Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Згідно з умовами договору, укладеного відповідно до рішення Київради №271/431, товариство-забудовник має перерахувати міській адміністрації кошти як пайову участь (внески) на створення інженерно-транспортної інфраструктури міста. Чи включаються до складу валових витрат зазначені витрати?

Згідно з умовами договору, укладеного відповідно до рішення Київради №271/431, товариство-забудовник має перерахувати міській адміністрації кошти як пайову участь (внески) на створення інженерно-транспортної інфраструктури міста. Чи включаються до складу валових витрат зазначені витрати?


Відповідно до п. 5 ст. 22 Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" від 15.01.1999 №401, враховуючи необхідність комплексної забудови міста відповідно до Генерального плану розвитку міста Києва до 2020 року, затвердженого рішенням Київської міської ради від 28.03.2002 №370/1804, а також Правила визначення вартості будівництва (ДБН Д.1.1-1-2000), затверджені наказом Державного комітету з будівництва та архітектури від 27.08.2000 №174 (із змінами та доповненнями), Київська міська рада прийняла рішення "Про пайову участь (внески) інвесторів (забудовників) у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м. Києва" від 27.02.2003 №271/431 (із змінами та доповненнями) (далі - Рішення № 271/431).
Пунктом 3 Рішення № 271/431 визначено, що документи на право власності на об'єкти нерухомого майна у зв'язку з будівництвом (реконструкцією) або при зміні функціонального призначення діючих об'єктів, в тому числі житлових будинків (приміщень) на нежитлові оформляються виключно при наявності довідки Головного управління економіки та розвитку міста про виконання умов щодо пайової участі у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м. Києва.
Таким чином, враховуючи викладене вище, для здійснення будівництва (реконструкції) або зміни функціонального призначення діючих об'єктів, в тому числі житлових будинків на нежитлові, інвестори (забудовники) мають сплатити пайові внески на розвиток м. Києва та зміцнення матеріально-технічної бази пожежної охорони м. Києва, тобто сплата зазначених пайових внесків є необхідною умовою для початку реконструкції будівлі для організації виробництва електромонтажних виробів.
Відповідно до пп. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону України від 28.12.94 №334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 №283/97-ВР із змінами і доповненнями, далі – Закон №334), до складу валових витрат включаються суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв'язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) і охороною праці, у тому числі витрати з придбання електричної енергії (включаючи реактивну), з урахуванням обмежень, установлених пунктами 5.3 - 5.7 цієї статті.
Господарська діяльність - це будь-яка діяльність особи, направлена на отримання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, у разі коли безпосередня участь такої особи в організації такої діяльності є регулярною, постійною та суттєвою (п. 1.32 ст. 1 Закону №334).
Підпунктом 5.3.9 п. 5.3 ст. 5 Закону №334 визначено, що до складу валових витрат не належать будь-які витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення податкового обліку.
Враховуючи, що здійснення обов'язкових платежів у вигляді пайових внесків на розвиток м. Києва передбачено наведеними вище нормативно-правовими актами, зазначені витрати є необхідними для будівництва і вони пов'язані із веденням господарської діяльності підприємства, тобто відповідно до пп. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону №334 вони включаються до складу валових витрат підприємства, за умови дотримання вимог пп. 5.3.9 п. 5.3 ст. 5 Закону №334.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям