Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи має право підприємство відносити витрати на організацію проживання працівників компанії, якщо надання в користування житла зумовлене виконанням працівниками трудової функції та передбачено умовами трудового договору?

Чи має право підприємство відносити витрати на організацію проживання працівників компанії, якщо надання в користування житла зумовлене виконанням працівниками трудової функції та передбачено умовами трудового договору?


Згідно з п. 5.1 ст. 5 Закону України від 28.12.94 № 334/94-ВР „Про оподаткування прибутку підприємств” (у редакції Закону України від 22.05.97 № 283/97-ВР зі змінами та доповненнями, далі-Закон № 334) під валовими витратами виробництва та обігу слід розуміти суму будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.
Відповідно до пп. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону №334 до складу валових витрат платника податку включаються суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв'язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) i охороною праці, у тому числі витрати з придбання електричної енергії (включаючи реактивну), з урахуванням обмежень, установлених пунктами 5.3 – 5.8 цієї статті.
Згідно з пп. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону № 334 зазначено, що витрати на потреби, не пов’язані з веденням господарської діяльності, зокрема на фінансування особистих потреб фізичних осіб, за винятком виплат, передбачених пунктами 5.6 і 5.7 ст. 5 цього Закону, та в інших випадках, передбачених нормами цього Закону, не включаються до складу валових витрат.
Підпунктом 5.4.10 п. 5.4 ст. 5 Закону №334 передбачено, що не включаються до складу валових витрат витрати платника податку (крім витрат на оплату праці) на утримання й експлуатацію приміщень житлового фонду (крім житлового фонду, визначеного у пп. 5.4.9 п. 5.4 ст. 5Закону № 334).
Враховуючи зазначене, витрати на найм житлових приміщень для працівників підприємство не має права включати до складу валових витрат як витрати, пов’язані з фінансуванням особистих потреб фізичних осіб.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям