Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо визначення мінімального розміру допомоги по вагітності та пологах (лист Пенсійного фонду від 04.05.2023 р. № 17595-20802/У-03/8-2800/23)

Щодо визначення мінімального розміру допомоги по вагітності та пологах (лист Пенсійного фонду від 04.05.2023 р. № 17595-20802/У-03/8-2800/23)

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
ДЕПАРТАМЕНТ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, СТРАХОВИХ ВИПЛАТ, СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ, ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ

ЛИСТ

від 04.05.2023 р. № 17595-20802/У-03/8-2800/23

Розглянувши Ваше звернення щодо визначення мінімального розміру допомоги по вагітності та пологах, Пенсійний фонд України повідомляє.

До питання 1.

Відповідно до частини першої статті 19 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 23.09.99 N 1105-XIV (далі - Закон N 1105-XIV) допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі, яка є працівником або гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті, у розмірі заробітної плати (доходу) такої особи, з якого фактично сплачено страхові внески, незалежно від страхового стажу.

Частиною другою статті 25 Закону N 1105-XIV передбачено, що порядок обчислення середньої заробітної плати для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах визначається Кабінетом Міністрів України.

В пункті 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 N 1266 (далі - Порядок N 1266), зазначено, що у порядку, визначеному цим пунктом, обчислюється середньоденна сума заробітної плати (доходу) застрахованої особи, яка є працівником або гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті, з якої фактично сплачено страхові внески.

Також абзацом четвертим пункту 2 Порядку N 1266 визначено, що сума допомоги по вагітності та пологах в розрахунку на місяць, що виплачується працівникам та гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті, не повинна перевищувати розміру заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачено страхові внески (єдиний внесок).

Водночас частиною другою статті 19 Закону N 1105-XIV передбачено, що сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Отже, допомога по вагітності та пологах обчислюється застрахованій особі, яка є працівником або гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті, із нарахованої в розрахунковому періоді заробітної плати (доходу) такої особи, з якого фактично сплачено страхові внески, відповідно до норм пунктів 2 та 3 Порядку N 1266 і у разі необхідності застосовується до суми допомоги, обчисленої на загальних підставах, обмеження, передбачене абзацом четвертим пункту 2 Порядку N 1266. Але, враховуючи те, що частиною другою статті 19 Закону N 1105-XIV визначено мінімальний розмір допомоги по вагітності та пологах, то у випадку коли розмір обмеженої допомоги по вагітності та пологах менший за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку, остаточний розрахунок допомоги здійснюється із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

До питання 2.

Згідно із частиною першою статті 22 Закону N 1105-XIV страхова виплата у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та здійснюється за основним місцем роботи (діяльності).

Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Отже, страхувальник реалізує право застрахованої особи на страхову виплату за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за сумісництвом лише після надання застрахованою особою вмотивованого рішення страхувальника або уповноважених ним осіб про відмову в призначенні страхової виплати за основним місцем роботи.

Враховуючи те, що частиною другою статті 19 Закону N 1105-XIV передбачено, що сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку, а за основним місцем роботи застрахованою особою не реалізовано свого права на отримання допомоги по вагітності та пологах, реалізація права на допомогу по вагітності та пологах за сумісництвом здійснюється з дотриманням мінімального розміру допомоги по вагітності та пологах.

З повагою

 

Начальник управління
страхових виплат
та соціальних послуг

Світлана ЗАРУБІНА

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям