Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи може підприємство комунальної форми власності перейти із загальної системи оподаткування на спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку?

Чи може підприємство комунальної форми власності перейти із загальної системи оподаткування на спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку?

Ні, не може.
Відповідно до статей 63 та 78 Господарського кодексу України комунальне підприємство - це підприємство, що діє на основі комунальної власності територіальної громади, утворюється органом, який є представником власника - відповідної територіальної громади і виконує його функції та майно якого закріплюється за ним на праві господарського відання або на праві оперативного управління).
Статтею 1 Указу Президента України від 3 липня 1998 року N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (в редакції Указу від 28 червня 1999 року N 746/99) встановлено, що спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується, зокрема, для юридичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб і обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн. гривень.
Одночасно частиною четвертою статті 7 Указу визначено, що його дія не поширюється на суб'єктів підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частки, що належать юридичним особам - учасникам та засновникам даних суб'єктів, які не є суб'єктами малого підприємництва, перевищують 25 відсотків.
Отже, незалежно від наявності чи відсутності статутного фонду, єдиним засновником (учасником) комунального підприємства є відповідно територіальна громада в особі уповноважених органів. Тобто, її частка в цьому підприємстві перевищує 25 відсотків.
Таким чином, оскільки засновники комунального підприємства (органи місцевого самоврядування) не є суб'єктами малого підприємництва і їх частка в цьому підприємству перевищує 25 відсотків, дія Указу Президента України від 3 липня 1998 року N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" на зазначені підприємства не поширюється.
Роз’яснення із зазначеного питання були надані Узагальнюючим податковим роз'ясненням щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктами малого підприємництва з державною, комунальною та іншими формами власності, затвердженим наказом ДПА України від 23.6.2006 року N 352 „Про затвердження Узагальнюючого податкового роз'яснення щодо застосування положень Указу Президента України від 3 липня 1998 року N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва"

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям