Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Підприємство – платник єдиного податку здійснює діяльність за договорами комісії на продаж товарів у якості комісіонера. Як визначити граничну суму виручки для перебування на спрощеній системі оподаткування, адже єдиний податок сплачується лише із сум комісійної винагороди?

Підприємство – платник єдиного податку здійснює діяльність за договорами комісії на продаж товарів у якості комісіонера. Як визначити граничну суму виручки для перебування на спрощеній системі оподаткування, адже єдиний податок сплачується лише із сум комісійної винагороди?


Відповідно до ст. 1 Указу Президента України від 03.07.98 № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (далі – Указ) виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
Згідно зі ст.4 Указу ДПА України наказом від 13.10.98 № 477 затверджено Книгу обліку доходів і витрат, що підлягають оподаткуванню, і Порядок її ведення суб'єктами малого підприємництва, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.
Згідно із вказаним Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат у графі 6 відображаються всі надходження коштів, отримані на розрахунковий рахунок та в касу суб'єкта підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб'єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.
Листом ДПАУ від 07.11.2000 № 14724/7/15-1317 надано роз'яснення стосовно оподаткування єдиним податком виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) суб'єктів малого підприємництва - юридичних осіб, які здійснюють свою діяльність на підставі договорів комісії. Кошти, які надходять на розрахунковий рахунок таких платників єдиного податку, є транзитними і платники не мають права власності на такі кошти, то при визначенні суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) для нарахування єдиного податку ці кошти не включаються до бази оподаткування.
Проте зазначений лист регулює лише порядок визначення бази оподаткування єдиним податком для окремої категорії платників і не може застосовуватися для визначення граничної межі отриманої виручки при переході на спрощену систему оподаткування.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям