем бонусів)?

Згідно з п. 1 ст. 2 Закону України від 06 липня 1995 року N 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

Відповідно до п. 1 розділу I Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 N 13, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 11.02.2016 за N 220/28350 (далі - Положення N 13) сума розрахунку - сума готівкових коштів, яка отримана від покупця за продані товари (послуги) або видана йому при поверненні товару (рекомпенсації послуги, прийнятті цінностей під заставу та в інших випадках), або сума безготівкових коштів у разі застосування електронних платіжних засобів.

Згідно з п. 2 розділу II Положення N 13 касовий чек повинен містити такі обов'язкові реквізити, зокрема, якщо кількість придбаного товару (обсяг отриманої послуги) не дорівнює одиниці виміру, - кількість, вартість придбаного товару (отриманої послуги); вартість одиниці виміру товару (послуги); позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо) та суму коштів за цією формою оплати; загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах чека, перед якою друкується слово "СУМА" або "УСЬОГО".

Також у разі застосування при проведенні розрахунків з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) платіжного терміналу, з'єднаного або поєднаного з РРО, касовий чек повинен додатково містити обов'язкові реквізити, передбачені п. 6 розділу II Положення N 13.

Враховуючи викладене, у фіскальному касовому чеку на товари (послуги), надрукованому реєстратором розрахункових операцій при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги), зокрема при проведенні розрахунку електронним платіжним засобом (банківською карткою), мають зазначатись всі обов'язкові реквізити, передбачені розділом II Положення N 13, зокрема, форма оплати та загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг).

Слід зазначити, що згідно з п. 5 розділу I Положення N 13 розрахункові документи, що друкуються РРО на паперовому носії, можуть містити додаткові дані про проміжний підрахунок загальної суми за чеком, суму здачі та інші дані, зокрема інформацію, яка визначена технічними вимогами до спеціалізованих реєстраторів розрахункових операцій.

Для зазначення у касовому чеку РРО бонусів, отриманих держателем банківської картки за програмою [...], пропонуємо звернутися до відповідного центру сервісного обслуговування, з яким укладено договір.

2. Дка сума доходу повинна відображатись підприємством у звіті платника єдиного податку при проведенні розрахунку банківською карткою за умови участі у програмі лояльності (отримання покупцем бонусів)?

Особливості застосування спрощеної системи оподаткування регламентовано розділом XIV Податкового кодексу України (далі - Кодекс).

Відповідно до пп. 2 п. 292.1 ст. 292 Кодексу доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 ст. 292 Кодексу.

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі (п. 292.6 ст. 292 Кодексу).

Таким чином, доходом платника єдиного податку вважається загальна сума коштів, що надійшла на розрахунковий рахунок за відповідний звітний період, крім коштів, визначених п. 292.11 ст. 292 Кодексу.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

 

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям