Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Які землі відносяться до земель сільськогосподарського призначення та як оподатковуються такі землі, а також як оподатковуються земельні ділянки, зайняті виробничими будівлями та спорудами сільськогосподарських підприємств за межами населених пунктів?

Які землі відносяться до земель сільськогосподарського призначення та як оподатковуються такі землі, а також як оподатковуються земельні ділянки, зайняті виробничими будівлями та спорудами сільськогосподарських підприємств за межами населених пунктів?


Відповідно до ст. 6 Закону України від 03.07.92 № 2535-XII "Про плату за землю" із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2535-ХІІ) ставки земельного податку з одного гектара сільськогосподарських угідь встановлюються у відсотках від їх грошової оцінки у таких розмірах:
для ріллі, сіножатей та пасовищ - 0,1;
для багаторічних насаджень - 0,03.
За сільськогосподарські угіддя, що надані у встановленому порядку і використовуються за цільовим призначенням, незалежно від того, до якої категорії земель вони віднесені, земельний податок справляється згідно з частиною першою цієї ст..
Стосовно оподаткування земельних ділянок, зайнятих виробничими будівлями і спорудами сільськогосподарських підприємств за межами населених пунктів слід зазначити наступне.
Відповідно до ст. 22 Земельного кодексу України землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури або призначені для цих цілей.
До земель сільськогосподарського призначення належать:
а) сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги);
б) несільськогосподарські угіддя (господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель лісогосподарського призначення, землі під господарськими будівлями і дворами, землі тимчасової консервації тощо).
Земельні ділянки під виробничими будівлями і спорудами сільськогосподарських підприємств, розташовані за межами населених пунктів, належать до несільськогосподарських угідь. Тому зазначені земельні ділянки обкладатимуться земельним податком згідно із ст. 8 Закону № 2535-ХІІ за ставкою 5 % від грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.
Однак слід мати на увазі, що підставою для нарахування земельного податку, як визначено статтею 13 Закону № 2535-ХІІ, є дані державного земельного кадастру, який встановлює процедуру визнання факту виникнення або припинення права власності і права користування земельними ділянками та містить сукупність відомостей і документів про місце розташування та правовий режим цих ділянок, їх оцінку, класифікацію земель, кількісну та якісну характеристику, розподіл серед власників землі та землекористувачів (ст. 193 Кодексу).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям