Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Органом місцевого самоврядування прийнято рішення про виділення земель у користування юридичній особі. Зазначена юридична особа здійснює діяльність на цих землях, проте фактично документів на право користування земельною ділянкою не має (документи на стадії оформлення). Чи повинна така юридична особа сплачувати земельний податок?

Органом місцевого самоврядування прийнято рішення про виділення земель у користування юридичній особі. Зазначена юридична особа здійснює діяльність на цих землях, проте фактично документів на право користування земельною ділянкою не має (документи на стадії оформлення). Чи повинна така юридична особа сплачувати земельний податок?


Відповідно до ст. 116 Земельного кодексу України від 25.10.2001 № 2768-ІІІ громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, або державних органів приватизації, або центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.
Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.
Згідно зі ст. 125 Земельного кодексу приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.
Відповідно до ст.2 Закону України від 03 липня 1992 року №2535-XII "Про плату за землю" із змінами та доповненнями (далі - Закон №2535) №2535-XII використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати і визначається залежно від грошової оцінки земель. Власники землі та землекористувачі, крім орендарів, сплачують земельний податок. За земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата.
Статтею 5 Закону № 2535 визначено, що об'єктом плати за землю є земельна ділянка, а також земельна частка (пай), яка перебуває у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди. Суб'єктом плати за землю (платником) є власник земельної ділянки, земельної частки (паю) і землекористувач, у тому числі орендар.
Відповідно до ст. 13 Закону № 2535 підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, а орендної плати за земельну ділянку, яка перебуває у державній або комунальній власності, - договір оренди такої земельної ділянки.
У випадку якщо юридична особа розпочала використання земельної ділянки на підставі рішення органу місцевого самоврядування , тобто до моменту виникнення права на користування нею, то така юридична особа має сплачувати земельний податок до бюджету незалежно від наявності оформлених документів на земельну ділянку.
Питання щодо порушення земельного законодавства належить до компетенції землевпорядних органів.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям