Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Підприємство самостійно виявило, що при заповненні валютної декларації за 9 місяців неправильно зазначено вартість валютних цінностей, що перебувають за кордоном. Які санкції передбачені при такому порушенні?

Підприємство самостійно виявило, що при заповненні валютної декларації за 9 місяців неправильно зазначено вартість валютних цінностей, що перебувають за кордоном. Які санкції передбачені при такому порушенні?

Згідно зі ст. 9 Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.1993 № 15-93 „Про систему валютного регулювання і валютного контролю” (далі – Декрет) валютні цінності та інше майно резидентів, яке перебуває за межами України, підлягає обов'язковому декларуванню у Національному банку України.
Порядок і терміни декларування встановлюються Національним банком України.
В той же час п. 2 ст. 16 Декрету до резидентів винних у невиконанні резидентами вимог щодо декларування валютних цінностей та іншого майна, передбачених статтею 9 цього Декрету застосовується штраф у сумі, що встановлюється Національним банком України.
Відповідальність за порушення валютного законодавства встановлено постановою Національного банку України від 08.02.2000 № 49 „Про затвердження Положення про валютний контроль” (далі – Положення № 49).
Зокрема, п. 2.7 ст. 2 Положення № 49 передбачає, що невиконання резидентами вимог щодо порядку декларування валютних цінностей та іншого майна тягне за собою накладення штрафу в розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Порушенням порядку декларування є подання недостовірної інформації або перекручення даних, що відображаються у відповідній декларації, якщо такі дії свідчать про приховування резидентами валютних цінностей та майна, що знаходяться за межами України.
Відповідно до ст. 3 Указу Президента України від 27.06.1999 № 734/99 „Про врегулювання порядку одержання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів та застосування штрафних санкцій за порушення валютного законодавства” санкції, передбачені п. 2 ст. 16 Декрету, застосовуються Національним банком України до банків та інших фінансово-кредитних установ, органами державної податкової служби - до інших резидентів і нерезидентів України. Оскарження рішень про застосування фінансових санкцій здійснюється в судовому порядку.
Санкції - штрафи, зазначені у частині першій цієї статті, сплачуються не пізніше п'яти днів з дня вручення резиденту, нерезиденту рішення про накладення штрафу.
Порядок застосування штрафних санкцій за порушення валютного законодавства встановлено наказом ДПА України від 04.10.1999 № 542, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19.10.1999 за № 712/4005.
При цьому слід зазначити, що згідно з листом ДПА України від 28.07.2005 № 13-122/3484: „у випадку, коли резидент самостійно виявив помилку у Декларації про валютні цінності, але така Декларація вже ним була подана, має місце порушення порядку декларування валютних цінностей, що тягне за собою накладення на резидента штрафних санкцій, передбачених пунктом 2.7 Положення про валютний контроль”.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям