Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Які особливості оподаткування земельних ділянок, що знаходяться у власності іноземних громадян?

Які особливості оподаткування земельних ділянок, що знаходяться у власності іноземних громадян?


Відповідно до ст. 81 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року №2768-ІІІ зі змінами та доповненнями іноземні громадяни та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності.
Іноземні громадяни та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки відповідно до частини другої цієї статті у разі:
а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;
б) викупу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності;
в) прийняття спадщини.
Відповідно до ст. 2 Закону України від 3 липня 1992 року №2535-ІІІ «Про плату за землю» зі змінами та доповненнями (далі – Закон) використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель. Власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, крім орендарів та інвесторів - учасників угоди про розподіл продукції, сплачують земельний податок.
Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (ст. 13 Закону).
Згідно із ст. 14 Закону нарахування громадянам сум земельного податку проводиться органами державної податкової служби, які видають платникові до 15 липня поточного року платіжне повідомлення про внесення платежу (за місцем проживанням).
Земельний податок громадянами сплачується рівними частками до 15 серпня і 15 листопада (ст. 17 Закону).
Оскільки Законом не визначено ніяких особливостей щодо сплати земельного податку іноземними громадянами – землевласниками, то земельний податок до бюджету такою категорією землевласників сплачується до бюджету на загальних підставах.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям