Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи оподатковується податком на прибуток сума штрафу, яку боржник повинен сплатити кредитору в разі неналежного виконання ним зобов’язань?

Чи оподатковується податком на прибуток сума штрафу, яку боржник повинен сплатити кредитору в разі неналежного виконання ним зобов’язань?


Так, сума штрафу включається до складу валового доходу..
Відповідно до пп.4.1.6 п.4.1 ст.4 Закону України „Про оподаткування прибутку підприємств” від 28.12.1994 № 334/94-ВР (в редакції Закону України від 22.05.1997 № 283/97-ВР із змінами та доповненнями, далі – Закон № 334) до складу валового доходу включаються суми штрафів та/або неустойки чи пені, одержаних за рішенням сторін договору або за рішенням відповідних державних органів, суду, арбітражного чи третейського суду.
Одночасно статтею 179 Цивільного кодексу встановлено, що неустойкою (штрафом) визнається визначена законом або договором грошова сума, яку боржник повинен сплатити кредиторові в разі невиконання або неналежного виконання зобов’язання, зокрема в разі прострочення виконання.
Таким чином, до складу валового доходу включається сума штрафу, яка отримана ним від боржника в разі неналежного виконання ним зобов’язань.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям