Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Підприємство, що працює за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності, отримало поворотну фінансову допомогу від фізичної особи. Чи включається до бази оподаткування єдиним податком ця сума та як вона відображається в Книзі обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва?

Підприємство, що працює за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності, отримало поворотну фінансову допомогу від фізичної особи. Чи включається до бази оподаткування єдиним податком ця сума та як вона відображається в Книзі обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва?


Згідно ст. 1 Указу Президента України від 03.07.98 №727/98 „Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва” зі змінами та доповненнями
виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
Відповідно до п.5 Наказу ДПА України від 13.10.98 №477 “Про затвердження Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат суб'єкта малого підприємництва - юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності України” у графі 5 "Позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації" відображаються суми, фактично отримані суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу від інших операцій.
Суми коштів, які суб’єкт підприємницької діяльності – платник єдиного податку отримує як поворотну фінансову допомогу, згідно з п. 40 ПБО 25 є іншими доходами, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з операційною діяльністю підприємства й відображаються у статті «Інші звичайні доходи» фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва.
Оскільки поворотна фінансова допомога, отримана суб’єктом малого підприємництва – платником єдиного податку, відноситься до інших доходів підприємства, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з операційною діяльністю, то вона відображається в графі 5 «Позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації» Книги обліку доходів і витрат і включається до бази оподаткування єдиним податком.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям