Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Яким чином призупиняється нарахування пені за порушення термінів передбачених статтями 1 і 2 Законом України “Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті”, якщо у непостачанні вантажу на територію України винним є не нерезидент, а перевізник-резидент України?

Яким чином призупиняється нарахування пені за порушення термінів передбачених статтями 1 і 2 Законом України “Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті”, якщо у непостачанні вантажу на територію України винним є не нерезидент, а перевізник-резидент України?

Законом України від 23.09.94 р. № 185/94-ВР "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" встановлено порядок розрахунків в іноземній валюті при здійсненні імпортних операцій резидентів та відповідальності за невиконання термінів розрахунку. Так, імпортні операції, які здійснюються на умовах відстрочення поставки, в разі, коли таке відстрочення перевищує 90 календарних днів з моменту здійснення авансового платежу або виставлення векселя на користь постачальника продукції (робіт, послуг), що імпортується, потребують індивідуальної ліцензії Національного банку України. При застосуванні розрахунків щодо імпортних операцій резидентів у формі документарного акредитиву термін з моменту здійснення уповноваженим банком платежу на користь нерезидента.
Відповідно до ст.4 Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" порушення резидентами термінів при здійсненні імпортних операцій, тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка від суми митної вартості недопоставленої продукції в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Національного банку України на день виникнення заборгованості.
Згідно з п.3.2 Інструкції про порядок здійснення контролю і отримання ліцензій за експортними, імпортними та лізинговими операціями, затвердженої Постановою Правління Національного банку України від 24 березня 1999 року N 136 при здійсненні розрахунків по імпортним операціям відлік законодавчо встановленого строку розрахунків банк починає з наступного календарного дня після дня здійснення операцій. Варто зазначити, що відповідно до пункту 3.3 цієї Інструкції банк знімає імпортну операцію резидента з контролю після пред'явлення останнім документа, який згідно з умовами договору засвідчує здійснення нерезидентом поставки продукції, виконання робіт, надання послуг.
Оскільки ні Законом України від 23.09.94 р. № 185/94-ВР "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті", ні Інструкцією про порядок здійснення контролю і отримання ліцензій за експортними, імпортними та лізинговими операціями, затвердженої Постановою Правління Національного банку України від 24 березня 1999 року N 136 не встановлено ні обмеження відносно розміру нарахування пені за порушення резидентами термінів розрахунків в іноземній валюті, ні моменту припинення застосування штрафних санкцій до резидента у разі неможливості отримання резидентом товару від іноземного партнера, пеня нараховується без обмежень до моменту поставки товару в Україну.
У разі повернення резиденту коштів за імпортним договором резидент самостійно передає банку копії документів, які підтверджують повернення коштів (за умови, що кошти повернуто на рахунок резидента в іншому банку). Відповідно частині другої статті 4 Законом України від 23.09.94 р. № 185/94-ВР "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" питання призупинення нарахування пені за порушення термінів розрахунків в іноземній валюті застосується у разі прийняття судом позовної заяви резидента про стягнення з нерезидента заборгованості, яка виникла внаслідок недотримання нерезидентом термінів, передбачених експортно-імпортними контрактами.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям