Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Засновник вносить кошти до статутного фонду юридичної особи-платника єдиного податку. Чи включаються ці кошти до бази оподаткування єдиним податком?

Засновник вносить кошти до статутного фонду юридичної особи-платника єдиного податку. Чи включаються ці кошти до бази оподаткування єдиним податком?

Ні, не включаються.
Згідно із статтею 3 Указу Президента України від 03.07.98 р. N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (в редакції Указу Президента від 28.06.99 р. N 746/99) суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа, який перейшов на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, сплачує єдиний податок за ставкою 6 або 10 відсотків суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).
Крім того, згідно з пунктом 2 Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат суб'єкта малого підприємництва - юридичної особи, який застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності (затверджено наказом ДПА від 12.10.99 р. N 554 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 19.10.99 р. за N 713/4006), у графі 6 "Загальна сума виручки та позареалізаційних доходів" відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий (поточний) рахунок та до каси суб'єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб'єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, а також позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.
До позареалізаційних доходів та виручки від іншої реалізації відносяться суми, фактично отримані суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу від інших операцій (фінансовий результат від продажу цінних паперів, малоцінних швидкозношуваних предметів, матеріалів, палива, орендна плата, проценти, грошові кошти, отримані у вигляді безповоротної фінансової допомоги, кредиторська заборгованість, щодо якої минув строк позовної давності, а також дивіденди, якщо вони не були оподатковані у джерела виплати відповідно до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств") (пункт 5 Порядку).
Оскільки, грошові кошти, які перераховані засновником в статутний фонд платника єдиного податку є джерелом формування майна суб'єкта малого підприємництва - юридичної особи в обмін на корпоративні права, такі кошти не вважаються виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і для оподаткування єдиним податком не враховуються.
Таким чином, кошти статутного фонду, що перераховані засновником суб'єкту малого підприємництва - юридичної особи, не є об'єктом оподаткування єдиним податком.
Роз’яснення із зазначеного питання були надані, зокрема, листом ДПА України від 08.02.2001 р. N 563/6/15-1316 «Про базу оподаткування при спрощеній системі оподаткування».

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям