Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.03.21
5032 3

ЛИСТИ ВІД ДПС: отримувати чи не отримувати? відповідати чи не відповідати? надавати чи не надавати?

Андрій Тамошюнас Податковий адвокат

1) Запит завжди потрібно отримувати - або поштою (тому за місцем реєстрації необхідно налагодити процес відстеження та отримання кореспонденції), або наручний (якщо в реєстрах вказано контактний телефон, то він п.б. актуальним), оскільки відмова/неотримання може привести до «ризиковості» по 8 Критеріїв ризиковості, а потім і до блокування ПН.

Причому, такі варіанти як запит по телефону, вайберу, на електронну пошту або в ході особистої бесіди навіть не обговорюються!

І головне – пам’ятайте про право не поспішати при отриманні запитів (про це ми предметно говорили за посиланням https://cutt.ly/bxko9rR), а при отриманні завжди зазначайте дату та обов’язково уточнюйте її в реєстрі Укрпошти (https://cutt.ly/5xkpwwF)!

 

2) На будь-який запит потрібно відповідати - причому незалежно від того, правильно він складений чи ні. В даному випадку мова йде не про те, щоб обов'язково надавати фіскалам все, що вони зажадали, а про сам факт відповіді на запит. "Відписка" - це один з видів такої відповіді.

З іншого боку, якщо запит містить занадто загальний характер або ж має універсальну приписку «інше стосовно даного питання», не соромтеся вказувати на те, що такі формулювання позбавляють вас можливості задовольнити такі апетити в повному обсязі і попросіть конкретизуватися.

При цьому, в практиці мали місце непоодинокі випадки, коли уточнюючі запити після цього не надходили.

 

3) На будь-який запит потрібно відповідати аргументовано - причому, незалежно від прийнятого рішення:

якщо вирішили надавати відомості та їх документальне підтвердження, то повні і якісні письмові пояснення мають статус доказів і податківці повинні будуть взяти їх до уваги, а в разі ігнорування – це підстава для оскарження в суді;

якщо було прийнято рішення відмовляти – по-перше, це важливий захисний хід (більш детально про це у п.5), а, по-друге, аргументація відмови може зіграти важливу роль в суді при зверненні податківців за підтвердженням обгрунтованості адмінарешту в зв'язку з недопуском до перевірки!

 

4) На будь-який запит потрібно відповідати вчасно – по-перше, терміни відповідей на запити чітко регламентовані ПКУ (на сьогодні діє єдиний термін – 15 р.д. з дня, наступного за днем отримання запиту (за винятком запитів для зустрічних звірок - 10 р.д.)); а по-друге, порушення цих термінів може створити передумови для законного проведення на підприємстві позапланової перевірки або ж «автоматичного» включення до категорії «ризикових»!

 

5) Копії документів на запит не надавати – практика свідчить про те, що у більш, ніж 90% випадків, безпечніше не надавати копії документів

Думаю, значна частина читачів не погодяться з цим твердженням, тому спробуємо їх переконати за допомогою 7 фактів вже у наступному пості!

 

#запити_ДПС

#листи_щастя

#податковий_запит

#запит_про_надання_інформації

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Алена
22.03.21 15:22

Интересно про копии прочесть) Ждем продолжение. 

Ответить
  • Татьяна
25.03.21 16:34

ЩЕ ОДИН БОНУС - на сьогодні терміни для підготовки відповідей на запити податкових органів, передбачені статтями 73 і 78 ПКУ, зупинені до останнього календарного дня місяця, в якому завершиться карантин (п.52-8 підрозділ 10 розділу ХХ ПКУ).
Этот бонус учитывать, если налоговая решила все таки провести проверку? Или как его использовать?

Ответить
  • Ольга
24.09.23 10:31

 Добрый день!                                                                                                               Прошу объяснить причину начисление пени на налог.                                                                                                                                                  Я в течении 17 лет постоянно проживаю/зарегистрирована в г. Кременчуге Полтавской обл. Инд.код получила в НИ Запорожья в 1998г. (25лет назад). В Запорожье имею жилую недвижимость, в которой никто не проживал, на нее начислили налог. Раз или три раза в год я приезжаю в Запорожье забрать квитанции на комм. платежи.
Однажды в почтовом ящике Запорожья вместе с квитанциями на комм.платежи была записка от Укрпочты о письме для меня. На почте, ссылаясь на установленный у них сроки, письма не было и от кого письмо не сказали. Кроме меня никто не мог получить письмо.
  В августе с.г. по телефонам нашла инспектора НИ отственного по физ.лицам. Инспектор передала "Податкове повідомлення-рішення" мне на Вайбер и размер пени (квитанции нет). Повідомлення оплачено 22.08.2023г.   

С уважением,ОЮ.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям