Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Підприємство має на балансі житловий фонд. Чи може підприємство амортизувати його?

Підприємство має на балансі житловий фонд. Чи може підприємство амортизувати його?


Відповідно до пп. 8.1.2 п. 8.1 ст. 8 Закону України від 28.12.94 №334/94-ВР “Про оподаткування прибутку підприємств” (в редакції Закону України від 22.05.97 №283/97-ВР, зі змінами та доповненнями) амортизації підлягають витрати на:
- придбання основних фондів та нематеріальних активів для власного виробничого використання, включаючи витрати на придбання племінної худоби та придбання, закладення і вирощування багаторічних насаджень до початку плодоношення;
- самостійне виготовлення основних фондів для власних виробничих потреб, включаючи витрати на виплату заробітної плати працівникам, які були зайняті на виготовленні таких основних фондів;
- проведення всіх видів ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних фондів;
- капітальні поліпшення землі, не пов’язані з будівництвом, а саме: іригація, осушення, збагачення та інші подібні капітальні поліпшення землі.
Багатоквартирний житловий фонд, включаючи гуртожитки, відноситься до об’єктів соціальної інфраструктури. Порядок віднесення до валових витрат, витрат на утримання , експлуатацію та забезпечення основної діяльності таких об’єктів визначено пп. 5.4.9 п. 5.4 ст. 5 Закону. Оскільки вказані основні фонди не можуть бути віднесені до виробничих основних фондів, амортизаційні відрахування в податковому обліку не нараховуються.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям