Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.09.20
14072 15

Корисні поради по роботі з BAS Бухгалтерія та BAS Бухгалтерія КОРП

Юлія Лазебна аналітик програмного забезпечення для ведення обліку Bitcode, ТОВ "БІТКОД"

1. Зміна заголовку програми.

Для того, щоб швидко розрізняти відкриті бази нам потрібно їх ідентифікувати. Для цього ми можемо кожній базі присвоїти назву. Як це зробити вказано на скріншотах нижче.

image(6).png

1.1. Зміна заголовку програми

Тепер встановлюємо заголовок програми. Після цього заголовок програми ми побачимо в верхньому лівому куті інтерфейсу.

image(7).png

1.2. Зміна заголовку програми

2. Налаштування мови для дукованих форм документів незалежно від мови інтерфейсу програми.

Дуже регулярним є запитання як встановити за замовчуванням відображення друкованих форм українською мовою. Тому, ми вирішили описати як легко це можна зробити.

У розділі “Адміністрування” переходимо за посиланням “Друковані форми, звіти і обробки”.

image(8).png

2.1. Налаштування друкованих форм документів

Задаємо реквізит “Мова друкованих форм” як вказано на скріншоті. При цьому не буде мати значення яка мова інтерфейсу встановлена для вашого користувача програми.

image(9).png

2.2. Налаштування друкованих форм документів

3. Налаштування підписантів для Рахунків на оплату та Реалізації товарів та послуг.

а) Спочатку розглянемо як встановити підписанта для Рахунку на оплату. 

Для того, щоб в друкованій формі даного документу відображався ПіП відповідальної особи, ми повинні зробити відповідні налаштування кожному користувачу програми як вказано нижче.

image(10).png

3.1. Налаштування підписанта для Рахунків на оплату

 Далі клікаємо на посилання “Користувачі”. 

image(11).png

3.2. Налаштування підписанта для Рахунків на оплату

Відкриваємо картку потрібного нам користувача.

image(12).png

3.3. Налаштування підписанта для Рахунків на оплату

Встановлюємо користувачу реквізит "Фізична особа!. Саме дана фізична особа і буде відображена як підписант у друкованих формах Рахунків на оплату.

image(13).png

3.4. Налаштування підписанта для Рахунків на оплату

Перевіримо, що в нас вийшло.

image(14).png

3.5. Налаштування підписанта для Рахунків на оплату

б) Налаштуємо підпистанта для друкованої форми Реалізації товарів та послуг.

В розділі “Головне” відкриваємо Персональні налаштування.

image(15).png

3.6.  Персональні налаштування

Встановлюємо основного представника для нашої організації. Такі налаштування потрібно здійснити кожному користувачу.

image(16).png

3.7.  Персональні налаштування

Звертаємо увагу! В Персональних налаштуваннях можемо вказати ще відповідального за складання податкових накладних, основний склад та варіант маштабу нашої програми (компактний чи звичайний).

image(17).png

3.8.  Персональні налаштування

в) встановимо підписанта з боку контрагента.

Для цього відкриваємо картку Контрагента, заходимо на закладку “Відповідальні особи” та додаємо відповідальну особу для реквізиту “Керівник”.

image(18).png

3.9. Підписанти з боку контрагента

Обов'язково в додаткових реквізитах потрібно вказати посаду відповідальної особи контрагента та дату, на яку актуальні дані про відповідальну особу.

image(19).png

3.10. Підписанти з боку контрагента

Ось такий у нас вийде результат. 

image(20).png

3.11. Підписанти з боку контрагента

4. Ведення обліку по документам розрахунків.

Дана функція потрібна, щоб була можливість вести аналітику по документам розрахунків. Для того, щоб її увімкнути, заходимо в розділі меню “Головне” до Параметрів обліку→Розрахунки → відмічаємо функцію “За документами розрахунків”→далі натискаємо “Записати і закрити”.

image(21).png

4.1. Налаштування обліку за документами розрахунків

Тепер при формуванні оборотно-сальдових відомостей ми будемо бачити по рахункам обліку взаєморозрахунків додаткову аналітику.

image(22).png

4.2. Налаштування обліку за документами розрахунків

Не рекомендуємо змінювати налаштування розрахунків після початку ведення обліку в програмі, дане налаштування потрібно встановити при первинному налаштуванні програми!

Якщо встановлено ведення за документами розрахунків, - завжди у всіх документах вказуйте відповідний документ розрахунків. Інакше відображення інформації про дебіторів та кредиторів у фінансовій звітності буде некоректним! 

Перевірити чи є "незакриті" документи розрахунків можна за допомогою встановлення в налаштуваннях ОСВ реквізиту “Розгорнуте сальдо”.

image(23).png

4.3. Налаштування обліку за документами розрахунків

Отже, ми розглянули основні необхідні налаштування у програмах, які потрібні для полегшення обліку. Далі будемо продовжувати ділитись з вами корисними функціями та можливостями програм лінійки BAS.

Якщо у Вас залишились питання по темі, що була розглянута у блозі, задавайте у коментарях.

Щиро ваша, Юлія Л.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Галина
24.09.20 08:10

Дякую, корисна інформація, все дуже докладно та зрозуміло ))

Ответить
  • Альона
24.09.20 09:39

Дякую все чітко та зрозуміло)

Ответить
  • Надежда
24.09.20 10:06

Спасибо!

Ответить
  • Лариса
24.09.20 11:14

Спасибо большое! Работаю в программе полгода. Покупатели часто просят в накладной указывать код УКТЗЕД по товару. Можно ли добавить в печатную форму Накладной этот столбец?

Ответить
  • Юлия
24.09.20 12:22

Лариса, к сожалению скриншоты в комментариях не прикрепляются. Чтобы настроить отображение номенклатуры в печатных формах нужно сделать так: Главное->Параметры учета->Закладка "Запасы"->внизу данной закладке отметьте тот реквизит, который должен дополнительно отражаться в печатной форме (артикул или код) 
С уважением, Юлия Л.

Ответить
  • Юлия
24.09.20 12:19

Лариса, можно сделать отдельную печатную форму или с использованием типового функционала. Когда будем использовать типовый функционал, то код УКТ ВЭД нужно указать в артикуле или в коде карточке номенклатуры, а в настройках учета в разделе "Запасы" настроить отражение печатных форм.

Ответить
  • Светлана
24.09.20 11:43

Лариса, можно,наши добавили и УКТ ЗЕД и ДКПП,

Ответить
  • марина
24.09.20 13:31

а где артикул настроить? хочу код укт зед печаталось

Ответить
  • марина
24.09.20 13:34

все увидела

Ответить
  • Олена
24.09.20 16:13

"Якщо встановлено ведення за документами розрахунків, - завжди у всіх документах вказуйте відповідний документ розрахунків. Інакше відображення інформації про дебіторів та кредиторів у фінансовій звітності буде некоректним! ". Здесь смешаны два понятия: субконто Документы расчетов и ручное указание документа расчетов. Флаг включает субконто. Нужно ли вручную указывать Документ расчетов, определяется в каждом договоре с покупателем/поставщиком. В тех договорах, где определена такая необходимость, действительно нужно указывать. Если в самом договоре определено, что указывается только договор - расчетный документ определяется автоматом по ФИФО и виден в проводках

Ответить
  • Юлия Л.
24.09.20 16:35

Все верно, это касалось именно, если ведутся расчёты по документам и в договоре тоже в разрезе документов. Если в договоре нет такой настройки, то и поле расчётного документа будет неактивно. 

Ответить
  • Елена
24.09.20 23:50

В ОСВ по 631 Вы не увидите номера счета поставщика при таких настройках, как указано. И выловить с помощью развернутого сальдо по ОСВ  не свернувшиеся остатки тоже нельзя. Т.к. авансы ведутся на одном счёте, а поступления на другом. Если Вы в нарушение бухучета, ведёте расчеты с поставщиками/покупателями  (оплаты и отгрузки) на одном счёте - тогда можно. Я так думаю, что статью писал человек, который имеет отдаленные или без практики знания. 

Ответить
  • Юлия Л.
25.09.20 09:18

Елена, почему в ОСВ не будет документом расчётов счет на оплату поставщика, если по условиям договоров ведётся по счётам? Я могу сбросить скриншот, дайте пожалуйста, контакт. В комментариях, к сожалению, скриншот нельзя прикрепить.
И было бы хорошо, если кто-то из пользователей, тоже из практики ответил как в ОСВ по 631 счёту можно увидеть аналитику в разрезе счетов на оплату поставщикам. 

Ответить
  • Загрудняя
25.09.20 11:50

 Дякую, дуже корисна інформація, все чітко  та зрозуміло ))

Ответить
  • Юлія
20.09.21 15:08

#прро


Отже, зваживши всі «за» та «проти», проаналізувавши всі роз’яснення від ДФС ви прийняли рішення працювати з ПРРО.


Зараз обговоримо з вами які є ПРРО, їх вартість та можливості.


Одразу скажемо, що можна створити своє ПРРО, до цього закликає і Державна податкова служба!


І справді, якщо вам не потрібен бекенд-кабінет,  який є у більшості ПРРО (checkbox, cashalot, Сота.Каса, Вчасно.Каса, cashdesk), то можна внести незначні зміни до конфігурації вашого програмного забезпечення, де ведеться облік роздрібної торгівлі (пробиваються чеки ККМ) і чеки будуть фіскалізуватись автоматично. В цьому ми зможемо допомогти, оплатити потрібно буде тільки за налаштування можливості фіскалізації чеків і подальшому при необхідності внести зміни.


Перевірити чи фіскалізовано чек можна через реєстр «Пошук фіскального чека», сподіваємось що у приватній частині Електронного кабінету платника податків з’явиться інформація з переліком всіх фіскалізованих чек та Z-звітів найближчим часом.


При виборі ПРРО звертайте увагу на можливість інтеграції з системами обліку, CRM, якщо вам потрібен буде даний функціонал.


Ми мали досвід працювати не зі всіма ПРРО описаними нижче, тому нам буде цікаво почути вашу думку, якщо вже користувались з даними ПРРО і будемо раді відповісти на ваші питання в коментарях!


Перелік ПРРО:

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям