Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Резидент України надав послуги нерезиденту-резиденту Росії, який повідомив про утримання з доходу резидента податків з доходів нерезидентів, встановлених на території Російської федерації. Тобто, резидент недоотримав виручку в іноземній валюті на суму податків, сплачених з його доходів за кордоном. Чи застосовується штрафні санкції за порушення

Резидент України надав послуги нерезиденту-резиденту Росії, який повідомив про утримання з доходу резидента податків з доходів нерезидентів, встановлених на території Російської федерації. Тобто, резидент недоотримав виручку в іноземній валюті на суму податків, сплачених з його доходів за кордоном. Чи застосовується штрафні санкції за порушення

Не застосовуються за певних умов.
Статтею 1 Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" від 23.09.94 N 185/94-ВР встановлено, що виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках у терміни виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 90 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що експортується, а в разі експорту робіт (послуг), прав інтелектуальної власності - з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності. Перевищення зазначеного терміну потребує індивідуальної ліцензії Національного банку України.
Згідно зі статтею 4 зазначеного Закону порушення резидентами термінів, передбачених статтями 1 і 2 цього Закону, тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка від суми неодержаної виручки (митної вартості недопоставленої продукції) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Національного банку України на день виникнення заборгованості.
Разом з цим, відповідно до пп.. „д” п. 1.8 Інструкції про порядок здійснення контролю і отримання ліцензій за експортними, імпортними та лізинговими операціями, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 24.03.99 N 136, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 28.05.99 за N 338/3631 (зі змінами), сума валютної виручки (лізингових платежів) або вартість товарів (об'єктів лізингу) може бути зменшена, якщо протягом виконання зобов'язань за договором здійснюється оподаткування виконаних резидентами для нерезидентів робіт (наданих послуг) за межами України - на суму сплачених податків, письмово підтверджених податковими органами країни нерезидента.
Таким чином, від суми неодержаної виручки в іноземній валюті, не нараховується пеня у розмірі 0,3 відсотка за кожний день прострочення у випадку, якщо недоотримана сума виручки є сумою сплачених податків, письмово підтверджених податковими органами країни нерезидента, якому резидент надав послуги за межами України згідно із умовами відповідного договору.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям