Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Юридична особа зареєстрована в ДПІ як неприбуткова організація. Чи має право така організація перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності?

Юридична особа зареєстрована в ДПІ як неприбуткова організація. Чи має право така організація перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності?


Відповідно до ст. 1 Указу Президента України від 03.07.98 №727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" спрощену систему оподаткування, обліку та звітності запроваджено для суб’єктів малого підприємництва, зокрема юридичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно правової форми та форми власності, в яких середньо облікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб і обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн. гривень.
Відповідно до ст.42 Цивільного Кодексу України підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, здійснювана суб’єктом господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.
Відповідно до п. 7.11 ст. 7 Закону України від 28.12.94 №344/94-ВР "Про оподаткування прибутку підприємств” діяльність неприбуткових установ і організацій не передбачає одержання прибутку. Тобто такі юридичні особи не є суб’єктами підприємницької діяльності.
Таким чином, юридична особа, яка віднесена до реєстру неприбуткових установ і організацій, не може перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності і бути платником єдиного податку.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям