Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку формування виручки від здійснення підприємницької діяльності, у т.ч. посередницької у СГД – фізичної особи?

Щодо порядку формування виручки від здійснення підприємницької діяльності, у т.ч. посередницької у СГД – фізичної особи?

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності, яка регулюється Указом Президента України від 28 червня 1999 року № 746/99 "Про внесення змін до Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (далі - Указ), запроваджена для таких суб'єктів малого підприємництва, як фізичні особи та юридичні особи, для яких Указом встановлено різні порядки провадження цієї діяльності.
Згідно Указу суб'єкти підприємницької діяльності - фізичні особи, в тому числі, і ті, які здійснюють посередницьку діяльність, мають можливість працювати на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності із застосуванням способу оподаткування одержаних доходів за єдиним податком шляхом отримання Свідоцтва про сплату єдиного податку, при додержані ними умов, визначених статтею 1 Указу, зокрема, обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за календарний рік не повинен перевищувати 500 тис. грн.
Ставка єдиного податку для суб'єктів малого підприємництва - фізичних осіб встановлюється місцевими радами за місцем їх державної реєстрації у фіксованому розмірі залежно від виду діяльності в межах від 20 до 200 грн. на місяць для самостійного здійснення підприємницької діяльності (з використанням найманої праці, включаючи членів його сім'ї, - розмір єдиного податку збільшується на 50 відсотків за кожну особу) і розмір єдиного податку не залежить від результатів підприємницької діяльності фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності, тобто від розміру чистого доходу при умові, що обсяг виручки платника єдиного податку не перевищує 500 тис. грн. на календарний рік.
Згідно із статтею 1 Указу виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
У разі порушення вимог статті 1 Указу, зокрема, перевищення обсягу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) протягом календарного року 500 тис. грн. платник єдиного податку повинен перейти на загальну систему оподаткування, обліку та звітності, починаючи з наступного звітного періоду (кварталу).
Також повідомляємо, що статтею 4 Указу визначено, що форма Книги обліку доходів і витрат, які підлягають оподаткуванню відповідно до цього Указу, а також порядок її ведення суб'єктами малого підприємництва, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, встановлюється Державною податковою адміністрацією України. Для платника єдиного податку - фізичної особи порядок ведення Книги обліку доходів і витрат затверджено наказом ДПА України від 29 жовтня 1999 року № 599 "Про затвердження Свідоцтва про сплату єдиного податку та Порядку його видачі" (далі - Порядок) та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 2 листопада 1999 року за № 752/4045.
Відповідно до цього Порядку, для визначення результатів власної підприємницької діяльності на підставі хронологічного відображення здійснених господарських і фінансових операцій платник єдиного податку веде Книгу обліку доходів та витрат згідно із додатком № 10 до Інструкції про прибутковий податок з громадян, затвердженої наказом Головної державної податкової інспекції України від 21.04.93 р. № 12 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 09.06.93 р. за № 64 (в редакції наказу ДПА України від 16.07.2003 р. № 352). При цьому обов'язковому заповненню підлягають лише графи № № 1, 3,6 та 7 - "період обліку" (день, тиждень, місяць, рік)", "витрати на виробництво продукції", "суми виручки (доходу)", "чистий доход".
У графі "сума виручки (доходу)" відображається фактично отримана сума виручки (як за наявності первинних документів, так і за їх відсутності).
Дані Книги обліку доходів і витрат за квартал (рік) є підставою для складання і подання до податкових органів Звітів про результати діяльності фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які є платниками єдиного податку. При цьому згідно із пунктом 2 Порядку графи 1, 2, 3 та 7 Книги заповнюються на момент надання послуг і підраховуються в кінці кварталу для одержання даних, необхідних для заповнення та подання квартального Звіту.
Зазначений порядок формування виручки від здійснення підприємницької діяльності, у т.ч. посередницької діяльності на підставі, зокрема, договорів комісії, єдиний для суб'єктів господарської діяльності - фізичних осіб.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям